500 МЕЧТАНИ ПЪТЕШЕСТВИЯ - поредица в 4 части

9,99 лв.
Не е налично

Всяко пътуване има начало. Понякога започва в мрачен неделен следобед, когато проблясва мечта за нещо, различно от всекидневието. Друг път изниква в непринуден разговор с приятели, сериозно обсъждане на семейната ваканция или от небрежен поглед към туристическа брошура в пощенската кутия. Копнежът по далечни земи може да се пробуди и от прекрасна книга – като това изключително издание на НЕШЪНЪЛ ДЖЕОГРАФИК, което отваря сетивата към непознатото и побеждава страховете от него.

 Марка
 Нешънъл Джиографик
 Тип
 Образователни книги
 Възраст
 16+
 Корица
 Мека
 Формат
 23 x 30
 Страници
 104 цветни
 ISBN/Баркод
 Част І: 9789542705222; Част ІІ: 9789542705239; Част ІІІ: 9789542705246; Част ІV: 9789542705253

Поръчка:

За да поръчате пакет с няколко книги от поредицата, оставете "1" в полето за брой и изберете от падащото меню под полето колко книги да включим в него. При финализиране на поръчката е необходимо да посочите в полето "Инструкции и коментари" коя част и колко бройки от нея (в случай че от дадена част поръчвате по повече от един брой) да включим в пратката. В момента са налични всичките четири части на поредицата.

Всяко пътуване има начало. Понякога започва в мрачен неделен следобед, когато проблясва мечта за нещо, различно от всекидневието. Друг път изниква в непринуден разговор с приятели, сериозно обсъждане на семейната ваканция или от небрежен поглед към туристическа брошура в пощенската кутия. Копнежът по далечни земи може да се пробуди и от прекрасна книга – като това изключително издание на НЕШЪНЪЛ ДЖИОГРАФИК, което отваря сетивата към непознатото и побеждава страховете от него. Уникалните снимки, цветните карти, полезните съвети и споделените преживявания показват света какъвто е – необятен с чудесата на природата и с богатството на култури и традиции.

Всяко пътуване започва отнякъде. Често – от страница първа...

500 МЕЧТАНИ ПЪТЕШЕСТВИЯ представя най-вълнуващите туристически дестинации в девет глави, тематично обединени в четири части:
- По вода и по суша - изчерпана
- Пътища и приключения - изчерпана
- Културни развлечения и кулинарни изкушения - изчерпана
- Надалеч и нависоко - изчерпана

* * *

Част І: По вода и по суша - изчерпана

500 МЕЧТАНИ ПЪТЕШЕСТВИЯПътуването по вода винаги е вълнуващо преживяване. Няма значение дали ще се возите на романтичен речен автобус във Венеция, или ще обикаляте фиордите в Норвегия, дали ще се разхождате с лодка из Босфора, ще се спускате по Дунав, или ще плавате по Нил. Всяко от тези пътешествия си струва усилията и... измокрянето. Главата „По вода” ви отвежда до морски ширини и далечни брегове, а там ви очакват спиращи дъха гледки. Оставете се на течението!

А за тези, които са готови да опитат нещо ново и необичайно, главата „На ръба” предлага адреналинови преживявания - велосипеден тур из Франция, разходка със своенравни камили из дюните в Мароко, надбягване с непокорни кучешки впрягове в Аляска, високоскоростен рафтинг в Турция и дори преход из мрачна Трансилвания, където може да срещнете самия Дракула. Пригответе се за интересни ситуации на ръба. Стига да не ви е страх!

За всяко пътешествие ще откриете обща информация, карта, фотография, полезни напътствия – кога да отидете, колко да останете, как да се подготвите, интернет сайтове с допълнителни ресурси, и др. В секция „Най-хубавото” са изброени най-важните обекти, които можете да посетите по време на пътуването. Ето няколко страници от книгата:

Някои пътешествия са представени под формата на класации. Например в първа част са поместени:

  • 10 най-интересни разходки с кораб из градовете;
  • 10 най-интересни разходки по изкуствени канали;
  • 10 най-интересни пътешествия с платноходи;
  • 10 най-подходящи реки за рафтинг;
  • 10 най-добри колоездачни маршрута.

500 МЕЧТАНИ ПЪТЕШЕСТВИЯ500 МЕЧТАНИ ПЪТЕШЕСТВИЯ

* * *

Отидете, вижте, опознайте!
Предговор

Повечето туристи обичат да съставят списъци и като човек, посетил 65 държави, и аз неминуемо съм си направил списък с местата, които си заслужава да посетиш. Струва си да тръгнеш с параход по река Сейнт Лорънс, покрай килима на вечнозелените дървета, с делфини, които си играят отстрани на кораба, докато той навлиза все по-навътре в северноамериканския континент. Да препускаш с потракващ влак над мочурища, през долини, покрай обраслите с пирен планини на Шотландия. Да се любуваш от перилата на Звездния ферибот на зашеметяващата урбанистична красота на пристанището в Хонконг. Да се носиш по лазурносините лагуни на Керала, а отстрани по оризищата на Южна Индия да се трудят жени в сари. Да обикаляш под слънцето на Егейско море с блаженото чувство, че си обгърнат от дълбоката древност, и да лъкатушиш из лабиринта на гръцките острови. Това са някои от най-щастливите ми спомени от пътешествия, вече поизбледнели с времето, но незагубили вълшебството си и след десетилетия. И те са сред 500-те мечтани пътешествия, на които е посветена тази книга. Тук ще откриете многообразие от пейзажи: океан, планина, хълмове и долини, села и градове, и най-различни начини за придвижване – с влак и автомобил, пеш и по вода. Възползвайте се от тази съкровищница с пътешествия и поемете по широкия свят – търсете истинското и неподправеното! Бъдете готови да се изгубите. Бъдете отворени за изненадващото и неочакваното. Оценявайте неповторимостта на всяко място. Ще научите повече за някои от най-интересните забележителности на Земята. Но докато опознаваме тези места, не бива и да забравяме, че някои от тях са в известен смисъл застрашен вид и могат да пострадат от многото посетители. Трябва да внимаваме да не съсипем онова, което обичаме най-силно. А във всяка една от дестинациите, споменати в книгата, има какво да се обикне. Затова пътувайте и опознайте света.

Кийт Белоус
главен редактор на списание National Geographic Traveler

* * *

Част ІІ: Пътища и приключения - изчерпана

500 МЕЧТАНИ ПЪТЕШЕСТВИЯДнешното туристическо пътуване с влак е комбинация от лукс, очарование, модерни технологии и носталгия. Навярно мислите, че Ориент експрес отдавна не съществува, но главата „По релси” ще ви изненада с безброй подобни възможности. Сигурно не сте чували за Детската железница в Будапеща, а с нея може да разгледате града и околностите му. Очаква ви и пищният Гранд експрес - нещо като петзвезден хотел на колела, който свързва Москва и Санкт Петербург, при това само нощем. Ще научите и къде минава  „най-бавният на земята” Ледников експрес и за колко време Тавърският експрес прекосява своите 1400 км през Централна Турция.

Какво по-полезно и по-екологично от това да бродиш по света без превозно средство! Главата „Може и пеша” ви разкрива как да стигнете с много ходене до места, където усещането за красота и необятност ще възнагради усилията ви. Някои ще предпочетат градска разходка - из Капалъ чарши в Истанбул или по Стария мост във Флоренция. Ако обаче сте авантюрист, ще ви се прииска да тръгнете по Пътя на инките в Перу или да усетите студената прелест на Тирол в дълъг планински преход. Такива „пеши” изпитания превръщат туриста в пътешественик. Опитайте, но преди това си купете удобни обувки!

 

* * *

Част ІІІ: Културни развлечения и кулинарни изкушения - изчерпана

500 МЕЧТАНИ ПЪТЕШЕСТВИЯПътуванията са чудесен начин за „отключване” на интереса към историята и изкуството. Главата „Културни развлечения” ще ви разкрие тайните на древните маи в добре запазените храмове в Мексико. Ще се възхитите на сградите в Златния квартал – истински празник на архитектурата в Барселона. Приятно музикално приключение е обиколката из Централна Европа, където ще усетите духа на много бележити композитори, живели  в Прага, Виена, Залцбург или Будапеща. Още по-наблизо ви очакват обагрените в синьо молдовски манастири в Румъния и многобройните паметници на антична Гърция.

Удивително е какво удоволствие може да донесе понякога доброто меню. Прочетете главата „Кулинарни изкушения”, за да поемете по Пътя на бърбъна в провинциален Кентъки. Влезте в сладкарница „Захер” във Виена и опитайте прочутата торта по рецепта от 200 години. Открийте екзотичния вкус на къри с кокосово мляко направо на улицата в Бангкок или отпийте глътка студено пиво в някоя кръчмица в Прага. Която и от тези вкусни наслади да изберете, ще изпълните и стомаха, и душата си.

Ако пък поне веднъж сте завиждали на птиците, за вас са предложенията в първата част на главата „Надалеч и нависоко”. Какво ли e в ранна утрин да полетиш с балон над Нил? Попътен вятър!

 

* * *

Част ІV: Надалеч и нависоко

500 МЕЧТАНИ ПЪТЕШЕСТВИЯДа гледате света отвисоко отдавна не e привилегия, а лесно осъществимо преживяване. Но да се потегли нависоко, често изисква и мъничко кураж. Продължението на главата „Надалеч и нависоко” предлага разнообразни идеи -  от ексремните „хели-ски” за смелчаци в Алпите до по-традиционното, но също страхотно, изкачване с асансьора на Айфеловата кула.

Много са посоките в главата „На колела”. Какво ще изберете: Магистралата през ледените полета в канадската тундра или Околовръстния път на Исландия? Дори да сте добър шофьор, не забравяйте, че пътищата по френската Ривиера са невероятно красиви, но и много трудни. Ако искате необичаен маршрут, заложете на прехода от Лисабон до Порто. Смело напред, но карайте внимателно!

Вълнуващо е да се върнете по пътя на мислители, завоеватели и поети. Ще разберете по-добре Толстой, обикаляйки „неговите” места из някогашна Москва. Ще осъзнаете могъществото на Александър Велики, като изминете славния му маршрут из днешна Турция. „По техните стъпки” неслучайно е избрана да бъде финална глава. Нали най-добрият начин да предскажем бъдещето е да научим повече за миналото.

Напишете първи своето мнение за изданието

Добавяне на коментар: