Седемте юбилейни издания, посветени на „момчето, което оживя“, излизат на 13 ноември – датата, на която през 2000 г. у нас се появява първият роман „Хари Потър и Философският камък“. Любен Зидаров има повече от седемдесет години активна творческа дейност зад гърба си, през които е илюстрирал над 200 заглавия от българската и световна литературна класика. Днес той е един от малкото илюстратори в света, художествено превъплътил и историята за Хари Потър при подкрепата на Дж. К. Роулинг.

Премиерата на българските издания, съчетана с празнична програма и официален старт на цяла година юбилейни тържества, ще бъде в Националния дворец на културата (13 ноември, от 18,00 часа, вход свободен), а от днес, 7 ноември, в градинката на „Кристал“ в София се открива едноименна изложба на творбите на Зидаров, вдъхновени от романите за Хари.   

На 13 ноември (сряда) в книжарниците в цялата страна ще бъдат разпространени български юбилейни издания на седемте романа за Хари Потър. Най-четената поредица в света, издадена в повече от 500 милиона екземпляра, излиза с авторски корици от изключителния български илюстратор - Любен Зидаров. Художникът е автор на богато и разнообразно творчество в областта на илюстрацията и изкуството на книгата. Роден на 23 декември 1923 г. и започнал да твори в началото на 50-те години на миналия век, Любен Зидаров е носител на престижни национални и международни отличия в областта на художественото оформление на книгата. Любен Зидаров, по всяка вероятност, е и най-възрастният действащ илюстратор на планетата.

Снимка: Ани Петрова

От днес, 7 ноември, в градинката на „Кристал“, творби на Любен Зидаров към седемте юбилейни издания ще бъдат показани в галерия на открито. Изложбата представя майсторския и нестандартен подход в работата на именития български художник по отношение на книжния феномен „Хари Потър“ и ще продължи до 17 ноември, включително.

На 13 ноември, от 18,00 часа, в столичния „Клуб 1“ (Национален дворец на културата), ще се проведе финалът на стартиралия по-рано Национален конкурс за авторска рисунка, вдъхновена от романите. В конкурса участват 896 деца от 1-и до 7-и клас от цялата страна, а самият Любен Зидаров, както популярният влогър Стан и един от най-запалените фенове на книгите – Михаил Костов, журирали инициативата, лично ще връчат наградите на победителите в три възрастови категории. Малко по-рано, от 16,00 часа, „Клуб 1“ ще отвори вратите си, за да представи изложба с рисунки от конкурса.

Отбелязването на двадесетата годишнина от издаването на първата книга от поредицата „Хари Потър“ ще продължи до 13 ноември 2020 г. с още вълнуващи събития и изненади, посветени на магията на книгите и четенето за всички възрасти.

Сред партньорите в честванията „ХАРИ ПОТЪР – 20 години МАГИЯ“ и в Националния конкурс за детска рисунка са Министерство на образованието и науката, Столична община, Национален дворец на културата, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация „Детски книги“, „София играе“ (sofia.plays.bg) и Jasmin.bg.

Събитие във Фейсбук: линк

89,00 лв.
59,00 лв.
45,00 лв.
69,00 лв.
19,90 лв.
26,99 лв.
29,90 лв.
25% Отстъпка
141,98 лв.
189,30 лв.
Спестявате: 47,32 лв.
24,90 лв.
29,90 лв.
29,90 лв.
29,90 лв.