Издателство “Егмонт България” стартира инициатива, насочена към млади читатели на възраст от 8 до 13 години. Поводът е премиерата на романа “Вратата на времето” на 10 юни и предстоящата лятна ваканция.

Незадължителни приключения с книги

Идеята на инициативата е да подтикне децата да разнообразят задължителния списък за четене през лятото с подбрани приключенски заглавия. И по този начин да ги стимулира да четат повече и може би да открият любимата си приключенска книга, която след време ще свързват със своето детство. За целта е изготвен специален формуляр за участие в конкурс с награди „Премини през вратата на времето”. Той ще може да се открие в книжарниците или да се свали от тук. В него са включени занимателни задачи и предложения за приключенски книги за четене, сред които „Вратата на времето” и романите от поредиците „Пърси Джаксън и боговете на Олимп”, „Стражи на историята”, „39 ключа” и „Хрониките на Кейн”.

Отделно от това малките читатели имат възможност да споделят своите впечатления от прочетеното и да почерпят идеи за други интересни книги от специално създадения за целта блог letniknigi.blogspot.com. Оттам ще научат и какво четат и са чели в детството техните любими звезди от телевизионния екран и музикалната сцена. Целта на платформата е да излезе извън рамката на заглавията на „Егмонт България” и да се превърне в поле за по-широка дискусия.

Конкурсът       

Младите приключенци, желаещи да се включат в конкурса „Премини през вратата на времето”, трябва да опишат в разказ или картина как си представят своето приключения във времето. Вдъхновение могат да почерпят от сюжета в романа „Вратата на времето”, в който главните герои – близнаците Джейсън и Джулия и техния приятел Рик, пътуват назад в историята. Конкурсът ще продължи през цялото лято, като попълнените формуляри за участие трябва да пристигнат в редакцията на „Егмонт България” по обикновена поща (на адрес: София 1142, ул. „Фритьоф Нансен” 9, за „Егмонт България”, конкурс „Премини през вратата на времето”) или електронна поща (на имейл: konkurs(at)egmontbulgaria.com) не по-късно от 16 септември 2013 година. Пристигащите в издателството формуляри ще бъдат публикувани в letniknigi.blogspot.com и фейсбук страницата на „Егмонт България”.

Наградите

Имената на двадесет участници ще бъдат изтеглени с жребий. Те ще получат екземпляр от втората книга на Юлисес Мур „Магазин за изгубени карти”. Отделно от жребия жури, съставено от представители на издателския екип, ще избере десетте най-творчески и оригинални писма, за да бъдат и те наградени с копие от романа и с тениска на Юлисес Мур. Списъкът с 30-те участници, които ще получат книга и книга с тениска, ще бъде публикуван в сайта на „Егмонт България” на адрес egmontbulgaria.com на 23 септември 2013 година.

Актуална информация за кампанията и конкурса ще може да откриете в блога и във фейсбук страницата на Юлисес Мур, както и в сайтовете на медийните партньори на инициативата.