Приключи конкурсът по случай рождения ден на прочутия герой полубог, победителите са Ирина от Ловеч и Павел от Бургас

На 18 август героят на Рик Риърдън Пърси Джаксън празнува рожден ден. Навярно ще попитате на колко години стана той? Все още на 16! Това е предимството да си герой от художествено произведение – не остаряваш със същото темпо като хората в реалния живот. Пърси ще е на 16 още известно време, поне до излизането на третата книга от поредицата „Героите на Олимп”, с оригинално заглавие The Mark of Athena. Романът ще може да се открие в книжарниците у нас през есента, а точната дата ще обявим, когато тя наближи.

Сега, да се върнем към рождения ден на Пърси. За да отбележим празника, ви попитахме „В кой бог или богиня бихте се превъплътили?” и обещахме награди. Все пак какъв рожден ден би било това без подаръци? Двамата победители в конкурса са Ирина Нейкова от Ловеч и Павел Панайотов от Бургас. Ирина ще получи книгата „Вечната гръцка митология” на „Нешънъл Джиографик”, а Павел – роман по избор с приключенията на Пърси Джаксън. Честито!

Ето и техните отговори, които им донесоха олимпийска победа (запазен е оригиналният правопис):

Селена - Богинята на Луната. Моята слабост е, че не мога да виждам денем и така не знам какво става през тази част от денонощието. Уязвима съм също така и поради любовта ми към Ендимион, който заради необичайната си красота е наказан от Зевс да спи в Кария. Всички останали качества и умения, които притежавам - като например събуждането на интуицията, властта ми над сънищата и мечтите на хората, способността ми да извиквам психични видения от подсъзнанието - бих окачествила по-скоро като положителни.
Ирина Нейкова, Ловеч

Ще се казвам Книгоман! Само с един поглед ще мога да прочитам всяка книга, само като я видя. Е, за тези с по-дебели корици ще ми отнема малко повече време!
Павел Панайотов, Бургас

Благодарим на всички за участието в конкурса! Получихме наистина много интересни писма и изборът ни беше доста затруднен. Направи ни впечатление, че божествата, които се радват на най-голяма популярност сред участниците, са Атина, Аполон, Артемида и Посейдон. По-долу ще се запознаете с още някои интересни отговори (правописът на авторите отново е запазен):

В кой бог бих се превъплътил... Еребус - олицетворението на тъмнината и едно от първичните божества. Какви биха могли да са силите ми - ами, логично, контрол над тъмнината и сенките, способността да ставам невидим в мрака, хвърлен от самия мен. Слабите ми места - светлината (но ярката, ослепителна светлина, не простите светлици на свещи или лампи), денят и слънцето.
Владимир Ангелов, Самоков

Ако имах възможност бих се превъплътил в бога - лечител Асклепий. Харесва ми сходството помежду ни в едно отношение - и аз искам да науча тайните на лечебното изкуство. Ще е страхотно да знаеш как от най - обикновеното растение да извлечеш полза. Интересна е и историята му, където се разказва как нарушава забраната от другите богове за съживяване на мъртвите. Определено и аз бих постъпил неразумно щом си поставя за цел да наложа своето. Разбира се обаче всяко нещо идва с последствията си. Въпреки, че е знаел, че ще бъде наказан - рискувал е живота си за този на мъртвеца, върнат към живите. Рядко би се случило да се изложа чак на такава саможертва, но ако все пак мъртвецът е някой, на който държа прекалено много, разбира се че ще рискувам каквото е необходимо.
Тихомир Боев, Ямбол

Аз бих се превъплътила в богинята Атина. Ще умея да измислям бойни стратегии, да се бия, да тъка платна по-тънки и нежни от водата и по-красиви от дъгата. Щом на някой му трябва съвет или напътствие, ще се допитва до мен. Моите доброта, справедливост, красота, мъдрост и сръчност ще бъдат известни на всеки. Няма да имам слабости,освен честото ми задълбочаване във всякакви книги.
Камелия Иванова, Варна

Не бих се превъплътила в никой Бог или Богиня. Това е лично мое мнение, но да си властващ и безсмъртен е леко изтъркано. Но да си полубог...това вече е друго! Приключенията описани в книгите са просто завладяващи! Карат ме да искам да съм на мястото на героите! Бих желала повече от всичко на света да съм дъщеря на Атина! И не само защото Анабет е такава. Отстоявам мнението си до край. Щом си набележа цел винаги я постигам. Но същевременно съм и умна! Вярно..нямам руса коса и сиви очи, но какво то това?! Може и почти винаги да мисля, че съм права, но когато видя, че няма смисъл да споря с някой за някоя глупост просто му казвам, че е прав и се примирявам. Не обичам да изпадам в интриги, за това стоя далеч от тях! Но и не обичам да гледам как приятелите ми се карат. Прекалено много държа на тях. И винаги аз съмпомирителката! Държа се мило с хората и това е моята защитна реакция. 
Сиана Геновска, София

Ако имах възможност щях да се превъплътя в бога на огъня и ковачите - Хефест, заради сръчността и въображението му. Той не обича музиката, за разлика от всички останали богове, но имал специални умения на занятчия - можел да направи каквото си поиска от метал. Макар и да не може да се разбира толкова добре със смъртните той играе много важна роля в живота им.
Дарина Койчева, Стара Загора

Бих искала да се казвам Гръмотевичка и да бъда богиня на облаците. Ще скачам от облак на облак и ще посещавам най-различни страни за много кратко време.
Лилия Георгиева, Бургас

Наистина бих искала да мога да бъда бог Аполон, защото както си е покровител на миролюбиви неща като поезията и музиката, ядосаш ли го, става страшен. Аз обожавам музиката като цяло и много обичам да пея и да свиря на китара, не, че мога, но това е друг въпрос, а също така обичам да чета и понякога да пиша поезия(но и това не го мога), изобщо много ми е приятно да се занимавам с изкуства. Сега, какво правя в природо-математическа гимназия, идея си нямам, но по принцип много обичам хуманитарните науки, а и не съм точно търпелив и спокоен човек, така че мисля, че съм доста като Аполон, само дето съм момиче, хаха..
Славея Данаилова, Благоевград

Не бих искал да съм точно бог, по скоро ми се иска да имам божествени сили и безсмъртие, но не и ограничението да не мога да помагам на полубоговете и хората. От всички богове бих избрал силите на Посейдон. Бих могъл да контролирам водната шир да мога да дишам под вода и да гаворя с конете и морските животни. Всичко това е страхотно, но има един голям недостатък-винаги ще съм зависим от вода.
Никола Груев, София