Тайната от Апамея

19,90 лв.

Двама души, търсещи път към себе си.

Преди пет години животът на Марина спира. Оттогава тя се бори да премине през рутината на всеки следващ ден, но без следа от предишното ѝ аз.

Борис се опитва да намери себе си сред най-отдалечените и екстремни кътчета на света. Привидно доволен от живота, който живее, той не може да не се запита щастлив ли е наистина.

Древна реликва, изгубена в опустошителна война.

Съдбата ги среща сред суровата красота на Югоизточна Турция и им поставя изпитание. Местните говорят, че бойци на ИДИЛ крият плячкосаните от древните храмове на Сирия антични съкровища в тъмните води на язовир Биреджик. Двамата тръгват по следата и попадат на мозайка, по-ценна от всичко, което са се надявали да открият.

Опасност дебне отвсякъде и всеки може да е враг, а Марина и Борис могат да вярват единствено един на друг.

* * *

„Тайната от Апамея“ е пристрастяващо четиво, туптящо с ритъма на съвременния свят, осветен от отблясъците на миналото!“
Доц. д-р Майя Василева, Нов български университет

Завладяваща амалгама от приключения, мистика и малко фантазия, поднесена чрез многопластови, красиви, човешки взаимоотношения и всичко това облечено в чудесен диалог – това е новата книга на Гергана Лаптева, „Тайната от Апемея“.
Проф. Георги Рачев, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

 

 Автор
Гергана Лаптева
  Жанр
 Съвременна художествена литература
 Корица
 Мека
 Формат
 14 x 21
 Страници
 480
 ISBN/Баркод
9789542728399

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

Премиера на романа ТАЙНАТА ОТ АПАМЕЯ от Гергана Лаптева – София

Пловдивска премиера на романа ТАЙНАТА ОТ АПАМЕЯ от Гергана Лаптева

Романът „Тайната от Апамея“ събужда жаждата за приключения

* * * 

Гергана Лаптева е родена на 17 февруари в гр. София. Завършва училището по изящни изкуства „Илия Петров“ със специалност „Живопис“. Висшето си образование получава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, катедра „Геология, палеонтология и полезни изкопаеми“, където защитава дипломна теза на тема „Долнокредна амонитна фауна в Еленския Предбалкан“, като по-късно работи по докторска дисертация в района на гр. Бяла.

Гергана Лаптева е член и работи като завеждащ отдел „Култура“ в Българския антарктически институт (БАИ) – Национален оператор на дейността на Република България в Антарктида.

Участник е в седем експедиции до Ледения континент. В периода 2007 – 2010 г., работи по съвместен геоморфоложки проект с португалския учен Алешандре Тринидаде (Лисабонски университет). Oт 2011 г. участва като художник и фотограф в редица „еко арт“ проекти (съвременна форма на изкуство, насочена към творене в синхрон с околната среда, създадено от артисти, които са загрижени за местни и глобални екологични ситуации, вярващи, че възстановяването на връзката на човека с природата е един от приоритетите за съвременното общество). Заедно с Бисера Йосифова, директор на НХГ и проф. Христо Пимпирев, директор на БАИ участва в проект за филиал на Националната художествена галерия в Антарктида.

Гергана Лаптева е основател и координатор на програмата „ECOANTAR“ на БАИ, проекта „Terra Australis Incognita“ (Непознатата южна земя), „Еко Антарктида“ и „Усещането Антарктида“.

Името на Гергана Лаптева носи остров „Лаптева“. Наименованието е дадено от Комисията по Антарктически наименования (към МВнР) за приноса на Лаптева към дейността на България в Антарктика.

Автор е на книгите „Непознатата южна земя - Terra Australis Incognita“, „Посока юг. Пътуване към Антарктида“, „Врата на боговете. Южна Америка - истории от земята на инките“, романите „Монетата“  и „Божествен аромат“.

* * * 

hrisilandia.com

„Тайната от Апамея“ от Гергана Лаптева е завладяващ роман, който ни отвежда до близки и далечни места, за да ни разкаже история, която строи мост между минало и настояще и дава на читателите възможност да преминат по него, за да узнаят повече за бита и културата на древни цивилизации. За пореден път авторката умело преплита нишки от археология и мистика, изкуство и културология, които сами по себе си образуват пъстра картина от факти. Гергана Лаптева ѝ вдъхва живот, като вмъква въпроси, свързани с взаимоотношенията между хората, коментира теми и проблеми, касаещи съвременния човек. А за финал добавя и доза любов…  Харесва ми как Гергана Лаптева винаги успява да разпали онова пламъче на авантюристичния дух, който дреме във всеки от нас. Желанието да приключенстваш, да опознаваш света, да търсиш отговори и да трупаш като в съкровищница спомени и преживявания.“

прочетете цялото рувю

 

Борис Илиев 16/01/2023

Книгата съм чел миналата година, но наскоро ми попадна една публикация, свързана с Ислямска държава, трафика на хора и ценни предмети и цялата организация на черния пазар и направих връзка с романа #ТайнатаОтАпамея на Gergana Lapteva. Книгата има две сюжетни линии. Едната е чисто житейска. Описва живота, несгодите, борбата за оцеляване и личностните израствания на две приятелки. Интересна е, тъй като все едно четеш за твои познати или хора, които можеш да срещнеш край себе си. Втората линия е тази, която ме докосна дълбоко. Интересувам се от темата свързана с ИДИЛ, Близкия изток и като цяло войната и последиците от нея в региона. Беше ми изключително интересно да чета за неща, които всички сме чували по някакъв повод, но сме пренебрегвали съзнателно или не. Героите са описани прекрасно, сякаш гледам филм. Вникваш в свят, който не може да те остави равнодушен - една жестока война, в която няма победители и един човек, който е решен да спаси историята на своята страна, дори с цената на живота си, живота далеч от дома, между бежанския лагер и терористите, които са навсякъде. Беше ми много интересно и да разбера толкова подробности за трафика на антики, каналите, по които се придвижват към купувачите и изобретателността на трафиканте. Като добавя и живите описания, красиви местности и градове, за които мечтая да видя с очите си (някой вече успях ???? ), подбраната и поднесена достъпно информация и цялостното усещане за лекота при четенето съм много впечатлен от романа. Моите адмирации на авторката!

Добавяне на коментар: