Ако сте изпуснали първите броеве на УИЧ, непременно разгледайте архива с броеве и се запознайте накратко с предишните мисии на Пазителките...

Мисия 1: ДВАЙНАЙСЕТТЕ ПРОХОДА

Няма как да я забравиш, нали?! Първата мисия на петте Пазителки - затварянето на Дванайсетте прохода, разделящи Земята от Метасвета. Благодарение на магичната карта на проходите, дадена на УИЧ от бабата на Хей Лин, и с помощта на Калеб, младия бунтовник от Меридиан, макар и все още неопитни, повелителките на стихиите успяват да надделеят над Фобос, мрачния принц на Метасвета, и неговата дясна ръка - коварния лорд Седрик. Накрая петте вълшебници съумяват да върнат обратно короната на Елион, приятелка от детинство на Корнелия и пълноправна наследница на трона на Меридиан, столицата на Метасвета. А Фобос и Седрик са пленени, след пълното си поражение.

В тази първа мисия Пазителките имат и невидимата подкрепа на Кандракар, където след земния си край се преселва Ян Лин като един от старейшините на Оракула.

Мисия 2: ЗАВРЪЩАНЕТО НА НЕРИСА

Нериса е била част от групата на предходните Пазителки на Кандракар, заедно с Ян Лин и Кадма. Именно тя се оказва отговорна и за предателството в групата. Тя решава да отнеме от УИЧ Сърцето на Кандракар и с негова помощ да господства над вселената, но петте приятелки успяват да я обезоръжат, заедно с опасните й пратеници.

Мисия 3: ВЛАДЕТЕЛЯТ НА АРКХАНТА

Ари, владетелят на Аркханта, се вдига срещу Кандракар и Оракула, убеден, че именно старейшините, обитатели на свещената крепост, са виновници за участта, застигнала сина му Маки. Съдбата на Аркханта се оказва злощастно свързана с Юа, пленничка от племето банши, която притежава магични сили. След дълги перипетии УИЧ освобождават Юа и спасяват малкия син на владетеля на Аркханта. По време на тази мисия Тарани напуска за кратко УИЧ, а четирите приятелки се сдобиват със самоотвержена помощница - смелото момиче войн на име Оруба от Базилидия. Не им стигат всички тези главоболия, но по петите им ги дебне и тайнственият детектив Ралф Сила.

Мисия 4: ЛИЦАТА НА ЕНДАРНО

Тарани се завръща в групата, а безстрашната Оруба решава да остане в Хедърфилд. Спокойствието на УИЧ обаче не продължава дълго. Фобос успява да се измъкне от затвора си в Кандракар и да се въплъти в тялото на старейшината Ендарно. Целта на мрачния принц, под облика на Ендарно, е с измама да привлече на своя страна старейшините на Кандракар и да бъде избран от Съвета на крепостта за нов Оракул, докато старият е изгонен в Базилидия. Но УИЧ усещат измамата и скоро успяват да разкрият истинската личност, скрита зад маската на Ендарно. След като убеждават стария Оракул да се завърне в Кандракар и да им се притече на помощ, петте вълшебници осуетяват кроежите на Фобос. Химериш, старият Оракул, се завръща на поста си и създава Триумвират, който да управлява Кандракар. За крепостта започва нова ера, начело с Ян Лин, Ендарно и стария Оракул. Именно по същото време Мат разкрива тайната на УИЧ!

Мисия 5: МАГИЧНАТА КНИГА

В Кандракар Оракулът подлага Седрик на изпитание: с отнети магични сили коварният лорд трябва да води живот на обикновен земен в Хедърфилд. Той трябва да се завърне обратно в "Старата книжарница", където да привиква към земните нрави. А на УИЧ се пада задачата да наблюдават и да съдействат за вътрешната промяна на доскоро най-заклетия си противник.

На пръв поглед всичко тече нормално, но Седрик не е забравил за предишния си живот на мощно същество с магични сили. Стаил в себе си гняв срещу Пазителките, той крои коварни планове за отмъщение. След като се натъква на необикновена книга, свързана с името на тайнствения алхимик Джонатан Лъдмур, той открива и път към изпълнение на плановете си. Неизвестно същество с голяма сила, затворено в книгата, се свързва с него чрез древния език на Метасвета. Седрик и тайнственото същество имат обща цел: да се измъкнат от затвора, който ги принуждава да се задържат на Земята.

Седрик сключва договор със съществото от книгата: да му помогне да открие петте камъка, пазени от закрилниците на стихиите, с които може да бъде отключена магичната книга. Освобождението на съществото от Метасвета срещу свободата на лорда! За тази цел обаче Седрик е нужно да примами УИЧ да му съдействат. За да заложи клопката е нужна стръв, а най-удобен за целта се оказва… Мат, който скоро се озовава в "затвора" на книгата! След много перипетии петте Пазителки успяват да се сдобият с камъните на петте елемента, но в опита си да освободят Мат, неочаквано са погълнати от магичната книга. Попаднали в света между книжните страници, с помощта на острия си ум и магични сили УИЧ преминават от глава в глава, докато открият любимия на Уил. С общи усилия успяват да освободят Мат и да зачеркнат от книгата и реалността името на Джонатан Лъдмур…

Мисия 6: РЕЙГЪРЛАНГ

Докато е на гости на Ерик в Оупън Хил, Хей Лин е нападната от загадъчно и ужасяващо същество. В дъното на това страховито събитие стои новият враг на УИЧ - възрастна дама на име Текла Ибсен и нейният предан съпруг Карл. За да се радва на жизненост и свежа младост, чрез злокобни същества, наречени рейгърланзи, коварната Текла изпива енергията на своите жертви, от които черпи сили. След като първите й опити да навреди на петте Пазителки се увенчават с неуспех, тя изпраща младата Ерин Пейтън.

Ерин е момиче от народа на скиталците, което, под прикритието на обикновена ученичка, пристига в "Шефилд" по програма за обмен на ученици и има за цел да изпълни плана на Текла. Ерин е измамно убеждавана от злата дама, че именно УИЧ са виновни за злощастната съдба на нейния народ, както и на отделянето от любимия й брат Кадер. Но скоро УИЧ успяват да отворят за истината очите на Ерин и да я привлекат на своя страна.

Коварните намерения на Текла обаче не свършват дотук и тя продължава да крои своите планове, за да хване петте Пазителки в капана си…

 

Приключението продължава…