34 детски рисунки бяха избрани, след като за участие са подадени 155 илюстрации от цялата страна.

Тридесет и четирите детски рисунки, които ще илюстрират българското издание на книгата „Икабог“ на Дж. К. Роулинг, бяха разкрити тази сутрин от организатора на конкурса в България издателство „Егмонт“. Победителите са на възраст от 7 до 13 години, от 19 населени места, сред които: с. Бистрица, гр. Брацигово, гр. Варна, гр. Габрово, гр. Дебелец, гр. Карлово, гр. Ловеч, гр. Мездра, гр. Обзор, гр. Пловдив, гр. Попово, гр. Провадия, гр. Русе, с. Синдел, гр. София, гр. Стамболийски, с. Трудовец, гр. Хисаря, гр. Ямбол.

Конкурсът стартира през месец август, като протичаше паралелно с поетапното безплатно публикуване на всички глави от приказката „Икабог“ на английската писателка Дж. К. Роулинг.

Преди повече от десет години Дж. К. Роулинг написва историята „Икабог“ като приказка преди сън за собствените си деца, а по-рано тази година тя споделя семейната ценност с читателите по света, целейки да подпомогне пострадалите от вируса Ковид-19 и борбата с пандемията. Роулинг кани децата да се включат в разгръщането на сюжета и илюстрират „Икабог“, вдъхновени от множеството цветни герои и увлекателна история, докато издателите ѝ публикуват историята за безплатен прочит.

Българските деца също имаха своя национален конкурс, като в продължение на седем седмици, поетапно бяха публикувани всички глави от приказката, а децата получаваха тематични задания за рисунки по тях. Общо 87 деца от цялата стана взеха участие със 155 рисунки, подадени от техните родители в надпревара за голямата награда – рисунката да бъде включена в най-новата книга на обичаната детска писателка, позната в цял свят с романите за Хари Потър.

Галерия с печелившите илюстрации вече е представена на българския уебсайт на „Икабог“ и може да бъде разгледана тук.

Рисунките на победителите ще бъдат включени в българското издание на книгата на Дж. К. Роулинг „Икабог“, планиранo да излезе до броени дни през ноември. Всички 34 победители ще получат екземпляр от издадената книга, както подаръчен ваучер на стойност 200 лв. за книги по избор от портфолиото на издателство „Егмонт“.

Надежда Кирова - Шопова, издателски директор на „Егмонт“ и ръководител на журито на Конкурса, коментира:

Българското издание на приказката на Дж. К. Роулинг „Икабог“ ще излезе с логото на „Егмонт“ до броени дни през ноември, за да се присъедини към държавите, които за пръв път посрещат Икабог между кориците на книга! Участието в тази инициатива ни прави щастливо съпричастни към една глобална издателска кампания и използвам възможността да благодаря на всички български деца и родители, с които заедно четохме и рисувахме „Икабог“ у нас.

Дж. К. Роулинг ще дари всички приходи от авторските си права на проекти, подпомагащи засегнатите от Ковид-пандемията във Великобритания и по света.

 

За ИКАБОГ:

Една от най-обичаните детски писателки на всички времена – Дж. К. Роулинг, разказва приказна история за страховито чудовище, пълна с много смях, вълнуващи приключения и надежда въпреки всичко и всички.

Кралство Корнукопия някога е било най-щастливото на света. Радвало се е на несметни съкровища, крал с най-изисканите мустаци, които можете да си представите, и месари, пекари и сиренари, чиято изключителна храна карала хората да танцуват от щастие, щом я опитали.

Всичко било перфектно, с изключение на мъгливата Маршландия, намираща се на север, където, според легендите, живеел чудовищният Икабог. Всеки с малко ум в главата си знаел, че Икабог е просто легенда, с която да плашили непослушните деца. Но странното при легендите е, че понякога заживяват свой собствен живот.

Може ли една легенда да детронира любим крал? Може ли една легенда да постави на колене едно щастливо кралство? Може ли една легенда да изпрати две храбри деца на пътешествие, за което не са си и мечтали?

 

За Дж. К. Роулинг:

Дж. К. Роулинг е автор на седемте книги от поредицата „Хари Потър“, първоначално публикувани между 1997 и 2007 г.

Приключенията на Хари, Рон и Хърмаяни в Училището за магия и вълшебство „Хогуортс“ са продадени в над 500 милиона екземпляра, преведени са на над 80 езика и са екранизирани в 8 касови филма. Успоредно с поредицата, Роулинг пише и три кратки допълнителни книги за благотворителни инициативи: „Куидичът през вековете“, „Фантастични животни и къде да ги намерим“ и „Приказките на барда Бийдъл“. „Фантастични животни“ по-късно вдъхновява и нова филмова поредица по сценарий на Дж. К. Роулинг, която разказва за магизоолога Нют Скамандър. Последният филм от поредицата – „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“ – излезе през 2018 г.

Дж. К. Роулинг продължава историята на Хари като възрастен в театралната пиеса „Хари Потър и Прокълнатото дете“, която тя пише успоредно със сценариста Джак Торн и режисьора Джон Тифани.

Писателката е носител на множество награди и почести, сред които Орден на Британската империя  и  Орден на кавалерите на честта; Орден на Почетния легион, наградата „Ханс Кристиан Андерсен“, Награда за човешки права на Робърт Кенеди и значка „Син Питър“. Тя подкрепя много каузи чрез своя благотворителен фонд „Волант“ и е основател на детската благотворителна организация „Лумос“, която се бори за свят без сираци и институции и която цели да обединява семействата.

Цял живот Роулинг е мечтала да бъде писател и е най-щастлива, когато си измисля истории. Тя живее в Шотландия със своето семейство.

***

За Конкурса за илюстрация „Икабог“: www.egmontbulgaria.com/theickabogcompetition

Печатното издание на книгата „Икабог“ с авторски български илюстрации ще излезе през ноември 2020 г. с логото на издателство „Егмонт“.