1: Похитителят на мълнии (илюстратор Джон Роко)

12,90 лв.

Пърси Джаксън е на път да бъде изхвърлен от училище… отново. И това е най-малкият от всичките му проблеми. Напоследък чудовища и древногръцки богове се пръкват навсякъде, вместо да си стоят по страниците на учебника му по литература. А за капак на всичко, изглежда, че е успял да ядоса някои от тях. Истинската мълния на Зевс е открадната и познайте кой е главният заподозрян.

Сега Пърси има десет дена, за да открие и върне задигнатата собственост на повелителя на небето. За да се увенчае с успех подвигът му обаче, момчето ще трябва да направи малко повече от това просто да разбере кой е истинският крадец.

Текстът на романа е идентичен с текста в издания с друго художествено оформление.

 Автор
 Рик Риърдън
 Илюстратор на корицата
 Джон Роко
 Тип
 Фентъзи романи
 Поредица
 Пърси Джаксън и боговете на Олимп
 Възраст
 10+
 Корица
 Мека
 Формат
 130 x 200 мм
 Страници
 336 черно-бели
 ISBN/Баркод
 9789542704317

ИНТЕРВЮ С РИК РИЪРДЪН

В. Как ви дойде идеята за Пърси Джаксън?

О. Синът ми учеше древногръцките митове във втори клас и ме помоли да му разкажа приказка за лека нощ с богове и герои. Доста години съм преподавал древногръцка митология в гимназията, така че с удоволствие изпълних желанието му. Когато изчерпах всички митове, той посърна и ме накара да си измисля нови истории със същите герои.

Съвсем спонтанно създадох Пърси Джаксън и мисията му да открие мълнията на Зевс в съвременна Америка. Около три вечери разказвах цялата история, а като приключих, синът ми ме посъветва да я превърна в книга.

 

В. Преподавал сте дълго време. Защо напуснахте класната стая?

О. Трудно се реших. Обичам да преподавам. Обичам да работя с деца. Но като завърших първата книга за Пърси Джаксън, осъзнах, че няма да успявам да издавам по една книга на година и в същото време да върша добра работа в класната стая, затова се принудих да напусна учителската професия.

Хубавото е, че продължавам да работя с деца като писател на младежка литература. Надявам се да запаля още повече хлапета по древногръцката митология.

 

В. Споделихте ли първата книга за Пърси Джаксън с някой от учениците си, преди да я издадете?

О. Деветгодишният ми син пръв чу историята, но исках да се уверя, че би привлякла вниманието и на по-големи деца. Подбрах няколко мои ученика от шести, седми и осми клас и ги помолих да направят „тест драйв“ на романа. Страшно се притеснявах! Свикнал съм да показвам работата си на възрастни, но не знаех дали хлапетата ще харесат Пърси. Най-сетне разбрах какво им е било на тях, като ми предаваха есета и чакаха да ги оценя! За щастие децата се влюбиха в книгата ми.

 

В. Имате ли съвет за младежите, които искат да станат писатели?

О. Не се страхувайте да поискате помощ! Намерете някой учител, когото уважавате. Кореспондирайте си с писатели. Сами ще се уверите, че един учтив имейл почти винаги получава отговор.

Второ, четете много! Четете всичко, което ви попадне. Ще усвоите писателския занаят само ако се потопите в гласовете, стиловете и техниките на вече установени писатели. 

Трето, пишете всеки ден! Водете си дневник. Нахвърляйте в него интересни истории, дочути оттук-оттам. Описания на хора, които сте срещнали. Няма значение какво точно пишете вътре, важното е непрекъснато да се упражнявате. Писането е като спорта – усъвършенствате се само ако тренирате. Не го ли практикувате, писателските ви мускули атрофират.

И накрая, не се обезсърчавайте! Отхвърлянето е част от писателската практика, и винаги боли. Номерът е да не се отказвате. Облепете стаята си с писма с откази, ако трябва, но не се отказвайте.

Източник: Disney Hyperion reader’s guide

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Egmont Bulgaria (@egmontbulgaria)

666666666 22/09/2016

Най-интересната книга ,която съм чел през живота си!

Йоана Анастасова 10/08/2018

Здравейте Егмонт България, искам да попитам дали ще зареждате илюстративната версия на тази книга в България? Благодаря предварително.

Егмонт 10/09/2018

Здравей, Йоана! На този етап не сме планирали издаването на илюстративната версия. Поздрави!

Добавяне на коментар: