Графичен роман „Похитителят на мълнии“, стихосбирка и сборник с есета.

Рик Риърдън, създателят на любимата на милиони читатели поредица „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“, обединява сили с едни от най-големите имена в света на комикса, за да разкаже историята на момче на път да разкрие предателство по-велико и от самите богове. Петте романа от едноименната поредица са сред най-популярните и обичани съвременни четива на деца, подрастващи, родители и педагози, както абсолютни бестселъри у нас и по света. Това е дългоочаквана поява на графичната адаптация на първи том. Илюстрациите са на Атила Футаки, адаптация от Робърт Вендити и оцветяване - Хосе Виларубия.

Пърси Джаксън е на път да бъде изхвърлен от училище… отново. И това е най-малкият от всичките му проблеми. Напоследък чудовищата и древногръцките богове се пръкват навсякъде, вместо да си стоят по страниците на учебника му по история. А за капак на всичко, изглежда, че е успял да ядоса някои от тях. Истинската мълния на Зевс е открадната и познайте кой е главният заподозрян. Пърси има едва десет дни, за да открие и върне задигнатата собственост на повелителя на небето.

Преди десет години в България излезе от печат един младежки фентъзи роман, озаглавен „Похитителят на мълнии” и написан от някой си Рик Риърдън. Мълнията удари. Последва втора мълния с „Морето на чудовищата”. А после и трета с „Проклятието на титана”… Рик Риърдън се оказа истински гръмовержец на тийн литературата и перото му сякаш е неспособно на пропуски. А героят му Пърси Джаксън бързо се превърна в претендент в претендент за най-любимия книжен протагонист на младото поколение от Хари Потър насам.. – „Книжни криле“

Лили Райнхарт (1996 г.) е американска актриса, известна с ролята си на Бети Купър в телевизионния младежки сериал „Ривърдейл“. Лили Райнхарт се радва на популярност и подкрепа, както заради актьорското си присъствие, така и заради посланията, които отправя, за преодоляване на състояния на депресия и социална тревога. „Уроци по плуване“ е дебютната ѝ стихосбирка.

Сборникът със стихове изследва еуфоричното начало на младата любов, битката с безпокойството и тревогата пред лицето на известността и неизбежността на разбитото сърце, когато си воден от страстта.

Отнасящи се до всеки един от нас, но и дълбоко интимни, провокативни, но утешителни, малки и в същото време така дълбоки, стиховете на Лили отразяват нейната честност и уникална перспектива. Придружени от поразителни и вдъхновяващи илюстрации, „Уроци по плуване“ разкриват дълбините на женската душа и ни запознават с един умел разказвач на истории, чийто глас тепърва ще се чува.

„Как да запазим разума си във време на разединение“ на турската писателка Елиф Шафак  имаше своята световна премиера на 2 юли 2020 г. В този завладяващ и окрилящ зов за съзнателен оптимизъм, номинираната за наградата „Букър“ писателка и активистка Елиф Шафак се обръща към спомените си и се осланя на силата на преживени истории, които сближават. Шафак уверява, че ако чуваме думите на другите, ние ще успеем да се погрижим за съхранението на демокрацията, емпатията и вярата в едно по-светло и по-разумно бъдеще.

Всички ние сме слисани и объркани от заобикалящите ни събития – от несправедливостта, от страданията, от чувството за безконечна криза. Как тогава да запазим и да се грижим за всичко онова в нас, което вярва и се уповава на нещо по-добро? Как да запазим разума си във време на разединеност?

„Как да запазим разума си във време на разединение“ е избор на Guardian за „Книга, която мотивира състрадание“ (One of the Guardian's 'Best Books to Inspire Compassion‘), книга на месеца на Independent (One of Independent's Books of the Month), избор на Cosmopolitan за „Революционно четиво“ (A Cosmopolitan 'Revolutionary Read‘).

***

В книжарниците от събота, 14 ноември 2020: