Две от книгите са с премиери в целия свят

Този месец в българските книжарници ще откриете нови издания от перото на едни от най-обичаните съвременни автори за деца и тийнейджъри: английската писателка Дж. К. Роулинг, „разказвача на боговете“ Рик Риърдън и създателката на фентъзи вселената Гриша – Лий Бардуго.

В традицията на илюстрованите романи за Хари Потър и предшественика „Фантастични животни и къде да ги намерим“, в библиотеката на Хогуортс се появява илюстрован „Куидичът през вековете“ – в голям формат и твърда подвързия. Премиерата на изданието бе на 6 октомври, като книгата събира един от най-обичаните разказвачи на истории в света с творческия гений на художничката Емили Гравет.

Страниците на книгата са изпълнени с великолепни илюстрации и множество изненади – истински вълшебно издание на тази така обичана магьосническа класика. Спортният алманах е визуален празник както за феновете, така и за новодошлите в света на магьосниците, но освен тях ще спечели и поклонниците на красивите книги. Важно е да отбележим, че в книгата е обърнато особено внимание върху фактите за българските успехи във вековната история на великата игра и най-вече на легендарния български отбор по куидич – „Врачанските лешояди“.

„Чичо Рик“ – така децата по света наричат писателя Рик Риърдън, който спечели сърцата им с поредицата „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“. В нея героите от древногръцката митология оживяват за своите съвременни почитатели, като Риърдън разгръща вселената с други две поредици: „Героите на Олимп“ и „Изпитанията на Аполон“. През 2019 г. „Гробницата на тирана“, която бе четвъртата книга от „Изпитанията“, спечели престижната надпревара за читателския вот на Goodreads в категорията за най-добра книга за деца и тийнейджъри. Отново на 6 октомври бе световната премиера на финала на пенталогията, увенчана с романа „Кулата на Нерон“. Българските читатели вече могат да прочетат първата глава от книгата, която от събота ще бъде в книжарниците в превод на Александър Драганов.

Лий Бардуго е родена в Лос Анджелис, завършва Йейлския университет и е №1 в листата на „Ню Йорк Таймс“ за най-продавани автори на фентъзи романи. Тя е създателката на вселената Гриша. С над един милион продадени екземпляри, нейната вселена обхваща поредиците „Сянка и кост“ и „Шест врани“ (издадени на български), както „Белязания цар“ с предстояща българска премиера на 17 октомври.

Гигантът Netflix придоби правата за екранизация на романите от вселената, анонсирайки адаптация в осем серии. Продукцията вече е заснета, като се очаква да бъде обявена точна дата на премиерата, а любопитно е, че българският актьор Юлиан Костов изпълнява една от централните роли в телевизионния сериал – на Фьодор Камински.

***

В книжарниците от събота, 10 октомври:

„Куидичът през вековете, илюстровано издание“, Дж. К. Роулинг и Емили Гравет

„Кулата на Нерон“, Рик Риърдън

 

В книжарниците от събота, 17 октомври:

„Белязания цар“, Лий Бардуго

19,90 лв.
19,90 лв.
49,00 лв.