Посрещаме пролетта с приключения в света на месопотамската митология, препоръчани лично от „разказвача на боговете“; втора книга от хитова поредица, преобърнала представата за еднорозите; нова среща с любими герои в антиутопичен свят; TikTok сензация покорила сърцата на милиони; дългоочакваното продължение на поредица, в която библиотеката на Йейл е храм на знанието и портал към Ада.


„Разказвачът на боговете“ и автор на пет от най-продаваните поредици на The New York Times – Рик Риърдън, представя романа „Град на бога на напастите“ от Сарват Чада. Книгата ни среща с тринадесетгодишния Сик, който води обикновен живот, докато не се появява богът на напастите Нергал със своите демони и не опустошава дома му. Из града плъзва зараза, която покосява все повече хора. Заедно със съученичката си Белет, която е осиновена дъщеря на богинята на любовта и войната Ищар, Сит решава да се изправи срещу беснеещия Нергал. Помага им застаряващият легендарен герой Гилгамеш – градинар в Сентрал Парк.

„Ще има сълзи и хапливи шегички. Ще има яко момиче нинджа, колесница, теглена от гигантски котки, и демон с отвратителен дъх. Освен това ви гарантирам, че ще ви се иска това приключение да няма край. С мен определено беше така! Добре дошли в света на месопотамските митове, пресъздадени от гениално креативния, прелестно ексцентричен ум на Сарват Чада. Повярвайте ми, хич няма да ви се тръгва оттук!“ – Рик Риърдън

Книгата има номинация за най-добра юношеска литература за 2021 г. в наградите на Goodreads. Kirkus Reviews я определя като: „Епос, достоен за Гилгамеш. Чада насочва вниманието към по-малко познатата митология на Древна Месопотамия с увлекателен хумор и остроумие.“ „Град на бога на напастите“ ще откриете в търговската мрежа от 8 април.

Вижте повече за:  „Град на бога на напастите“ • подходяща възраст: 10+ • цена: 16,90 лв.


„Скандар и призрачният ездач“ е втората книга от хитовата поредица „Скандар и еднорозите“ от А. Ф. Стедман. Първият роман от нея – „Скандар и крадецът на еднорози“, получи феноменален отзвук в световен мащаб, влизайки в списъка с бестселъри на New York Times, както и в официалната класация за детски бестселъри в Обединеното кралство. Романът спечели престижната награда за детска книга на Waterstones за 2022 г., а в момента е в краткия списък за British Book Awards и Barnes & Noble Children's & YA Book Awards. Правата за него са продадени в 38 държави, а Sony Pictures готвят филмова адаптация. 

Втората книга от серията ни среща отново със Скандар Смит, който вече се обучава за втора година като ездач на еднорог. Но сега пред него и  приятелите му има нова заплаха. Могъща тъмна сила убива диви еднорози, а пророчество предупреждава за ужасна опасност и стихийно разрушение, което започва да опустошава Острова.

„Скандар и призрачният ездач“ ще бъде публикувана на български език в съзвучие със световната премиера, ще я откриете в търговската мрежа от 29 април.

 „Скандар и призрачният ездач“ • подходяща възраст: 10+


След появата на първите три книги и допълнителното издание „Обедини ме“, поради огромния читателски интерес към поредицата „Разбий ме“ от Тахере Мафи, отново на пазара у нас излиза и четвъртата книга – „Възстанови ме“. Серията се превърна в абсолютен бестселър и истинска сензация в TikTok, където видеата за нея имат над 1 милиард гледания. Тя се радва и на изключително топъл прием от българските читатели. Веднага след повторното си публикуване първите книги се наредиха сред най-продаваните издания от родните книжарници.

   „Възстанови ме“ ни пренася шестнадесет дни, след като Джулиет Ферарс убива Върховния командир на Северна Америка и поема властта в Сектор 45. Тя все още е момичето, което може да убива само с едно докосване. Джулиет и Уорнър рискуват всичко и когато немислимото се случва, те трябва да се изправят пред мрака, който съществува както в тях, така и извън тях.

Тахере Мафи създава завладяващ и оригинален антиутопичен свят, история, изпълнена с неочаквани обрати и напрежение. Идеална за почитателите на „Игрите на глада“ и „Дивергенти“. „Възстанови ме“ ще откриете в търговската мрежа от 22 април.

„Възстанови ме“ • „Разбий ме“ • подходяща възраст: 14+ •


„Хиляда целувки и едно момче“ от Тили Коул е красива, вълнуваща и емоционална история, чийто край ще ви остави безмълвни. Книгата е изключително популярна в социалните мрежи и особено в плаформата TikTok, където видеата за нея имат над 96 млн. гледания. „Силно препоръчвам тази книга с цялото си сърце. Бъдете готови за грозен плач. Но знайте, че абсолютно си заслужава всяка сълза, защото краят беше по-красив, отколкото можех да си представя“ – Aestas Book Blog

Една целувка трае секунда. Но хиляда целувки могат да продължат цял живот. Връзка, изкована за миг и поддържана десетилетие. Връзка, която нито времето, нито разстоянието могат да разрушат. Връзка, която ще продължи завинаги. Или поне така вярват те.

Когато седемнадесетгодишният Рюне Кристиансен се връща от родната си Норвегия в заспалото градче Блосъм Гроув, Джорджия, където преди години се е сприятелил с Попи Личфийлд, има една-единствена цел. Трябва да разбере защо момичето, което е било другата половина от душата му и е обещало да го чака, го е зарязало без никакво обяснение. Сърцето на Рюне е разбито, когато Попи замлъква изненадващо. Две години по-късно той се връща в Блосъм Гроув и научава причината. И тогава разбира, че болката може да е още по-голяма.

„Хиляда целувки и едно момче“ вече ще откриете в търговската мрежа.

Вижте повече за: „Хиляда целувки и едно момче“ • подходяща възраст: 14+ • цена: 19,90 лв.


„Зад прага на Ада“ от Лий Бардуго е втора книга от поредицата за възрастни „Деветият дом“. Поредиците ѝ „Сянка и кост“ и „Шест врани“ са продадени в над един милион екземпляра и филмирани от Netflix. По всичко изглежда, че подобен успех ще сполети и „Деветия дом“. Първата книга от серията спечели наградата за най-добро фентъзи на Goodreads през 2019, а Стивън Кинг я определи като: „Най-добрият фентъзи роман, който съм чел от години… Обхватът на въображението на Бардуго е брилянтен и тази история е пълна с шокиращи обрати — невъзможно е да я оставите“.

Да намери врата към подземния свят. Да открадне душа от ада. Прост план, но хората, които се захващат с това, рядко се връщат обратно. Галакси „Алекс“ Стърн е решена да измъкне приятеля си Дарлингтън от чистилището – дори това да ѝ коства бъдещето. Алекс и Доз събират екип от съмнителни съюзници, за да спасят джентълмена. Заедно те ще трябва да се справят с мистериозни текстове и странни артефакти, за да разкрият най-строго пазени тайни и да нарушат всяко правило, докато го правят. Но когато членовете на факултета започват да умират, Алекс знае, че това не е случайно. Нещо смъртоносно се навърта в Ню Хейвън и ако Галакси иска да оцелее, ще трябва да се съобрази с чудовищата от миналото си и мрака, спотайващ се зад стени на университета.

„Книгата те хваща за гърлото и не те пуска… За мен тя беше надпревара кое ще надделее: моето изгарящо желание да видя какво ще се случи в следващата глава или дълбоката ми нужда от сън в 3 сутринта.“ – Sarah Lyall, The New York Times

„Зад прага на Ада“ ще откриете в търговската мрежа от 29 април.

„Зад прага на Ада“ • Лий Бардуго  • за възрастни •


Очаквайте още през април от „Егмонт“: