Големите миграции

49,00 лв.
Не е налично

Изпълнена с действие, обаяние и красота, "Големите миграции" разкрива предизвикателството на епичните пътешествия на животните - пътешествия, които се развиват на фона на великолепния свят на природата. За безкрайно много видове миграцията представлява драматично, опасно и съдбоносно занимание... Сага, която се разгръща в живи багри и непоколебима прямота в този наръчник към телевизионната поредица с HD резолюция на канала National Geographic "Големите миграции".

 Автор
 К. М. Костиал
 Марка
 Нешънъл Джиографик
 Тип
 Образователни книги
 Възраст
 16+
 Корица
 Твърда, с обложка
 Формат
 28 x 24
 Страници
 304 цветни
 ISBN/Баркод
 9789542705260

Изпълнена с действие, обаяние и красота, „Големите миграции“ разкрива предизвикателството на епичните пътешествия на животните – пътешествия, които се развиват на фона на великолепния свят на природата.

На един речен бряг в Африка мигриращите антилопи гну правят отчаян опит да пресекат водата, докато крокодилите гуляят с обезумялото стадо. На Фолкландксите острови след хиляди изминати километри албатросите отново образуват двойки за ежегодния размножителен период. За безкрайно много видове миграцията представлява драматично, опасно и съдбоносно занимание... Сага, която се разгръща в живи багри и непоколебима прямота в този наръчник към телевизионната поредица с HD резолюция на канала National Geographic „Големите миграции“:

В един свят, където температурата и условията на сушата и в морето се променят в глобален аспект, ежегодните пътешествия на дивите видове се превръщат в истории на поразителна сила и явно желание за оцеляване. Невероятните картини – включително разтърсващи сцени, уловени от фотографи от световна класа, и емблематични за филма кадри – предлагат вълнуващ нов поглед върху мигриращите животни и удивителното им поведение, някои от които никога преди не са били наблюдавани или заснемани.

Като отзвук от темите във филма писателката К. М. Костиал разказва за вътрешните и външните сили, които правят тези пътешествия крайно необходими за оцеляването на животинските видове на планетата. Хвърляйки светлина върху една тема с нарастващо значение  днешно време, тази книга представя последните открития по отношение влиянието на загубата на местообитания, свръхексплоатацията, климатичните промени върху миграцията на животните – както и новите научни открития за дивата природа, помагащи ни да разберем един свят, който е постоянно в движение.

Избрани страници от книгата:

 

Очаквайте „Големите миграции“ от 7 ноември по National Geographic Channel. Разберете повече на natgeotv.com/bg/great-migrations

Отправяме ви предизвикателството да участвате в конкурса „Големите миграции и ти". Покажете ни чудесата на движението през вашия поглед. Фотографирайте или заснемете момент от миграциите, които ви заобикалят. Качете вашите видеа и снимки до 31 декември на migracii.foxtv.bg и имате шанс да спечелите книгата "Големите миграции" и специален еко-часовник:

За автора

Бивш старши редактор на издателството на National Geographic, К. М. Костиал е редактирала специализирани книги за променящите се културни и климатични условия в циркумполярна Арктика и за историята на природата и хората във Великите равнини. Тя е автор на „Необикновената епоха на Ейбръхам Линкълн“ и „Изгубено момче, изгубено момиче: Бягство от гражданската война в Судан“.

 

Въведение (откъс)

Миграцията е може би най-голямото зрелище, което природата ни устройва – история за раждане и смърт, за глад и жажда, за насилие и триумф. Представлява една решаваща съдбата драма – разказ за първични инстинкти и оцеляване. Тъй като без големите миграции – талазите от антилопи гну, които пресичат саваните, махът на милиарди крила на пеперуди монарх, издигащи се от планините на Мексико, армадата от тихоокеански моржове, които плават с ледовете през Беринговия проток – цели видове щяха да са пред изчезване.

Но какви вътрешни и външни сили карат животните да предприемат тези по-скоро рисковани, отколкото разумни пътешествия, изминавайки стотици, понякога хиляди километри? Какво им показва кога да тръгнат и какво ги води в правилната посока? Какво ги тласка да се изправят лице в лице с хищници и природни сили, които със сигурност костват живота на много от тях, особено на малките им?

На тези въпроси учените се опитват да дадат отговор от десетилетия. Те разполагат с отговори за някои от животните, но големите миграции си остават вдъхновяваща загадка по отношение навигацията и издръжливостта – мистерия, над която се размишлява и която се възхвалява на страниците на тази книга.

Светът на животните отдавна е любима тема на National Geographic и неговите списания, книги и филми, уловили отблизо уникални кадри, показващи поведението на животните. От поредицата, излъчвана по въпросния канал, идва и идеята за настоящото четиво.

 

Съдържание

КАРТА НА МИГРАЦИИТЕ
ВЪВЕДЕНИЕ — Неуморната планета

ГЛАВА I — Родени да бъдат в движение
Номади на сушата
Поход към морето
Чудото на марипоса
Спускане в дълбините

ГЛАВА II — Нужда от поколение
Събирането на клановете
Подвижен пир
Война и мир
Сезонът на оцеляването
Живот в полет

ГЛАВА III — Борба за оцеляване
В преследване на дъждовете
Бездънно море
За очите и носа на самия бог
Изчезващият дом
Пътешественици по леда

ГЛАВА IV — Пиршество или глад
Скитници в океана
На ръба на оцеляването
Следвайки слънцето
Ветровете на промяната

ЕПИЛОГ — Бъдещето на миграцията
БЕЛЕЖКИ НА ПРОДУЦЕНТА – ДЕЙВИД ХАМЛИН

Зов за действие
За филма
Библиография
За авторите

 

В книгата ще откриете историите на следните видове животни

Мравки легионери
Белоглави орли
Черновежди албатроси
Канадски гъски
Каракара
Гибони
Златисти медузи
Големи бели акули
Слонове от Мали
Зеленоглави патици
Еднодневки
Пеперуди монарх
Северни морски слонове
Орангутани
Тихоокеански моржове
Соколи скитници
Фитопланктон
Горбуша
Дългоноси маймуни
Вилороги антилопи
Червени раци
Червени летящи лисици
Златовежди пингвини
Снежни гъски
Червени сьомги
Южни морски слонове
Кашалоти
Тундрови лебеди
Китови акули
Белоухи блатни козли
Антилопи гну
Зебри

Напишете първи своето мнение за изданието

Добавяне на коментар:
spacer