„Огледалце, огледалце“ засяга теми като идентичността, сексуалността, насилието и ролята на социалните мрежи в съвременния свят

Кара Делевин е едно от най-разпознаваемите лица в световен мащаб. След дългогодишна работа като модел и посланик на международно признати модни компании като „Шанел“ и „Бърбъри“, през 2012 г. 25-годишната Делевин сменя посоката и прави своите първи стъпки като актриса в екранизацията на „Ана Каренина“ на Джо Райт, последвана от едноименния филм по романа на Джон Грийн „Хартиени градове“ през 2015 г., „Отряд самоубийци“ и „Валериан и градът на хилядите планети“ през 2017 г. – всички отличаващи се с главна роля на младата британка. Последната трансформация на Делевин в кариерен план е насочена към света на литературата.

Дебютният роман на Кара „Огледалце, огледалце“ среща читателите с четирима 16-годишни приятели – Рижи, Роуз, Лио и Наоми. Всички те се оказват в социалната периферия на своето училище по ред причини, докато харизматичният им учител по музика не ги окуражава да сформират своя музикална банда. Съюзът на четиримата младежи обаче се оказва далеч по-дълбок, отколкото изглежда на пръв поглед – не само музиката, но и приятелството, доверието и чувството за принадлежност са неща, обединяващи симпатичните аутсайдери. Всичко звучи почти приказно до момента, в който Наоми не изчезва безследно, преди да бъде открита ранена и в безсъзнание, а Рижи, Роуз и Лио не се сблъскват с една дълго пазена мрачна тайна…

До този момент тийн литературата е неизследвана територия за Делевин, но не и за нейния съавтор Роуън Колман, позната като писател на съвременна художествена литература за деца и възрастни. И макар „Огледалце, огледалце“ да включва всички на пръв поглед очевидни компоненти на една история за подрастващи – дисфункционални взаимоотношения между деца и родители, бягство, злоупотреба с алкохол и наркотици, – историята и посланията на Делевин се простират далеч отвъд тривиалното. Теми като чувството за идентичност, сексуалността, сложния свят на социалните мрежи и дори насилието над деца са само част от разискваните от авторките съвременни проблеми. В този смисъл може да се каже, че донякъде романът е отражение на самата Делевин – той е откровен, различен и провокативен.

„Исках да напиша роман, който показва нецензурирана картина на това колко труден и болезнен може да бъде процесът на съзряване, на прехода към това да станеш възрастен. Съществува огромен натиск върху младите хора да бъдат съвършени и моята цел беше да покажа, че който и да си, ако си щастлив такъв, какъвто си, ти си идеален,“ споделя авторката.

Романът „Огледалце, огледалце“ ще очаква своите български читатели в книжарниците от събота, 17 март, и вече може да бъде поръчан онлайн на адрес https://egmontbulgaria.com/p3322.

 

ЗА „ОГЛЕДАЛЦЕ, ОГЛЕДАЛЦЕ“

Приятел. Любим. Жертва. Предател? Кого виждаш, когато погледнеш в огледалото?

Шестнайсетгодишните приятели Рижи, Лио, Роуз и Наоми са неудачници, които все още търсят себе си. Животът не е идеален, но музиката и вълнението покрай бандата им „Огледалце, огледалце“ ги сплотяват… докато един ден Наоми не изчезва мистериозно само за да бъде открита малко по-късно в безсъзнание край реката.

Ще се събуди ли Наоми? Каква – или може би кой – е причината за нейното състояние в момента? И защо Рижи, самообявилият се покровител на групата, не успява да забележи предупредителните знаци?

Докато Роуз се утешава с диви купони, а Лио е обзет от черни мисли, Рижи се заема да разплете случая. Това премеждие ще разкрие най-мрачните тайни на всеки от тях и ще разтърси света им. Нищо не може да се върне постарому, защото веднъж счупено, огледалото не може да бъде поправено…

 

ЗА КАРА ДЕЛЕВИН

Кара Делевин е една от най-влиятелните жени на своето поколение. Родена е в Лондон и набира популярност през 2009 година, а през 2012 и 2014 г. получава приза „Модел на годината“ на Британските модни награди. Актьорската ѝ кариера започва с роля в адаптацията на „Анна Каренина“ от 2012 година, а по-късно взема участие и във филми като „Хартиени градове“, „Отряд самоубийци“ и „Валериан и градът на хилядите планети“, както и в Life in a Year, който предстои да излезе по кината скоро. „Огледалце, огледалце“ е първият ѝ роман.

Instagram: @caradelevingne
Twitter: @caradelevingne
Facebook: @CaraDelevingneOfficialPage

 

Кара пише „Огледалце, огледалце“ съвместно с изключително популярната авторка Роуън Колман. Роуън живее с голямото си семейство и двете си кучета в къща в Хартфордшър и редом с писането на романи се грижи за близките си хора.

www.rowancoleman.co.uk
Facebook: @rowancoleman
Twitter: @rowancoleman

14,90 лв.