Завръщаме се в света на Пърси Джаксън с романа „Слънцето и Звездата“. Той се появява на български език дни след световната си премиера с логото на издателство „Егмонт“.

С неподражаемите си чувство за хумор и увлекателен талант на разказвач, чичо Рик, както го наричат по света, и обещаващият нов автор Марк Оширо ни изпращат на още едно приключение във вселената на гръцките богове, този път с нови главни герои.
„Слънцето и Звездата“ е самостоятелен роман, който разказва историята на Нико ди Анджело, когото читателите познават като второстепенен герои от поредицата „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“. Той е син на Хадес, който макар и юноша се сблъсква с много трудности: преждевременната смърт на майка си и сестра си, разкриването му против волята му, загубата на приятеля му Джейсън по време на изпитанията на Аполон. Но в живота му има един слънчев лъч – буквално. Гаджето му Уил Солас, син на Аполон. Заедно двамата полубогове могат да преодолеят всяко препятствие и враг.

Един глас, който идва от Тартара, измъчва и преследва Нико. Той смята, че знае кой стои зад това – титан на име Боб, когото Пърси и Анабел е трябвало да оставят зад себе си при бягството си от царството на Хадес. Сънищата, които Нико сънува, и последното пророчество на Рейчъл Деър доказват, че Боб е в голяма беда.

Нико е решен да тръгне да го търси и Уил настоява да дойде с него. Но възможно ли е същество създадено от светлина да оцелее в най-тъмната част на света?

Романът се радва на изключително ласкави отзиви от страна на критиката. Рublishers Weekly го определя като комбинация от „причудлив хумор, екшън с високи залози и вълнуващо изграден свят, съчетани със сложни емоционални размишления върху теми като промяна, самоидентичност и психично здраве“.

Колаборацията между Рик Риърдън и изгряващия писател Марк Оширо помага образите  на Уил и Нико да звучат още по-автентично. Двамата са показани като диаметрално противоположни характери, но именно това и общата им привързаност ги прави чудесен екип, способен да преодолее всяко препятствие.

Макар че сюжетът е изпълнен с приключения и опасности, авторите намират възможност да застъпят и развият някои важни, общовалидни теми като преодоляване на травмите от миналото, тревога за бъдещето, загуба на вяра в собствените сили. Въпреки това саркастичните подмятания и остроумните диалози винаги са изречени в точния момент, за да разсеят надвисналите облаци.

Романът се появява на български език в превод на Цветелина Тенекеджиева.

За авторите:

Рик Риърдън, наречен от Publishers Weekly „разказвачът на боговете“, е автор на пет от най-продаваните поредици на The New York Times. Той е най-добре познат с книгите си за „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“, в които героите от древногръцката митология оживяват за своите съвременни почитатели. През 2021 г. списание Time включва „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ в класация ТОП 100 за най-добрите книги за тийнейджъри (young adults), обхващаща най-завладяващите, просветляващи и влиятелни книги от 1800-а година насам.

Рик Риърдън  разгръща вселената с други две поредици: „Героите на Олимп“ и „Изпитанията на Аполон“, които умело съчетават древногръцки и римски богове и герои с техните съвременни персонажи. Той се захваща с египетските богове в магическата трилогия „Хрониките на Кейн“ и със скандинавската митология в „Магнус Чейс и боговете на Асгард“.

Милиони фенове по целия свят се наслаждават на неговите вълнуващи приключения, както и на два други бестселъра от колекцията – „Гръцките богове на Пърси Джаксън“ и „Гръцките герои на Пърси Джаксън“. Рик е създател и на импринта на Disney Hyperion – Rick Riordan Presents, посветен на търсенето и откри  ването на автори на развлекателни книги за световните култури и митологии. Той живее в Бостън, Масачузетс със съпругата и двамата им сина.

Марк Оширо е автор на книги за юноши, сред които “Anger Is a Gift”, носител на наградата Schneider Family Book за 2019 г., и “Each of Us A Desert”, която му печели наградата NPR Best Book за 2020 г. Той е автор и на “The Insiders” – най-добра книга за 2021 г. на Publishers Weekly, и “You Only Live Once, David Bravo”. Марк се включва със своя история в “Star Wars anthology Empire Strikes Back: From a Certain Point of View”.

СЛЪНЦЕТО И ЗВЕЗДАТА • 27 МАЙ 2023 г.

Мека корица • 512 стр. • ISBN: 9789542730712 • 19,90 лв.

12,90 лв.
17,99 лв.
19,90 лв.
14,99 лв.
17,99 лв.
19,90 лв.
17,99 лв.
14,90 лв.
14,90 лв.
9,90 лв.
14,90 лв.
17,99 лв.