„Създавай с код: Направи свой уебсайт“ е първата книга от планираната поредица CoderDojo Nano

CoderDojo е глобална мрежа от доброволчески клубове за развитие на уменията на млади хора в сферата на програмирането. Книгата „Създавай с код: Направи свой уебсайт“ представлява интерактивен наръчник, който показва как да създадеш свой уебсайт с помощта на html, CSS и JavaScript по забавен и достъпен начин.

Книгата е предназначена за деца над 9-годишна възраст и съдържа ясни и лесни за следване инструкции, придружени от съвети и предизвикателства, които насърчават младите читатели да развиват и прилагат свои идеи и решения. Наръчникът може да послужи както при самостоятелна работа на децата, така и като помощник на онези от тях, които вече посещават курсове или клубове по програмиране.

„Технологиите са неотменима част от съвременния живот, а овладяването им в най-ранна детска възраст се превръща в мисия за обществото за осигуряване на така необходимата дигитална компетентност на подрастващите. Щастливи сме, че чрез сътрудничеството си с фондация CoderDojo можем да предложим на младите си читатели тази поредица от забавни и вълнуващи книги, които да подкрепят първите им стъпки в сериозното програмиране“, споделя Велизара Добрева, изпълнителен директор на издателство „Егмонт“.

„Програмирането развива у децата качества, които остават за цял живот. Докато пишат код, децата придобиват технически знания и умения като логично мислене, креативност и работа в екип.  В бъдеще непознаването на компютърния език ще бъде съизмеримо с това да си неграмотен, а само след 3 години 95% от всички професии ще изискват дигитални умения“, допълва Гергана Паси, Дигитален шампион на България.

Автор на книгата е менторът на CoderDojo Клайд Хатър. Следващите две заглавия от поредицата, „Създавай игри с JavaScript“ и „Как да модифицираш любимата си игра“, се очакват през 2017 и 2018 г.

За CoderDojo

Създадени през 2011 г. от Джеймс Уелтън и Бил Лиао, движението CoderDojo и мрежата от доброволчески клубове бързо набират скорост през последните години. Посетителите им на възраст от 7 до 17 г. усвояват различни програмни езици и се учат да създават сайтове, приложения за мобилни устройства и игри. Непринудената обстановка, игровият подход и свободната творческа атмосфера привличат все повече млади хора да създават с код. Дейността на клубовете поставя акцент върху изграждането на общност, взаимното обучение, менторството и самостоятелното учене, като насърчава откритостта и отзивчивостта и показва, че програмирането е сила, която може да промени света. Броят на официалните клубове надхвърля 1150 в общо 66 държави по света, сред които Боливия, Мадагаскар и Япония.

За CoderDojo в България

CoderDojo Bulgaria е част от голямото семейство на CoderDojo. Организира се от „Дигитална национална коалиция“ и екип от доброволци. Основната им цел е създаването на активна мрежа от CoderDojo клубове в цяла България с помощта на доброволци, където деца на възраст от 6 до 17 години да опознават възможностите на технологиите и да се учат как да създават сайтове, приложения и игри. Учебният процес в клубовете е непринуден, изключително забавен и съобразен с възрастта и нивото на децата. Освен с обучението по програмиране клубовете CoderDojo помагат на децата в развитието на не по-малко важни умения като разрешаване на проблеми, работа в екип, представяне и осъществяване на идеи, както и как самите те да се превърнат в обучители.

Повече за CoderDojo и „Дигитална национална коалиция“:
coderdojo.com
coderdojobulgaria.com
digitalalliance.bg

22.11.2016

11,90 лв.
11,90 лв.