Победители | Жури | Правила на конкурса (doc) | Декларация за съгласие по образец (doc) | Защита на личните данни (pdf)

Започват тържествата по случай 20 години от издаването на „Хари Потър и Философският камък“ в България

Националният конкурс за авторска рисунка - „ХАРИ ПОТЪР – 20 години МАГИЯ“ - е първата инициатива, с която официално стартират празненствата по случай българския юбилей на поредицата. Точно на 13 ноември 2000 г. издателство „Егмонт“ представя на читателите у нас историята на младия магьосник с първия роман на Дж. K. Роулинг „Хари Потър и Философският камък“, който се превръща в любима книга за няколко поколения. С инициативи за насърчаване на четенето сред подрастващите и за творческата им изява издателството ще празнува юбилея в продължение на цяла година.

Конкурсът за рисунка стартира на 27 септември 2019 г. и ще продължи до 4 ноември 2019 г. Поканени са за участие всички деца от 1-ви до 7-ми клас от страната, както и българските ученици в чужбина. На 13 ноември победителите ще бъдат наградени по време на празнична програма в столицата и първи ще получат юбилейните български издания от поредицата. Всички детски рисунки ще се разглеждат и оценяват от жури, в чийто състав са Любен Зидаров, художник и илюстратор, Михаил Костов, журналист и основател на българската фен общност „Дейли Потър“, и Станислав Койчев – Стан, популярен влогър и запален почитател на книгите за Хари Потър.

Критериите, от които ще се ръководи журито, са художествено оформление и технически характеристики на изпълнение, оригиналност в претворяването на творческата идея и сила на въздействие.

Рисунките ще бъдат групирани в три възрастови категории: от 1-ви и 2-ри клас; от 3-ти и 4-ти клас; от 5-и, 6-и и 7-и клас. Ще се приемат рисунки, изпратени само по пощата и придружени от декларация по образец, на адреса на издателството: „Егмонт България“ ЕАД, гр. София 1142, ул. „Фритьоф Нансен“ № 9, с пощенско клеймо не по-късно от 4 ноември 2019 г.

Сред партньорите в честванията „ХАРИ ПОТЪР – 20 години МАГИЯ“ и в Националния конкурс са Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация „Детски книги“, „София играе“ и Jasmin.bg.

Към пълния регламент >>

ЖУРИ

Любен Зидаров е автор на богато и разнообразно творчество в областта на илюстрацията и изкуството на книгата през последните седем десетилетия. От началото на 50-те години на миналия век до днес той е илюстрирал повече от 200 книги, сред които българските издания на класически произведения на световната литература за млади читатели: „Приказки на Шехеразада“, „Островът на съкровищата“, „Том Сойер“, „Принцът и просякът“, „Андерсенови приказки“, „Чичо Томовата колиба“. Любен Зидаров принадлежи към модерното течение в илюстрацията за деца у нас, а вероятно в момента той е най-възрастният действащ илюстратор на планетата.
Любен Зидаров, © Ивайло Петров © Ивайло Петров

 

Михаил Костов е създател на „Дейли Потър“ - най-големият фен клуб на „Хари Потър“ в България. Почитател е на поредицата вече 19 години и след многобройни препрочитания на книгите смята, че е открил повечето, но не всички тайни на „Хогуортс“. Разпределен е в „Слидерин“. Любимата му книга от поредицата е „Хари Потър и Орденът на феникса“, а любимият му герой е Сивиръс Снейп.

 

Станислав Койчев, по-известен като Стан, е на 27 години. Завършва Националната търговска гимназия в Пловдив, откъдето е родом, със специалност „Икономика и мениджмънт“, след което продължава висшето си образование по мениджмънт в City Univerisity of Seattle и завършва като един от студентите с най-високи резултати.

Първото му видео е качено на 17 март 2013 г., а Стан преминава границата от 100 000 абонати в YouTube през ноември 2016 г. В момента влогърът може да се похвали с близо 380 000 последователи и над два милиона гледания на видеата му месечно.

Дебютният му роман „Невидим“ оглавява класацията на верига книжарници „Хеликон“ за най-продавани заглавия през 2017 г. През 2018 г. излиза и неговото продължение – „Измамен“. Двата романа са носители на награда „Бисерче вълшебно“ в категориите „Мечтатели“ и „Майстори“.

 

ОФИЦИАЛНИ ПРАВИЛА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСА ЗА АВТОРСКА РИСУНКА „ХАРИ ПОТЪР – 20 години МАГИЯ“

 1. Конкурсът се организира, провежда и администрира от издателство „Егмонт България“ ЕАД, гр. София 1142, ул. „Фритьоф Нансен“ № 9 (наричано по-долу „Организатор“).
 2. Официалните правила се публикуват на сайта www.egmontbulgaria.com/konkurs за целия период на конкурса.
 3. С участието си в Конкурса участниците приемат и се съгласяват с настоящите Официални правила за провеждане. Родителите и/или попечителите на децата, участващи в Конкурса, декларират, че напълно са разбрали и приели условията за участие.
 1. В Конкурса могат да участват всички деца от 1-ви до 7-ми клас (в начален или прогимназиален етап на основното образование), с изключение на децата на служителите на „Егмонт България“ ЕАД и децата на членовете на журито на Конкурса.
 2. Всички деца, които желаят да участват в Конкурса, подготвят и изпращат по 1 (една) рисунка, която е специално създадена за Конкурса и не е публикувана преди него (включително в интернет).
 3. Рисунката трябва да е в оригинал, а не нейно принтирано копие. Копие на рисунка не може да участва в Конкурса. Рисунки в дигитален формат, както и изпращаните по електронен път, няма да бъдат допускани за участие в Конкурса.
 4. Колективни рисунки, които имат повече от един автор, както и заявки с повече рисунки, няма да бъдат допускани за участие в Конкурса.
 5. Организаторът приема рисунки за участие в Конкурса по посочения в т. 9 начин, в периода от 27 септември 2019 г. до 4 ноември 2019 г., като важи датата на пощенското клеймо при подаване.
 6. Рисунките се изпращат по следния начин:
  По пощата/с куриер на адрес: ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ, гр. София 1142, ул. „Фритьоф Нансен” № 9, За конкурса „ХАРИ ПОТЪР – 20 години МАГИЯ“.
 1. Всички рисунки, представени за участие в Конкурса, трябва да бъдат съобразени със следните изисквания:
  • Листът, на който са направени рисунките, да е с размери формат А4 (29,7 х 21 см.) или стандартен блок за рисуване (23 х 32 см.).
  • Няма ограничение относно материалите, инструментите, или техниката на рисуване, които са използвани.
  • Да съдържат изображение, свързано със съдържанието на романите от поредицата за Хари Потър (любима сцена, герой, послание).
  • Всяка рисунка трябва да бъде придружена от Декларация за съгласие за събиране, използване, обработване и съхранение на лични данни. Декларацията по образец трябва да бъде изтеглена ТУК. Можете да я попълните на Вашия компютър и след това да я принтирате, или да принтирате образеца и да го попълните на ръка. Рисунки, които не са придружени от Декларация, няма да бъдат допускани за участие в Конкурса.
 1. ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ е администратор на лични данни, регистриран по Закона за защита на личните данни. За целите на конкурса ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ може да събира, обработва, използва и съхранява лични данни за участниците в Конкурса и техните родители/настойници. Родителите/настойниците на участниците в Конкурса предоставят доброволно необходимите лични данни и се съгласяват да бъдат ползвани и съхранявани, съгласно разпоредбите на Закона за защита на личните данни.
 2. С участието си в Конкурса всеки участник, съответно родител/настойник, потвърждава, декларира и гарантира, че:
 • Представените рисунки са създадени единствено от автора-участник в Конкурса;
 • Рисунките не съдържат неприлично, провокативно или друго, предизвикващо възражения, неподходящо съдържание.
 1. Рисунките, получени за Конкурса, остават собственост на Организатора и не подлежат на връщане обратно на участниците. Организаторите не са длъжни да съхраняват рисунките след 31.12.2019 г.

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА

 1. Конкурсът включва 1 (един) кръг, в който всяка рисунка се оценява поотделно от Жури – Комисия в състав: Любен Зидаров, Михаил Костов, Станислав Койчев-Стан.
 2. Критериите, от които ще се ръководи журито, са художествено оформление и технически характеристики на изпълнение, оригиналност в претворяването на творческата идея и сила на въздействие.
 3. Непосредствено след като Журито определи крайното класиране, победителите в Конкурса ще бъдат обявени на 13 ноември 2019 г., по време на специално събитие в гр. София.
 4. Победителите ще бъдат известени предварително, преди 13 ноември 2019 г., чрез писмо на предоставените от тях електронни адреси или чрез телефонно обаждане на посочените от тях телефони.
 5. Имената на победителите ще бъдат публикувани в интернет на адрес: www.egmontbulgaria.com/konkurs и на Facebook страницата на ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ.
 6. Определят се по трима победители (заемащи първо, второ и трето място) за всяка от трите възрастови категории (деца в 1-ви и 2-ри клас на началното училище; деца в 3-ти и 4-ти клас на началното училище; деца в 5-и, 6-и и 7-ми клас на основното училище).

НАГРАДЕН ФОНД НА КОНКУРСА

 1. Участниците в Конкурса, класирани на първо място в трите възрастови категории, получават:
  по 1 (един) брой от юбилейните издания „ХАРИ ПОТЪР – 20 години МАГИЯ“: „Хари Потър и Философският камък“, „Хари Потър и Стаята на тайните“, „Хари Потър и Затворникът от Азкабан“, „Хари Потър и Огненият бокал“, „Хари Потър и Орденът на Феникса“, „Хари Потър и Нечистокръвния принц“, „Хари Потър и Даровете на смъртта“, както и 1 (един) подаръчен комплект от издания на „Егмонт“.
 1. Участниците в Конкурса, класирани на второ и трето място в трите възрастови категории, получават:
  по 1 (един) брой от юбилейното издание „ХАРИ ПОТЪР – 20 години МАГИЯ“: „Хари Потър и Философският камък“, както и 1 (един) брой подаръчен комплект от издания на „Егмонт“.
  Наградите не могат да бъдат преотстъпвани, заменяни и нямат паричен еквивалент.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ УСЛОВИЯ

 1. Участниците приемат, че Конкурсът се подчинява на законите на Република България и всякакви правни спорове се уреждат в Арбитражен съд при БТПП.
 2. Участниците приемат също:

(а) да бъдат обвързани от настоящите Официални правила;

(б) че решенията на Журито са окончателни;

(в) че Организаторът може да използва всяка рисунка, участваща в Конкурса, в публикации или реклама, отнасяща се до Конкурса, или за бъдещото му популяризиране, без за това да е необходимо да се заплаща компенсация или да се иска одобрение;

(г) в случай, че участникът спечели, Организаторите могат да използват наградените рисунки, както и името на всеки един от победителите, в публикации или реклама, отнасяща се до Конкурса, или за бъдещото му популяризиране, без за това да е необходимо да се заплаща компенсация или да се иска одобрение. В случай че избраният победител се откаже да получи наградата, по преценка на Организаторите тя може да се присъди на друг участник.

ПРАВО НА АНУЛИРАНЕ ИЛИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА КОНКУРСА, ПРОМЯНА И ДОПЪЛВАНЕ НА ОФИЦИАЛНИТЕ ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСА

 1. В случай че Конкурсът не се проведе поради независещи от Организатора причини, заради които се нарушават или засягат администрирането, сигурността, справедливостта, интегрираността или надлежното провеждане на Конкурса, Организаторът си запазва правото да анулира, прекрати, промени или временно да спре Конкурса.
 2. Организаторът си запазват правото да променя и допълва Официалните правила за участие в Конкурса, като промените се отразяват в официалния сайт на Конкурса на интернет адрес: www.egmontbulgaria.com/konkurs

ИНФОРМАЦИЯ, СВЪРЗАНА СЪС ЗАЩИТАТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА, УЧАСТНИЦИ В КОНКУРСА „ХАРИ ПОТЪР – 20 години МАГИЯ“

1.ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

1.1. Администратор на лични данни по смисъла на член 4, точка 7 на Общия регламент (ЕС) 2016/679 относно защитата на данните („Регламента“) и в съответствие със законодателството на Република България (Закона за защита на личните данни):

„ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ“ ЕАД, ЕИК 131202360, със седалище и адрес на управление: София 1142, ул.“Фритьоф Нансен“№9, контакт:mail@egmontbulgaria.com („ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ“), ще събира и обработва личните данни на физическите лица („Субекти на данни“), участващи в конкурса „ХАРИ ПОТЪР – 20 години МАГИЯ“ ( „Конкурса“),

1.2. Партньори и трети лица, които работят с или за ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ във връзка с организацията и провеждането на КОНКУРСА и които имат или могат да имат достъп до личните данни на физическите лица, участници в КОНКУРСА, следва да се запознаят и да се съобразят с настоящите правила. Никоя трета страна не може да има достъп до лични данни, съхранявани от ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ, без предварително да е сключила споразумение за поверителност на данните, което дава право на ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ да проверява спазването на приетите със споразумението задължения.

2. КАТЕГОРИИ СУБЕКТИ НА ДАННИ

Във връзка с организацията и провеждането на КОНКУРСА ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ обработва информация относно данните на следните Субекти:

2.1 физически лица, участници в Конкурса;

2.2 физически лица, законни представители на малолетни лица, които са участници в Конкурса.

3. КАТЕГОРИИ ДАННИ, КОИТО СЕ ОБРАБОТВАТ

ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ обработва следните категории лични данни:

3.1. Лични данни на участниците в КОНКУРСА – имена, възраст, адрес, населено място, пощенски код, учебно заведение.

3.2. Лични данни на физически лица, законни представители на малолетни лица, които участват в КОНКУРСА – имена, адрес, населено място, пощенски код, телефон, имейл.

4. ОСНОВАНИЯ И ЦЕЛИ ЗА ОБРАБОТВАНЕТО НА ЛИЧНИ ДАННИ

ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ събира, съхранява и обработва информацията, описана в т. 3.1-3.2 по-горе, единствено за целите и провеждането на КОНКУРСА при следните условия (основания):

4.1. Обработването се извършва въз основа на дадено съгласие от Субекта на лични данни, съгласно чл.6, т.1, буква а от Регламента. Субектът, приемайки условията на КОНКУРСА, се съгласява с обработването на посочените лични данни с цел участие в КОНКУРСА.

4.2. Обработването се извършва въз основа на дадено съгласие от Субекта на лични данни, съгласно чл.6, т.1, буква б от Регламента. Субектът, приемайки условията на КОНКУРСА, се съгласява с обработването на посочените лични данни с цел предоставяне на награда от страна на ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ.

4.3. Като дадено съгласие от Субекта на лични данни, ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ приема попълнената и подписана от Субекта „Декларация за съгласие от субекта на данни“, която е изпратена на адреса на ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ заедно с конкурсната рисунка.

4.4. Обработването на тези данни е необходимо условие за участие в КОНКУРСА. В срока на обработване на данните ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ може да се свързва с физическите лица, участници в Конкурса, на посочените от тях данни за контакт за целите на КОНКУРСА.

5. СРОКОВЕ ЗА ОБРАБОТВАНЕ, СЪХРАНЕНИЕ И ЗАЛИЧАВАНЕ НА ДАННИТЕ

5.1. Данните, необходими за участие в КОНКУРСА, ще бъдат обработвани от ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ съгласно сроковете на КОНКУРСА, като личните данни на физическите лица, които не са получили награда от страна на ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ, ще бъдат заличени след приключване на КОНКУРСА, не по-късно от 31 декември 2019 г.

5.2. Данните, необходими за участие в КОНКУРСА, ще бъдат обработвани от ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ съгласно сроковете на КОНКУРСА, като личните данни на физическите лица, които са получили награда от страна на ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ, ще бъдат съхранявани в срок не по-дълъг от необходимото, съгласно данъчното и счетоводното законодателство на Република България.

6. ПРАВА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

6.1 Съгласно Регламента физическите лица, участници в КОНКУРСА, имат право на безплатен достъп до личните си данни (чл.15), тяхното коригиране (чл.16), изтриване (чл.17) или ограничаване на обработването им (чл.18). Участниците имат право на преносимост на личните си данни (чл.20), както да изискат личните им данни да бъдат предоставени в широко използван и пригоден за машинно четене формат.

6.2 Даденото съгласие за обработване на личните данни, необходими за участието в КОНКУРСА, може да бъде оттеглено по всяко време съгласно чл. 7, ал. 3 от Регламента, във връзка с чл. 17 от Регламента. В такъв случай физическото лице губи правото на участие в КОНКУРСА.

6.3 При въпроси относно обработката на личните данни или в случай че физическите лица, участници в Конкурса, желаят да упражнят своите права по т. 6.1 - 6.2 по-горе, може да го направят писмено на посочените данни за контакт на Администратора на лични данни. В допълнение, физическите лица, участници в КОНКУРСА, имат право на жалба пред Комисията за защита на личните данни на адрес: гр. София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров” № 2, ако считат, че обработването на личните данни от ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ нарушава приложимото законодателство по защита на личните данни.

7. ДАННИ ЗА КОНТАКТ НА АДМИНИСТРАТОРА НА ЛИЧНИ ДАННИ

Адресът за кореспонденция и адресът на мястото, където ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ осъществява стопанската си дейност, е: гр. София 1142, ул. „Фритьоф Нансен” 9, ет. 4; тел.: 02/ 988 01 20, 988 01 37, 422 41 20, 422 41 21, 422 41 22; Факс: 02/ 988 02 23; Имейл адрес: mail@egmontbulgaria.com.

 

11 ПОБЕДИТЕЛИ в Националния конкурс за авторска детска рисунка „Хари Потър – 20 години магия“! 

информация от 14.11.2019 г.:

Общо 896 деца! От всички области на страната, от малки селца, през малки градове, до големите населени места! С подкрепата на местни библиотекари, творчески ръководители, учители, родители рисунки в издателство „Егмонт“ пристигнаха от над сто населени места в страната и чужбина & превърнаха този конкурс в истинска магия! ⚡️ Създадени и обединени от послания за приятелство, вълшебство и добрина, те носят духа на най-четената книжна поредица в света! БЛАГОДАРИМ ВИ!

✔️ Ето кои са победителите, обявени в рамките на тържествена церемония на 13-и ноември, в Националния дворец на културата:

В категория 5., 6., 7., клас:

* Първо място: Елена К., гр. ОБЗОР
6-и клас, ОБУ „Св. Св. Кирил и Методий”

* Второ място:
Валентин М., гр. ЛОВЕЧ
7-и клас, ОУ „Васил Левски”

* Второ място:
Салиха С., гр. СОФИЯ
7-и клас, 48. ОУ „Йосиф Ковачев”

* Трето място:
Габриела П., гр. ВАРНА
5-и клас, ОУ „Черноризец Храбър”

В категория 3., 4. клас:

* Първо място:
Ина М., гр. ВАРНА
3-и клас, ОУ „Кирил и Методий”

* Второ място:
Ивана Б., гр. БЛАГОЕВГРАД
4-и клас, 8. СУ „Арсени Костенцев”

* Второ място:
Петър С., гр. ПАЗАРДЖИК
4-и клас, Арт клуб „Криси”:

* Трето място:
Васил В., с. ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВО
3-и клас, ОУ „Иван Вазов”

В категория 1., 2. клас:

* Първо място:
Ралица Р., гр. ВАРНА
2-и клас, 7. СОУ „Найден Геров”

* Второ място:
Саша С., гр. ГАБРОВО
2-и клас, ОУ „Ран Босилек”

* Трето място:
Десислава А., гр. ПОПОВО
2-и клас, школа „Арт Попово”

С признателност към ВСИЧКИ участници, съмишленици и приятели - Вие сте нашето вълшебно вдъхновение! 

29,90 лв.
29,90 лв.
29,90 лв.
24,90 лв.
24,90 лв.
24,90 лв.
ХИТ!
59,00 лв.
19,90 лв.
14,90 лв.