Изданието събира някои от най-щурите разкази за Дъкбург, създадени в периода 1953-1954 г. с илюстрациите на легендарния Карл Баркс. 

Героите на „Дисни“ и техните истории докосват живота на поколения читатели и зрители по целия свят. Те ни вдъхновяват, насърчават ни да вярваме, че чудеса дебнат зад всеки ъгъл, а мечтите се сбъдват. На 16 октомври 1923 г. Уолт Дисни и брат му Рой основават това, което днес познаваме като The Walt Disney Company. Страстта и визията на Уолт продължават да вдъхновяват творческото развитие на компанията.

В чест на едновековния ѝ юбилей за първи път в България се появява колекционерското издание „Трала-Ла“ с 240 страници с някои от най-щурите истории за Дъкбург на знаменития Карл Баркс. В тях компания ще ни правят любими познайници като Доналд Дък, Дейзи Дък, малките племенници на Доналд –  Хюи, Дюи и Луи, чичо Скрудж, както и много други. Ще видим най-богатия паток в целия свят, както никога досега. В историята, дала заглавието на сборника, чичо Скрудж се оказва тъй потиснат от ежедневието, че изпада в нервна криза и тръгва по следите на легендарна долина в Хималаите, където парите нямат никаква стойност. Заедно с патешкото семейство ще попаднем в изчезналата Атлантида, както и на остров Менехуне, където старите хавайски легенди оживяват. Ще отскочим и до самия Дъкбург, където чичо Скрудж иска да прави фабрика за портфейли, Доналд се захваща да усъвършенства прахосмукачка, а малките му племенници купуват камила. И това е само началото на невероятните случки, които изпълват ежедневието на патоците. Изданието съдържа обширен предговор с допълнителна информация, петнадесет комикса, дузина кратки истории, оригинални корици, маслена картина на Карл Баркс, както и главата „Кой кой е в Дъкбург“, представяща герои лекари в Дъкбург.

Илюстрациите в комикса „Трала-Ла“ са вдъхновени от реално съществуващи места. Карл Баркс попада на пейзажни снимки в един от броевете на National Geographic, където се появява репортаж за мирната княжеска държава Хунза, граничеща с Пакистан. По-късно той ги претворява в рисунки за историята. Комиксът е един от най-важните в творчеството му. Той е динамичен, напрегнат, но също така и трогателен, а краят му е необичайно трагичен.

Историята бива силно повлияна и от известния филм на режисьора Франк Капра „Изгубеният хоризонт“, базиран на едноименния роман на Джеймс Хилтън. В него също се разглежда сблъсъкът на невинна цивилизация с цинизма и алчността. В сборника е поместена и още една не по-малко екзотична история – „На остров Менехуне“. Идеята за тази история, основана на хавайския фолклор и народни приказки, бива подсказана на Баркс от съпругата му, Маргарет Уинфред Уилямс – художничка, по-известна с псевдонима си Гаре Баркс. Самата Маргарет била родена на Хаваите и допринесла за комикса не само със съвети, но и с рисуването на доста листа и цветя.

За Карл Баркс: Той живее и твори през почти целия ХХ век. През голяма част от професионалния си живот се занимава с рисуване и създава историите от Дъкбург. Ражда се на 27 март 1901 година и умира на 25 август 2000 година. Също като чичо Скрудж Баркс знае прекрасно какво означава да се трудиш усилено. Преди да заеме полагащото му се място в света на карикатуристите, той работи в железопътната индустрия и във ферма за пилета. Става известен и като един от най-усърдните чертожници в бранша. Като младеж, през 1918 година пристига в Сан Франциско в търсене на щастието. Работи в печатница и опитва да продава рисунките си, но без успех. Едва през 1928 година успява да продаде рисунка на сатиричен вестник, за който по-късно работи като редактор.

През 1953 г. Карл Баркс вече рисува комиксите на „Дисни“ от близо десет години. Овладял е това изкуство до съвършенство и развива свой собствен стил. Именно той е човекът, който прави от героите на Дъкбург сложни личности и е в състояние да създаде странични герои, също толкова характерни за неговите истории, каквито са менхирите за келтските пейзажи.

Carl Barks, © Disney 2023

 

  • Вече в търговската мрежа

Твърда корица • 240 цветни стр. • ISBN: 9789542729815 • 59 лв.

Ново!
11,90 лв.
Ново!
11,90 лв.
Ново!
11,90 лв.
Ново!
11,90 лв.
Ново!
11,90 лв.
Ново!
11,90 лв.
Ново!
11,90 лв.
Ново!
11,90 лв.
29,90 лв.
59,00 лв.
11,90 лв.
5,00 лв.