„Здравей, Руби: Приключения в програмирането“ е забавен начин децата да научат повече за компютрите и кодирането

Тази книга не учи на програмиране, нито на конкретни компютърни езици, а поставя основите на аналитичното мислене, от което се нуждае всяко дете и бъдещ програмист. С нея малчуганите ще се научат да разбиват големите проблеми на по-малки, да търсят закономерности, да планират стъпка по стъпка, както и да разсъждават нестандартно. Във всяка глава има включени занимания, които надграждат креативните идеи вътре, а играта е заложена като основен метод за обучение. Книгата е предназначена за деца на възраст над 5 години, с които да работи родител или друг възрастен. Изданието съдържа специални „кутии с инструменти“, къдете могат да бъдат открити допълнителна информация за родителите и понятия, свързани с обсъжданите теми.

 

„Днешното поколение расте в свят, в който компютрите и програмирането представляват значителна част от ежедневието, споделя авторката Линда Лукас. – Ето защо е важно децата да бъдат мотивирани да изследват технологиите и да разбират, че обикновената компютърна клавиатура е инструмент за изобретения, създаване и творчество.“

Главната героиня на книжката, Руби, е малко момиче с огромно въображение, което знае, че дори най-големите проблеми са просто съвкупности от малки проблеми! Читателите ще се впуснат в приключения с Руби и нейните приятели и ще получат възможността да усвоят основите на компютърното мислене чрез забавни истории и упражнения.

Няма съмнение, че технологиите владеят и определят все по-голяма част от живота ни. Това превръща развиването на дигитална компетентност в жизненоважно условие за участие в днешната икономика и съвременното общество. Европейската комисия определя кодирането като основно умение на 21-ви век и приоритет за съвременните образователни системи. Книжки като „Здравей, Руби: Приключения в програмирането“ подпомагат както родителите, така и учителите в процеса на ранно дигитално образование за всяко дете.

Преводач на книгата и инициатор на издаването й на български език е Мартина Колева, която активно участва и подкрепя различни инициативи, свързани с ранното дигитално обучение и програмиране за деца. Ръководител е на проекти и част от организационния екип на Rails Girls Sofia, WordCamp Sofia и CoderDojo Bulgaria.

„За да има положителна промяна в средата, в която живеем, трябва да създаваме възможности за развитие на децата си. „Здравей, Руби: Приключения в програмирането“ е един приказен начин те да се запознаят с дигиталния свят, но и да се научат да мислят креативно, иноватовно, самостоятелно и критично. Тази книга е една страхотна база за развитие в сферата на технологиите,“ споделя Мартина.

 

За Линда Лукас

Линда Лукас е програмист, разказвач на истории и илюстратор от Хелзинки, Финландия.

Идеята за „Здравей, Руби“ прави своя дебют в Kickstarter, достигайки своята финансова цел от $10 000 за малко над три часа и все още е един от най-добрите проекти за детски книги, представяни там.

Линда е важна фигура в света на програмирането и е основател на Rails Girls – глобална инициатива, въвеждаща млади жени от цял свят в основите на програмирането. Само за последните няколко години събитията, организирани от доброволци в над 250 града, са запознали над 10 000 жени с основите на програмирането.

Преди това е работила в Codecademy, компания от Ню Йорк, занимаваща се с образование в сферата на програмирането с милиони потребители по цял свят, но напуска, за да се съсредоточи върху детската си книга, вярвайки, че това е една от най-добрите медии за въвеждане на децата в програмирането.

Линда вярва, че умението да се чете и пише код е грамотността на XXI век и че нуждата хората да разбират основите на програмирането нараства все повече и повече. Тя също възприема нашия свят като все по-управляван от различни софтуери и вижда липса на разнообразие в тези, които го създават – нещо, което може да бъде променено, като всички деца бъдат въвеждани в програмирането чрез завладяващи истории. Тъй като самата тя така и не е надраснала приказките, гледа на интернет като на лабиринт от истории и иска да чуе по-разнообразни гласове в този свят.

Линда е учила бизнес, дизайн и инженерство в университетa „Аалто“ и продуктово инженерство в „Станфорд“. Избрана е за Ruby Hero през 2013 г. (най-значимата награда в рамките на Руби общността) и е Дигитален шампион на Финландия. 

lindaliukas.fi
@lindaliukas
helloruby.com

Вижте TED Talk участието на Линда Лукас:

14.10.2016

11,90 лв.
11,90 лв.