Божествен аромат

19,90 лв.

Всяко нещо идва с определена цел в точното време.

Древна тайна…

Антон Велинов от години се опитва да докаже съществуването на древно племе, населявало земите на Странджа. Съдбата го среща с красивата и амбициозна Дарина Стоева, която е убедена, че именно в мистичните земи ще открие тайната омайваща билка на тракийските жени.

Опияняваща страст…

Божидар Стоев е наследил страстта към траките и виното от баща си и успешно я прилага в бизнеса си, като създава нектара на боговете по начина, по който са го правили дедите ни. Михаела Герасимова е жена, изтъкана от страсти и желаеща с цялото си същество да успее.

Сред приказно красивата природа на Странджа ще се разкрият дълбоко пазени тайни – древни и съвременни, една жена ще намери сили в себе си да започне отначало, една любов ще разцъфне и едно предателство почти ще успее да разгроми едно семейство.

- - - 

„Божествен аромат“ се чете на един дъх и доставя удоволствие с динамичната интрига и нейната изненадваща развръзка, но и с новите знания за древните ни предци – траките, които ни обогатяват без излишна академичност. – Проф. Диана Гергова, археолог

Роман, който вълнува и разкрива културното и природното богатство на древните земи, на които живеем. – Невена Праматарова, журналист

 

 Автор
Гергана Лаптева
 Импринт
 Анишър
 Жанр
 Съвременна художествена литература
 Корица
 Мека
 Формат
145 x 210 мм
 Страници
 448
 ISBN/Баркод
9789542725930

Гергана Лаптева 

е родена в гр. София на 17 февруари 1977 г. Завършва Националното училище по изящни изкуства „Илия Петров“ със специалност „Живопис“ и получава магистърската си степен в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Палеонтология“ към Геолого-географски факултет.

Автор е на книгите „Непознатата южна земя – Terra Australis Incognita“, „Посока юг – пътуване към Антарктида“ и „Врата на боговете. Южна Америка – истории от земята на инките“. Работи в Българския антарктически институт като ръководител на отдел „Културна и административна дейност“.

След романа „Монетата“, това е вторият художествен роман на Гергана.

За „Божествен аромат“ 

Проф. Диана Гергова, археолог:

Нимфата Траке е магьосницата, обладаваща „тревите на безсмъртието“, спомената още от великия Омир в неговата „Илиада“, описана от античния историк Ариан като веща в баянията и билките, която можела да премахва страданията, но и да ги причинява, и по чието име, изглежда, нарекли и страната. Тя е митичната вдъхновителка на Гергана Лаптева в създаването на нейния роман „Божествен аромат”. Авторката ни предлага втората си, още по-интригуваща книга, в която човешките отношения в нашето съвремие ни отвеждат и далеч назад във времето, в света на траките. Близнаците Дарина и Божидар Стоеви, пораснали с легендите за тракийските богове, жреци и тайнствени обреди, търсят из магичната Странджа не само следите от великите си предци, но и вдъхновение и знания за своите съвременни занимания. Виното, ритуалната напитка на траките, се произвежда от брата в духа на древните тракийски традиции, козметичните продукти на сестрата са натурални и чисти, а тя си е поставила за цел да създаде уникален парфюм по древна тракийска рецепта с помощта на преоткрити тайни познания.

Без намесата на археолозите тайните не могат да бъдат разкрити. Познанството на Дарина с археолога Антон Велинов, изследовател на древните култури на Странджа, ги впуска в приключение, в което търсенето на следите на древни племена из мистичната планина води до нови значими открития, и до нова, красива любов. Но като реактив омразата и отмъстителността също присъстват в романа в образа на Михаела, появила се ненадейно в живота на семейство Стоеви и пазеща друга мрачна тайна.

Гергана Лаптева, подобно на своите герои е израснала в среда, която се интересува от траките, а животът ѝ е свързан със знанията за земята. Затова може да ѝ се доверите и когато представя сложните вътрешно академични отношения, и когато увлекателно споделя чрез героите си загадки и отговори на най-често задаваните от вас, интригуващи въпроси за културата на траките и на техните предци: появила ли се е в нашите земи и още в праисторически времена най-древната писменост в света; писмен народ ли са траките; познавали ли са астрономията; какви знания – тайни и не толкова тайни са притежавали?

Ще създаде ли Дарина своя „Божествен аромат” с помощта на археолога Антон? Ще открие ли той следите на още едно племе, живяло в горите на Странджа? Ще постигне ли Михаела своята цел? По-силна от всичко ли е любовта и в какво се крие истинското щастие?

„Божествен аромат“ се чете на един дъх и доставя удоволствие с динамичната интрига и нейната изненадваща развръзка, но и с новите знания за древните ни предци – траките, които ни обогатяват без излишна академичност.

Прочетете „Божествен аромат“!

 

Невена Праматарова, журналист:

В своя роман „Божествен аромат” Гергана Лаптева по интересен и изключително увлекателен начин потапя читателя в свят, изпълнен с дълбоко пазени тайни, древни загадки и интригуващи човешки взаимоотношения. В него се преплитат семейни борби за надмощие, отмъщение и любов. Читателят е въвлечен в едно невероятно приключение по следите на тайнствено племе, живяло хилядолетие преди траките в Странджа, което е имало и своя култура, традиции, протописменост, и познания по астрономия. На фона на най-мистичната от българските планини, съхранила в земите и в духовните си пространства наследството на няколко цивилизации, скрила хилядолетни тайни и стотици археоложки паметници, пръснати из вековните ѝ гори и южното крайбрежие на Черно море, там, между Царево и Малко Търново, се крият тайните на великите ни предци и истинското щастие.

Роман, който вълнува и разкрива културното и природното богатство на древните земи, които обитаваме.

Гергана Лаптева в интервю за lira.bg:

„Докато създавах историята на „Божествен аромат” се потопих в свят, изпълнен с уханни парфюми, омайно вино и предания за тракийските богове, жреци и тайнствени обреди. Върнах се хилядолетия назад, когато хората са почитали природата, научих за техните обичаи и ритуали, вярвания и учения, които по-късно траките унаследяват. Под една или друга форма те достигат и до нас и ние сме тяхно продължение.”

hrisilandia.com:

От предишната книга на Гергана Лаптева вече имам изградена представа за стила ѝ на писане. Харесва ми как комбинира исторически факти и любопитна информация с елементи на художествен роман, така че се получава баланс между научното и развлекателното, между една традиционно по-сухо представяна материя и богато напоения откъм емоции и преживявания сюжет на книга. Държа да отбележа, че авторката е умел разказвач, който те увлича покрай хипотези, догадки, открития – невъзможно е да не се вълнуваш за всяка следваща следа, която те приближава към същинското разкритие и към кулминацията на романа. Сюжетът е динамичен, а редуването на гледни точки го прави още по-интригуващ и непредсказуем. „Божествен аромат“ е история за любов и отдаденост – за риска, който поемаме, когато подаряваме сърцето си на някого; за отмъщение и завист – отрова, която бавно и постепенно убива човешката душа; за амбиция и хъс – двигатели на успеха; за болката и оцеляване и за онази надежда, че утре слънцето ще изгрее.

„Божествен аромат“ е много сетивен роман. С изразителност, ярки описания и много нежност Гергана Лаптева ни показва красивата страна на българското Черноморие и ни развежда из пътеките на Странджа планина. Чуваме както шепота на вятъра, така и този на вълните, долавяме ухания на билки и треви, които можете да откриете само в този регион, срещаме местни жители, които са превърнали морето в свой дом и в източник на препитание.

tedyrafailova.com:

„Божествен аромат” ме изненада приятно, защото ми предложи пътуване до най-красивите кътчета на Странджа, истории за тракийските богове и култа им. Това е история за амбиция и смелост, за силата на семейството и срещата между традициите и модерните технологии.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Книжно Чудовище | Bookstagram (@_the.bookie.monster_)

Albena Koleva 15/11/2021

Първо ме грабна разкошната корица на книгата! След това съдбата е ме изпрати на премиерата на книгата в красивата Ботаническа градина в центъра на София за да чуя началото, прочетено от актьор...и заобиколена от розови храсти...и от там магията тръгна! Книгата или по-скоро историята е написана толкова увлекателно, че не можеш да спреш да четеш. В един момент просто спирах, защото не исках да свършва толкова бързо! На моменти имах чувството, че наистина се докосвам до света на древните траки и всичко свързано с тях, но както каза и писателката, измислила е само името на древното племе, другото е истина! Книгата просто е Божествена!!! Заслужава си...даже се замислям, че това е книга, която ми се иска да филмират...<3

Добавяне на коментар: