Романът ни пренася в живописния морски град Сиде, наследник на исторически и археологически ценности от световно значение. Една монета ще събере двама души, но дали ще е достатъчна, за да ги задържи заедно?

– Чувстваше се спокойна в Сиде, от дълго време не бе изпитвала такъв покой. Работеше много, отдадена изцяло на фирмата. Прекарваше дните си или с групите туристи, дошли да видят многобройните забележителности в района, или в офиса, занимавайки се с административните дела.  

„Монетата“, Гергана Лаптева

 „Монетата“ е български роман, който излиза в книжарниците тази събота, 29 август - художествен дебют за Гергана Лаптева с логото „Анишър“ на издателство „Егмонт“. Издателската линия обединява съвременна художествена литература в разнообразни жанрове като криминални четива, дамска проза, трилъри, а „Монетата“ е първият български роман, който се присъединява към библиотеката на „Анишър“.

Гергана Лаптева е родена в гр. София през 1977 г., а магистърската си степен получава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Палеонтология“ към Геолого-географския факултет. Тя е автор на три книги с пътеписи и интересни факти от миналото и настоящето на Южна Америка и Антарктида, като превръща интересите си и в професионален ангажимент към Българския антарктически съюз, ръководейки културната дейност на института. От години Гергана се увлича от красотата и наследството на турския град Сиде, разположен на брега на Средиземно море. Дебютният ѝ роман е вдъхновен именно от живописния „град на наровете“, прочут с тюркоазените си води, уханни борови гори и пребогата история.

Главната героиня Любомира Антонова работи като екскурзовод в туристическа агенция в Южна Турция, посветила се на древна Ликия и на богатствата, наследени от три империи, владеели векове наред това крайбрежие. Загърбила търсенето на „голямата любов“ и увлечена от ежедневието си, Мира се опитва да продължи начисто след злополуките, понатрупани напоследък. Стефан Георгиев е син на виден софийски бизнесмен и разследващ журналист, за когото личният живот е изцяло „на втори план“. Семейните обстоятелства и динамични отношения между представители на различни обществени прослойки, които читателят ще припознае като препратка към някои български реалии, до един момент ще определят пътя на Мира и Стефан.

Преломният миг настъпва със залавянето на контрабандна пратка с древни моменти на софийското летище, по чиито следи Стефан ще се отправи към Сиде. В търсене на истината за едно съкровище двамата ще открият нещо по-ценно от артефактите, с които трескаво търгува подземният свят на брега на Средиземно море.

***

„Монетата“ е роман, който се чете на един дъх. На фона на приказните пейзажи на Ликия и Кария, една породена от споделени усещания истинска любов между разследващ журналист и българка археоложка-екскурзовод, се преплита с  опасните истини за подземния свят – рушител на миналото на човешката цивилизация, оставила най- древните си следи в земите на Балканите и Анатолия.

Изнесените елегантно факти за погрома над нашите старини – обект на колекционерски страсти и за това как той се случва, са верни и още по-неутешителни предвид българската роля на коридор за международния трафик на антики.

И за мен, преживяла в кариерата си на професионален археолог срещи с последиците от деянията на подземния свят, за съжаление, почти легализирани у нас, прочитът на „Монетата“ бе изпълнен не само с удоволствие, но и с удовлетворението, че по друг път болезнени истини ще достигнат до повече български читатели. Както с трепетното очакване на развръзката. - проф. Диана Гергова, археолог за „Монетата“.

***

Гергана Лаптева е родена в гр. София на 17 февруари 1977 г. Завършва Националното училище по изящни изкуства „Илия Петров“ със специалност „Живопис“ и получава магистърската си степен в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Палеонтология“ към Геолого-географски факултет.

Автор е на книгите „Непознатата южна земя – Terra Australis Incognita“, „Посока юг – пътуване към Антарктида“ и „Врата на боговете. Южна Америка – истории от земята на инките“. Работи в Българския антарктически институт като ръководител на отдел „Културна и административна дейност“.

За първия си роман „Монетата“ Гергана споделя:

В Сиде бях за пръв път преди две години. Наистина бях очарована от атмосферата на града. Всички описани в романа археологически обекти са истински и са много добре запазени. Усещането при влизането в старата част на Сиде е нещо силно впечатляващо. Прекрасен град с невероятна архитектура и едни от най-красивите плажове и заливи, които съм виждала. - и добавя:  

Романът е художествена измислица, но е повлиян от множество действителни събития, случили се както в България, така и в съседна Турция. Проблемът с международния нелегален трафик на антики съществува и се задълбочава, за съжаление. Древните царства Ликия, Лидия и Кария ме заплениха толкова силно, че се заех да проучвам по-малко познати факти за тяхното съществуване, а с проучванията ми, посветени и на романа, научих доста истории за контрабандата с културни ценности.

***

Буктрейлър тук: https://www.youtube.com/watch?v=lH5uzQs7sec

Представяне на „Алея на книгата“, София: на 11 септември (петък), от 19,00 ч.

„Монетата“ в книжарниците от 29 август (събота)

19,90 лв.