Потапяме се в спиращата дъха вселена на приключения и герои с българското издание на 21 януари.

„Скандар и крадецът на еднорози“ от А. Ф. Стедман спечели любовта на милиони читатели по целия свят, а сега ще зарадва и българските. Книгата е в превод от английски език на Цветелина Тенекеджиева и поставя началото на трепетно очакваната фентъзи поредица за читатели на възраст над 10 години – „Скандар и еднорозите“. Историята успешно съчетава реалистични герои, остроумни диалози, вълнуващи въздушни битки и мистерия. Дебютният роман на Стедман радикално преосмисля ролята на еднорозите отвъд наложените представи и изгражда образа им като величествени, но и опасни създания. Потопете се в свят, в който те са истински и смъртоносни. Идеална за почитателите на поредиците за Пърси Джаксън, Хари Потър и Ерагон.

В основата на сюжета е мечтата на Скандар Смит да стане ездач на еднорог, да се състезава с него и да стане герой. Един от малцината избрани да излюпят и да се обвържат за цял живот със страховито създание. И точно когато желанието му е напът да се осъществи, нещата правят остър завой в много опасна посока. Мрачен и страховит враг открадва най-могъщия еднорог на Острова, заплаха дебне от тъмнината, а младият герой разкрива тайна, която би могла да унищожи света му.

Скандар живее в магичен свят, който не е толкова различен от нашия, а Стедман ни дава ясна представа за тази интригуваща вселена и напълно потапя читателя в нея по достъпен и разбираем начин. Тя променя завинаги представата за еднорозите като сладки и мили, претворявайки ги като опасни и непредвидими същества.

„Скандар и крадецът на еднорози“ получи феноменален отзвук в световен мащаб, влизайки в топ пет заглавия в списъка с бестселъри на New York Times, както и в официалната класация за детски бестселъри в Обединеното кралство. Романът спечели престижната награда за детска книга на Waterstones за 2022 г. Правата за него са продадени на 38 езика, а Sony Pictures готвят филмова адаптация. The Times Children's Book of the Week пише за авторката: Стедман има богато въображение, изграденият от нея свят е радост, бойните сцени са вълнуващи, а героите ѝ очароват.“

За автора: А. Ф. Стедман израства в провинцията на Кент (Обединеното кралство), губейки се във фантастични светове и драскайки истории в тетрадки си. През 2019 г. завършва с отличие магистърска степен по творческо писане в Университета в Кеймбридж. Преди да се съсредоточи върху писането, работи в областта на правото, докато не осъзнава, че в него няма достатъчно магия.

„Скандар и крадецът на еднорози“ е дебютният ѝ роман.

СКАНДАР И КРАДЕЦЪТ НА ЕДНОРОЗИ • 21 ЯНУАРИ 2023 г.

Мека корица • 384 Стр. • ISBN: 9789542729396  • 19,90 лв.