Когато се е родила, не е имало дума за това, което е. Дъщеря на бога на Слънцето Хелиос и нимфата Персеида, божественото не ѝ е чуждо… освен че изобщо не прилича на майка си и няма нищо общо с титаничната мощ на баща си.

Цирцея е различна, а с това и нежелана сред боговете. Никой не я разбира, защото гласът ѝ е като на смъртните. Пренебрегвана, унижавана, отхвърляна, лишена от любов и внимание, Цирцея е прокудена на самотен остров заради магьосническите си способностите и привързаност към смъртните.

Маделин Милър поставя древногръцката героиня в центъра на събитията и осветява образа ѝ в цялата му противоречивост. Авторката предлага на читателя един различен поглед върху света на олимпийските божества и титаните, в който художествената измислица върви редом с актуални екзистенциални въпроси – за красотата в грозното и различното, за предопределеността и за оковите на самотата. За това, че дори и златна, клетката си остава клетка, и за това, че на истинската същност понякога ѝ трябва малко магия, за да излезе наяве.

„Цирцея“ е динамичен, жив и многопластов разказ, който приковава вниманието на читателите, без значение дали харесват древногръцка митология или не. The New York Times определя романа на Маделин Милър като дързък и разрушителен преразказ на легендата за едноименната богиня, който успява да бъде едновременно епичен и интимен в своя обхват, представяйки най-известната женска фигура от „Одисея“ като героиня сама по себе си. „История на хиляди години, но с  акцент върху детайли, на които досега не е обръщано внимание“, допълват от The Washington Post.

„Цирцея“ е поредното заглавие с логото „Анишър“ на издателство „Егмонт“. Повече за книгата: https://egmontbulgaria.com/p3423

 

ЗА АВТОРА

Маделин Милър е родена в Бостън и е отраснала в Ню Йорк и Филаделфия. Следва в университета Brown, където получава магистърска степен по класически езици и литература. През последните петнайсет години преподава латински, гръцки и Шекспирово творчество. „Песен за Ахил“ е нейният първи роман, с който през 2012 година печели най-престижната литературна награда за жени писатели Orange. Романът е преведен на двайсет и пет езика, а Милър е обявена за бестселър автор на The New York Times.

29.10.2018

12,90 лв.
14,90 лв.
19,90 лв.
24,90 лв.
24,90 лв.
19,90 лв.
14,90 лв.
14,90 лв.
19,90 лв.
34,90 лв.
19,90 лв.