2: Морето на чудовищата (илюстратор Джон Роко)

12,90 лв.

Последната учебна година на Пърси Джаксън е преминала учудващо спокойно. Нито едно чудовище не си е показало носа в новата гимназия, която посещава. Но когато нищо и никаква игра на народна топка се превръща в меле с грозни човекоядни гиганти, нещата стават… хм, грозни. Изневиделица се появява и Анабет, която носи още лоши новини – вълшебните прегради, които пазят лагера на нечистокръвните са отровени от непознат враг и, освен ако не се намери веднага лек, единст­веното сигурно убежище за децата на боговете е на път да бъде разрушено.

Пърси и приятелите му трябва да предприемат много опасно пътуване през Морето на чудовищата. Но преди това нашият герой ще разбули още една семейна тайна, която ще го накара да се замисли дали да си син на Посейдон е чест, или жестока шега…

Текстът на романа е идентичен с текста в издания с друго художествено оформление.

 Автор
 Рик Риърдън
 Илюстратор на корицата
 Джон Роко
 Тип
 Фентъзи романи
 Поредица
 Пърси Джаксън и боговете на Олимп
 Възраст
 10+
 Корица
 Мека
 Формат
 130 x 190 мм
 Страници
 272 черно-бели
 ISBN/Баркод
 9789542704720

ИНТЕРВЮ С РИК РИЪРДЪН

В. Какъв беше процесът по написването на втората книга? Отличаваше ли се от този на първата, „Похитителят на мълнии“?

О. Всъщност процесът при „Морето на чудовищата“ беше почти същият. След като основната идея се зароди, разказах историята на сина ми като приказка за лека нощ, както направих и с „Похитителят на мълнии“. Измислях си повечето подробности в движение, извличайки вдъхновение от древногръцката митология. Синът ми толкова хареса историята, че направо не искаше да свършва, което ми подсказа, че съм на прав път. През следващата година писах и преработвах романа. Като приключих, го прочетох на сина ми и помолих няколко от бившите ми ученици да изкажат мнение. За мен е най-важно децата да харесват историята. Все пак за тях пиша.

 

В. Според вас защо древногръцките митове са оцелели толкова векове? Кога започна влечението ви по тях?

О. Обожавам древногръцката митология откакто се помня. И как иначе? Храбри, но трагични герои. Всемогъщи богове. Възмутителни нрави. Страховити чудовища. Магия. Любов. Борба. Ще намерите всичко това в митовете! Според мен митологията е оцеляла толкова дълго, защото тези древни истории описват вечни неща. Приключенията на богове и герои разкриват много за доброто и лошото в човешката природа.

 

В. Героят ви Пърси Джаксън трябва да живее в два свята – човешкият и митичният. Как решихте да го направите наполовина човек?

О. Всички древни герои на древногръцката митология са наполовина човеци и наполовина богове: Херкулес, Персей, Тезей. Тази идея винаги ме е запленявала, защото и тези герои никога не принадлежат само към един свят. Именно това, според мен, ги прави по-близки до нас. Пък и децата в гимназията понякога се чувстват точно така – заклещени между детството и зрелостта, несъвсем у дома си и на двете места. Може би затова гимназистите най-лесно се припознават в Пърси.

 

В. Кое е най-хубавото в писането за деца? Липсва ли ви класната стая?

О. Писането за деца ме направи по-добър писател като цяло. Децата не са достатъчно търпеливи да четат странична информация, затова се научих да разказвам историите по-стегнато. Те очакват хумор, екшън, добри персонажи, интересна обстановка – а всичко това са основни елементи на качествения роман. Докато пиша книгите за Пърси Джаксън, си представям как ги чета пред класа ми. Това ми помага да поддържам темпото бързо и нивата на интерес – високи. Искам читателите ми да четат с удоволствие, не с отегчение! Класната стая наистина ми липсва, но пък често посещавам различни училища в качеството си на писател, така че успявам да достигна повече ученици, отколкото като преподавател.

 

В. Кои автори и книги са повлияли най-силно работата ви?

О. Както се досещате, обичам митологията и фолклора! Но като изключим тях, първата книга, която си спомням, че прочетох по свое желание, е „Властелинът на пръстените“. В гимназията бях голям почитател на фентъзито. Обожавах трилогията за Землемория, „Вълшебната будка“ и творбите на Роалд Дал. До ден-днешен чета много от великите фентъзита за подрастващи, от Дж. К. Роулинг до Филип Пулман и Еоин Колфър.

Източник: Disney Hyperion reader’s guide

Напишете първи своето мнение за изданието

Добавяне на коментар: