Здравей, Руби: Приключения в програмирането

11,90 лв.
Не е налично

Запознай се с Руби – едно малко момиче с огромно въображение. Всичко е възможно в нейния свят, стига да си го наумиш и да не се отказваш. Руби тръгва на своето пътешествие, за да запознае децата с базисните идеи на програмирането. Чрез игрите към всяка глава малките бъдещи програмисти ще могат с радост да задействат своето въображение.

Повече информация за книгата...

 Автор
Линда Лукас
Тип
Програмиране за деца
 Възраст
 4+
 Корица
 Мека
 Формат
 19 x 24
 Страници
 112 цветни
 ISBN/Баркод
9789542718864
Иванка Димитрова Цветкова 19/10/2016

Прекрасно написана книжка, подходяща за деца с такива интереси на възраст 5-8 години! Препоръчвам. P.S. И няма допуснати правописни грешки.

Добавяне на коментар:

Линдa Лукaс е програмист, разказвач и илюстратор от Хелзинки, Финландия. Идеята за Здравей Руби направи своя дебют в Kickstarter, достигайки своята финансова цел от $10 000 за малко повече от три часа и с това стана най-финансираната детска книга там.

Линда е важна фигура в света на програмирането и е основател на Rails Girls, глобална инициатива, въвеждаща млади жени от целия свят в основите на програмирането. Само за последните няколко години събитията, организирани от доброволци в над 250 града, са запознали повече от 10 000 жени с основите на програмирането.

Преди това тя е работила в Codecademy, компания от Ню Йорк, занимаваща се с образование в сферата на програмирането и имаща милиони потребители по целия свят, но напуска, за да се съсредоточи върху детската си книга, вярвайки, че това е една от най-добрите платформи за въвеждане на децата в програмирането. Линда вярва, че умението да се чете и пише код е грамотността на XXI век и че нуждата хората да разбират основите на програмирането е все по-голяма. Тя също възприема нашия свят като все по-управляван от софтуер и вижда липса на разнообразие в тези, които го създават – нещо, което може да бъде адресирано като всички деца бъдат въвеждани в програмирането чрез завладяващи истории. Тъй като самата тя никога не е надраснала приказките, гледа на интернет като на лабиринт от истории и иска да чуе по-разнообразни гласове в този свят.

Линда е учила бизнес, дизайн и инженерство в университетa „Аалто“ и продуктово инженерство в Станфорд. Избрана е за Ruby Hero през 2013 г. (най-значимата награда в рамките на Руби общността) и е Дигитален шампион на Финландия.

lindaliukas.fi
@lindaliukas
helloruby.com

Вижте TED Talk участието на Линда Лукас:

Въведение за родителя

Идеята за Здравей, Руби се роди през 2009 г., когато самата аз се учех да програмирам. Всеки път, когато се сблъсквах с проблем, се питах как едно малко, буйно момиче би се справило с него. Въпреки това чак през есента на 2013 г. се реших да стана автор на детска книга. От тогава разбирането на технологиите чрез игри, въображение и творчество се превърна в моя страст.

Ние всички имаме истории, които оформят начина, по който виждаме света като възрастни. Подобно на въображаеми приятели, историите от нашето детство остават с нас и влияят на вкусовете ни за години напред. Мисля, че имаме нужда от повече такива истории и гласове, които да са в състояние да разкрият игривата страна на кода.

Играта е в основата на ученето. Програмирането е подобно на пастелите или LEGO блокчетата - начин да изразиш себе си. Тази книга не учи на програмиране. Не учи на конкретни програмни езици, а поставя основите на аналитичното мислене, от което ще има нужда всяко бъдещо дете програмист.

Децата ще се научат как да разбиват големи проблеми на по-малки, да търсят закономерности, да планират стъпка по стъпка, както и да разсъждават нестандартно. Малките бъдещи програмисти ще тръпнат от възбуда да впрегнат въображението си с включените във всяка глава занимания. Всяка глава е кратка история от света на Руби – девет малки урока по аналитично
мислене.

Тази книга е предназначена за работа заедно с родител. Можете да започнете, прочитайки цялата история, или да се съсредоточите само върху една глава в даден момент. Всяка е придружена от набор упражнения, които надграждат идеите за игра и креативност. Отделете време да изиграете и повтаряте упражненията. Нормално е и е добре да се правят грешки, както и един и същи проблем да се разглежда по различни начини. Всичко това е част от аналитичното мислене. Кутиите с инструменти дават допълнителна информация за родителите и списък с понятия, които са свързани с обсъжданата тема. Всички понятия могат да бъдат намерени в речника. Можете да откриете и предложения за отговори на helloruby.com. Там ще намерите и още игри и забавни неща за правене и ще можете да видите какво са създали други деца от целия свят!

 

A post shared by Egmont Bulgaria (@egmontbulgaria) on

spacer