Базирана на исторически сведения за Средновековната българска история, книгата вплита в себе си загадки, шеметна надпревара с времето през три европейски държави и над 700 години, за да разкаже история на папски заговор за убийството на един от най-влиятелните средновековни владетели.

След успеха на „Монетата“ (2020), „Божествен аромат“ (2021) и „Тайната от Апамея“ (2022), Гергана Лаптева изоставя античната история, за да се впусне в тайните на Средновековието с четвъртия си роман – „Третият слой“.

Изданието разказва за таен код, скрит в картина на Якопо Тинторето – един от най-именитите представители на италианския Ренесанс. Този код ще отведе героите и читателите до писмо, с което е поръчано убийството на средновековен владетел.

Главният герой, Франческо Фабиани, наследява къща, на тавана на която открива отдавна забравена картина. Реставраторката Ана Конти се натъква на скрито послание, замаскирано под слоеве боя. Двамата се впускат в надпревара с времето и агентите на Ватикана, за да разкрият вековна тайна. Тайна, за която Светия престол би направил всичко, за да я запази погребана завинаги.

Авторката Гергана Лаптева прави задълбочени проучвания на всички произведения на изкуството, обществени сгради, храмове, исторически забележителности и места, втъкани в сюжета на романа. За творческия си процес тя споделя:

Изчетох много историческа литература. Посетих всички описани в романа места и обекти, разговарях и се съветвах с историци, запознах се с публикациите на български учени, изследвали периода, за който пиша. Винаги правя подробно проучване, като представям известни, но и малко познати сведения и хипотези.

Надявам се, че както аз осъзнах, след написването на книгата, колко неща не съм знаела, така и читателите ще открият нова за тях информация.

Идеята за написването на „Третият слой“ идва случайно по време на разходка в художествена галерия във Венеция. А по-късно в библиотека „Марчана“ (най-старата и все още действаща обществена библиотека) попада на текстове, описващи тайни кодове, използвани за предаване на различна информация; споменава се архивът на Ватикана и връзките на Венецианската република с Константинопол. Така неусетно в Гергана възниква идеята да напише роман, чийто сюжет е тясно преплетен с един от най-размирните и изпълнени с противоречия периоди на Средновековието, период на Кръстоносни походи и Светата инквизицията.

 

За книгата:

Ако търсенето на стар пергамент през реки и морета ви напомня на нещо, не се заблуждавайте – сюжетът по оригинален начин вписва моменти от средновековната история в завладяващ роман, който се чете на един дъх. – Доц. д-р Майя Василева, Департамент „Средиземноморски и източни изследвания“, Нов български университет

СОФИЯ
8 юни, четвъртък, 17,30 ч.
Greenwich Book Center
бул. „Витоша“ 37,
вход свободен

За автора: Гергана Лаптева завършва училището по изящни изкуства „Илия Петров“ със специалност „Живопис“. Висшето си образование получава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, катедра „Геология, палеонтология и полезни изкопаеми“, като по-късно работи по докторска дисертация в района на гр. Бяла.

По настоящем е ръководител на отдел „Култура“ в Българския антарктически институт (БАИ). Името на Гергана Лаптева носи остров „Лаптева“. Наименованието е дадено от Комисията по Антарктически наименования (към МВнР) за приноса на Лаптева към дейността на България в Антарктика.

Автор е на романите „Монетата“, „Божествен аромат“ и „Тайната от Апамея“, както и на книгите „Непознатата южна земя - Terra Australis Incognita“, „Посока юг. Пътуване към Антарктида“, „Врата на боговете. Южна Америка - истории от земята на инките“.  


ТРЕТИЯТ СЛОЙ от Гергана Лаптева

480 стр., мека корица | съвременна литература | 19,90 лв.

В книжарниците от събота, 3 юни.

17,99 лв.
19,90 лв.
17,99 лв.
19,90 лв.
17,99 лв.
19,90 лв.
17,99 лв.
19,90 лв.