Рик Риърдън е един от най-известните автори на фентъзи. За успеха му роля изиграва и фактът, че 15 години е бил преподавател и познава мисленето и настроенията на тийнейджърите. В България Рик Риърдън става известен като автор на първата книга от поредицата 39 КЛЮЧА. С романа "Похитителят на мълни" започва поредицата за Пърси Джаксън, отличена с множество награди, сред които и престижната "Марк Твен" за детска литература.

Пърси Джаксън и боговете на Олимп

Дори да не ви се вярва, гръцките богове са живи и се разхождат сред нас. Някой от тях може да седи срещу вас точно в този момент. Олимп процъфтява, разположен на 600-ия етаж на Емпайър Стейт Билдинг. А митологичните чудовища преподават математика на 7 клас и от време на време се опитват да убият някой новопоявил се млад герой.

12,90 лв.
19,90 лв.
14,90 лв.
14,90 лв.
14,90 лв.
14,90 лв.
14,90 лв.
12,90 лв.
12,90 лв.
12,90 лв.
12,90 лв.

Запознайте се с Пърси Джаксън. Той е едно съвсем обикновено 12-годишно момче. Или поне така си мисли. Страда от дислексия (защото мозъкът му е настроен за старогръцки) и Синдром на дефицит на вниманието (защото има силно развити бойни инстинкти). Звучи ви странно? Е, той е син на Посейдон, древногръцкия бог на моретата. А когато мълнията на Зевс е открадната, Пърси е принуден да поеме изключително опасна мисия през територията на САЩ, за да я открие.

Историята

Идеята за „Похитителят на мълнии” и последвалата го поредица за приключенията на младия герой Пърси Джаксън се ражда, когато Риърдън започва да разказва истории за лека нощ на малкия си син Хейли. Точно преди това момчето е диагностицирано със Синдром на дефицит на вниманието и дислексия и изпитва затруднение да запомня материала в часовете по древногръцка митология. Риърдън, който преподава на средния курс дълги години, избира любими свои митове и удовлетворява желанието на сина си. Скоро обаче авторът изчерпва съществуващите истории и, за да не започне да повтаря вече разказаните, измисля Пърси Джаксън, пренася Олимп в Ню Йорк и пуска Пърси на приключение, по време на което трябва да открие откраднатата мълния на Зевс. След като чува края, Хейли моли баща си да опише приключенията на Пърси Джаксън в книга. Останалото, както се казва, е история...

Поредицата

Книгата „Похитителят на мълнии” излиза в САЩ на 28 юли 2005 година и само до края на годината от нея са продадени 1,2 милиона копия. Следват още 4 книги от поредицата „Пърси Джаксън и боговете на Олимп” (The Sea of Monsters – 2006; The Titan’s Curse – 2007; The Battle of the Labyrinth – 2008 и The Last Olympian – 2009). Към края на 2009 година петте книги от поредицата са преведени в повече от 34 страни по света и са продадени в около 10 милиона копия. Поредицата е вече 133 поредни седмици в челната десятка на класацията на „Ню Йорк Таймс” за най-продавани книги. Книгите са безспорен световен бестселър и са носители на редица литературни награди и отличия, сред които и престижната „Марк Твен” за детска литература. Българският принос към този дълъг списък е полученото в началото на тази година отличие „Международен хит на годината” на Националния клуб за фентъзи и хорър.

Авторът

Рик Риърдън е роден на 5 юни 1964 година в Сан Антонио, Тексас. Преди да започне да пише за деца, има издадени детективски романи за възрастни. В момента е един от най-известните и обичани автори на детско фентъзи в света. За успеха му роля изиграва и фактът, че 15 години е бил преподавател и познава мисленето и настроенията на тийнейджърите. В България Рик Риърдън става известен като автор на първата книга от поредицата 39 КЛЮЧА.

Според подрастващите Пърси Джаксън е вторият по популярност фентъзи герой след Хари Потър. „Това е голям комплимент за мен – казва Риърдън, – но Дж. К. Роулинг е единствена. Всички ние искаме да вярваме в съществуването на герои. И че всеки от нас може да има необикновени възможности, да сътворява необикновени неща.”

 

A post shared by Egmont Bulgaria (@egmontbulgaria) on