„Любовта на музата“ е вторият роман на Ангелина Ангелова в жанра на историческата романтика. Книгата ще излезе в книжарниците у нас на 22 април, събота.

„Любовта на музата“ ни среща с Теофилия Хедърли, чиято мечта е да бъде звезда на оперната сцена също като майка си. След като майка ѝ се разболява, тя и сестра ѝ Елена, са поверени на грижите на техния чичо – лорд Дърам. Макар съпругата му да гледа на Теа като на прислужница, младата жена е подкрепяна от брата на баща си и започва да пее в операта. Всичко върви почти по ноти до момента, в който сестра ѝ Елена не изчезва безследно от пансиона, в който е изпратена. Единствената възможност да я открие, е да се съюзи с известния херцог Роузбъри.

Хенри Ричмънд – херцог Роузбъри, не вярва в любовта. Всъщност не вярва в нищо и в никого. Предаден от жената, с която е мислил, че ще прекара живота си, около него витаят какви ли не слухове за това какво точно се е случило с херцогинята. Неочаквано, непозната млада жена предизвиква интереса му и го привлича все по-силно при всяка тяхна среща. Теа е интелигентна, не се влияе от мнението на околните и не попада в стереотипите на висшето общество. Любовта не седи на дневен ред пред нито един от двамата, но какво са готови да направят, за да я последват?

Романът показва вътрешната борба и израстване на главната героиня. Тя е поставена пред невъзможен избор между повелите на общността и любовта, и силната си мечта да се превърне в оперна певица – професия, смятана за неподходяща за благородна млада дама.

Втъкани в сюжета са и теми като правото на личен избор, мястото на жената в обществото, балансът между личен живот и кариера, сестринската обич.

Авторката успява с много майсторство да ни запознае с интересни подробности от света на операта и разкрива повече за мястото на това изкуство в тогавашното общество, за което прави систематично проучване и се консултира със специалист.

„Любовта на музата“ е история за силата на мечтите и обичта към изкуството, но и към най-близките и към самия себе си. Задължително четиво за почитателите на „Бриджъртън“ и историческата романтична литература.

„Исках да разкажа историята на една смела жена, която знае кое е призванието ѝ и е готова да направи всичко, за да върви по своя собствен път.“ – споделя Ангелина и допълва, че образът на главната героиня в романа е бил най-голямото предизвикателството: „Да представя Теа възможно най-автентично, означаваше да задълбая дълбоко в изкуството. И трябва да си призная цялата музикална терминология ме затрудни много, оказа се доста по-лесно да науча порядките на висшето общество.“

За книгата:

Любовта на музата“ е завладяваща история за търсенето – на място, на призвание, на разбиране, и за любовта – към изкуството, към семейството, към себе си. Ангелина Ангелова създава герои, чиито несъвършенства и вътрешни борби ги правят близки на читателя. Теа е вълнуващ женски образ, който ни увлича в своя път към себепознаването и смелостта да повярваш в мечтите си.“ – @prettydoesomebooks, Костадина Стоянова

 „Мисля, че не е лесно да се жонглира с хумора в литературата, границата да се провалиш е много тънка. Ангелина е достатъчно умна и духовита да не го допусне, което ми е едно от любимите ѝ качества като автор. Всичко това се надгражда с всяко следващо произведение, за да стигнем и до „Любовта на музата“. Положението е връх след връх. Нямам търпение за още.“ – Полина Павлова

За автора: Ангелина Ангелова е автор на книгата „Сърцето помни“, която си спечели ласкав прием от българските читатели. С нея се потапяме в атмосферата на разкошни балове, но и на консервативни нрави през Викторианската епоха. Във времена, когато репутацията и богатството означават всичко, „Сърцето помни“ ни показва цената на направения избор, но и притегателната сила на обичта. „Любовта на музата“ е вторият роман на авторката.  

Ангелина е родом от Варна. Завършва УНСС и работи в голяма технологична компания. Пише разкази в гимназията и университета, след което следва дълга пауза и по време на майчинството любовта към писането се възвръща.


Photo credit: Nikolay Kolev

Тя живее в София със своя съпруг и двете си прекрасни момчета. Обича да чете, когато не строи ракетни площадки и влакове-стрела от ЛЕГО с децата си. Печенето на сладкиши я разтоварва, което е огромно щастие на семейството ѝ.

ЛЮБОВТА НА МУЗАТА от Ангелина Ангелова

312 стр., мека корица | историческа романтика | 17,90 лв.

В книжарниците от 22 април, събота.

17,90 лв.
12,99 лв.
14,90 лв.