Голяма картинна динопедия

39,00 лв.
Не е налично

Това е най-пълната и най-красиво илюстрираната книга, посветена на загадъчните динозаври. В нея са събрани най-новите и най-любопитните открития на палеонтолозите за тези древни животни, а изумителните рисунки ще те пренесат в далечните прастари времена. Ще имаш възможност да срещнеш "на живо" най-дребния, най-едрия, най-бързия и най-бавния представител на динозаврите, за чието съществуване са събрани доказателства. Очакват те и още изненадващи открития!

 Автор
 „Дино“ Дон Лесъм
 Марка
 Нешънъл Джиографик
 Тип
 Образователни книги
 Възраст
 7+
 Корица
 Твърда, с обложка
 Формат
 23 x 28
 Страници
 272 цветни
 ISBN/Баркод
 9789542704966

Това е най-пълната и най-красиво илюстрираната книга, посветена на загадъчните динозаври. В нея са събрани най-новите и най-любопитните открития на палеонтолозите за тези древни животни, а изумителните рисунки ще те пренесат в далечните прастари времена. Ще имаш възможност да срещнеш „на живо“ най-дребния, най-едрия, най-бързия и най-бавния представител на динозаврите, за чието съществуване са събрани доказателства. Освен това ще научиш много истории, свързани с изкопаването на останки от различни видове динозаври, както и кои са най-големите грешки, допускани в опознаването на праисторическите създания. Очакват те и още изненадващи открития!

Време е за дино разкрития!

ГОЛЯМАТА КАРТИННА ДИНОПЕДИЯ е всъщност много повече от енциклопедия за динозаврите. Тя съдържа внушителна сбирка от:

НАД 600 ДИНОЗАВЪРА
В специалните раздели „Месоядни“ и „Растителноядни“ ще прочетеш описания не само на най-популярните и любими видове, но и на още много наскоро открити представители на тези древни животни. За всяко от тях са допълнени и различни любопитни факти. В края на книгата е поместен единствен по рода си диноречник с всички известни до момента динозаври.

УДИВИТЕЛНИ ИЛЮСТРАЦИИ
Освен че всеки описан динозавър оживява в рисунка на цяла страница, илюстраторът е добавил и интересни сцени от съжителството между видовете в онези далечни времена – например груповите миграции, отглеждането на малките, или пък съперничеството между индивидите. За да може да представи достоверно този все още изпълнен със загадки свят, художникът е работил в тясно сътрудничество със специалисти палеонтолози.

НАЙ-НОВИТЕ ОТКРИТИЯ
От наскоро открития най-дребен динозавър до окраската на различните динозаври – на страниците тук са поместени най-новите изследвания и хипотези на палеонтолозите.

Съдържание:

Предговор
Въведение
Как да използваш тази книга

Част първа: Открий динозаврите
Какво е динозавър?
Светът на динозаврите
Местообитания на динозаврите
Как се образуват фосилите
Животът на Земята
Динозаврите и тяхното родословно дърво
Мътене
Отглеждане на бебето
Миграции и стаден начин на живот
Ухажване и чифтосване
Великите ловци на динозаври
Динозавърски находки
Работа на открито и в лабораторията
Големите динозавърски грешки
Нови дино открития
Други животни от времето на динозаврите
Загадката на изчезването

Част втора: Месоядни
Семейства
Оръжия
Хищници или мършояди?
Еораптор
Хереразавър
Ауказавър
Карнотавър
Коелофизис
Криолофозавър
Дилофозавър
Янчуанозавър
Мегалозавър
Луринанозавър
Алозавър
Акрокантозавър
Кархародонтозавър
Гиганотозавър
Мапузавър
Барионикс
Спинозавър
Албертозавър
Тиранозавър рекс
Археорнитомимус
Струтиомимус
Ютараптор
Овираптор
Конкораптор
Микрораптор
Компсогнатус
Буитрераптор
Скансориоптерикс
Дейноникус
Троодон
Велоцираптор
Археоптерикс

Част трета: Растителноядни
Семейства
Защита
Храната на растителноядните
Хуаянозавър
Стегозавър
Скутелозавър
Гастония
Минми
Тархия
Анкилозавър
Пахицефалозавър
Дракорекс
Микропахицефалозавър
Пситакозавър
Протоцератопс
Стиракозавър
Трицератопс
Пентацератопс
Хетеродонтозавър
Лиелинозавър
Камптозавър
Мутабуразавър
Игуанодон
Уранозавър
Еоламбия
Коритозавър
Паразавролофус
Цинтаозавър
Едмонтозавър
Риохазавър
Платеозавър
Лесъмзавър
Европазавър
Шунозавър
Брахиозавър
Апатозавър
Диплодокус
Сеизмозавър
Паралититан
Аржентинозавър
Ребахизавър
Амаргазавър
Мамънчъзавър
Нурозавър
Нотроникус
Теризинозавър

Част четвърта: Диноречник
Речник
Полезни книги, уебсайтове, видеоматериали
Показалец
Използвани илюстрации

Предговор

Няма друга животинска група, която да е предизвикала любопитството и интереса на толкова много хора, както динозаврите. Еволюцията и разнообразието на тези крале на мезозойската ера предизвикват удивление и огромен интерес на читатели от най-различна възраст, пол и националност.

Динозаврите се завръщат към живот в нашите фантазии, в училищата, музеите и киното. През последните десетилетия станахме свидетели на истинско цунами от нови открития по целия свят и днес няма континент, който да не може да се похвали с поне един представител на тези древни обитатели.

Заповядай на страниците на „Голямата картинна динопедия“! Надявам се, че като научиш повече за динозаврите, ще оцениш по-добре собственото си съществуване. Все пак, точно както динозаврите преди повече от 65 милиона години, всички ние се намираме на борда на един и същи гигантски космически кораб, наречен Земя.

Родолфо Кориа, палеонтолог
Пласа Хуинкул, Аржентина

Въведение

Заповядай в изумителния свят на динозаврите! Дори да знаеш много за динозаврите, тук ще прочетеш и нови неща. Това се дължи на факта, че имаме щастието да живеем в най-доброто време от откритията за динозаврите.

Само през последните няколко години сме научили за толкова много непознати досега видове динозаври: динозаври, които живеят в дупки; динозаври, които се катерят по дървета; динозаври, по-дребни от червеношийки и още много други.

Открихме динозаври на места, на които преди не сме ги откривали, от Арктика до джунглите. Открихме дори отговори на въпроси, на които не вярвахме, че ще можем да отговорим, като например какъв е бил цветът на някои динозаври. Знаем много повече за поведението на динозаврите, как са еволюирали и какви са родствените връзки помежду им.

В динопедията събрахме най-страхотните динозавърски открития и представихме много от най-добре познатите и най-малко познатите видове, като прибавихме красивите рисунки на художника на динозаври Франко Темпеста. Тази книга представлява най-пълната енциклопедия за динозаври, съдържаща информация за това с какво са се хранели, къде са живеели, какви техни вкаменелости сме открили и къде.

И, моля, нека изкопаването на динозаври продължава!

„Дино“ Дон Лесъм
Филаделфия, щата Пенсилвания, САЩ

Авторският екип

„ДИНО“ ДОН ЛЕСЪМ
Авторът на динопедията е написал над 40 книги, посветени на динозаврите. Освен това е бил консултант на филма „Джурасик Парк“, на „Динозавър“ на „Дисни“, както и на много тематични паркове. Заедно с д-р Кориа са изкопали и реставрирали най-големите познати досега видове динозаври. Като признание за приноса на Дон Лесъм в изучаването на древните животни на негово име е наречен лесъмзавъра.

ФРАНКО ТЕМПЕСТА
Художникът на динопедията е специалист по илюстрации на животни, по-точно изображения на динозаври и примитивни бозайници. В периода 1995–2001 г. Темпеста преподава илюстраторство в Института по дизайн „Паладио“ във Верона, Италия. От 1990 г. той е член на Италианската асоциация на художниците илюстратори. Живее и работи във Верона.

РОДОЛФО КОРИА
През 1993 г. консултантът палеонтолог ръководи полевата работа по откриването на може би най-голямото животно, населявало земята – аржентинозавъра, а също така е и един от кръстниците му. А през 1995 г. под ръководството на д-р Кориа са извадени фосилите на гиганотозавъра. Член е на Аржентинската асоциация на палеонтолозите, както и на Дружеството по палеонтология на гръбначните животни. Живее в Аржентина.

Напишете първи своето мнение за изданието

Добавяне на коментар:
spacer