Майстора на куполи

19,90 лв.

Истанбул от ХVІ век: пътник без билет пристига в града с изключителен дар за Султана. Джахан е сам в непозната страна, без други земни притежания освен Чота, необикновен бял слон, предопределен да стане част от султанската менажерия. И така започва епично приключение, което ще издигне младежа със скромен произход до най-висшите рангове на султанския двор. По пътя той ще срещне лукави придворни и лъжливи приятели, цигани, укротители на свирепи животни и красивата принцеса Михримах. На гърба на Чота той ще достигне до най-отдалечените кътчета на империята и обратно. И един ден ще влезе в полезрението на султанския архитект, Синан - случайна среща, която ще промени съдбата на Джахан завинаги.Изпълнен с вълшебства, цветове и разгръщащ се на фона на обществените вълнения от времето на архитектурния ренесанс на Турция, "Майстора на куполи" е впечатляващ разказ за войни, епидемии, забранени чувства и чистата любов между едно момче и неговия слон.

 Автор
 Елиф Шафак
 Тип
 Роман
 Възраст
 16+
 Корица
 Мека
 Формат
153 x 233 мм
 Страници
 344 черно-бели
 ISBN/Баркод
 9789542713487

Бяхме шестима. Майстора, калфите и белият слон. Строяхме всичко заедно. Джамии, мостове, медресета, кервансараи, приюти, акведукти…

Мисля за Истанбул всеки ден. Хората се разхождат в дворовете на джамиите и сигурно предполагат, че те са там от времето на Ной. А не е така. Ние ги построихме. Мюсюлмани и християни, майстори и роби, хора и животни, ден след ден.

Но Истанбул е град на бързата забрава. Всичко се пише върху вода, с изключение на творбите на Майстора. Те са от камък.

Под един от тези камъни скрих тайна. Мина много време, но може да е още там и да чака някой да я намери. А ако я открият, дали ще я разтълкуват?

* * *

Истанбул от ХVІ век: пътник без билет пристига в града с изключителен дар за Султана. Джахан е сам в непозната страна, без други земни притежания освен Чота, необикновен бял слон, предопределен да стане част от султанската менажерия. И така започва епично приключение, което ще издигне младежа със скромен произход до най-висшите рангове на султанския двор. По пътя той ще срещне лукави придворни и лъжливи приятели, цигани, укротители на свирепи животни и красивата принцеса Михримах. На гърба на Чота той ще достигне до най-отдалечените кътчета на империята и обратно. И един ден ще влезе в полезрението на султанския архитект, Синан – случайна среща, която ще промени съдбата на Джахан завинаги.

Изпълнен с вълшебства, цветове и разгръщащ се на фона на обществените вълнения от времето на архитектурния ренесанс на Турция, „Майстора на куполи” е впечатляващ разказ за войни, епидемии, забранени чувства и чистата любов между едно момче и неговия слон.

* * *

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

5 европейски романа за вдъхновяващо лято

* * * 

Книгата

България е третата страна, в която романът излиза след Турция (в края на 2013 г.) и Великобритания (на 6 ноември 2014). Предстои да се издаде в още 14 държави, сред които Франция, Германия, Испания и Дания.

Разкошен и пищен, новият роман от Елиф Шафак е уловил очарованието на Истанбул, града на два континента, който възпява. Той е едновременно космополитен и интригуващ, груб, но въпреки това елегантен, изобилстващ от любов и жестокост – ярък и жив. Изтъкан от всички цветовете на Османската империя, от времето когато Истанбул е пулсиращ от живот център на цяла цивилизация, „Майстора на куполи” е магичен и въздействащ разказ за едно момче и неговия слон, попаднали в свят на чудеса и опасности.

Отзивите

Ваня Шекерова, първи зам. главен редактор на списание „Ева”
„Аз съм просто разказвач на истории“ казва за себе си Елиф Шафак, с която имам честта да се познавам лично. И ми е скъпо продължаващото общуване с нея с всяка следваща нейна книга. А „Майстора на куполи“ поставям редом с „Копелето на Истанбул“, която ми е любима.

Левена Лазарова, главен редактор на сайта „Момичетата от града”
Приказка за Османската империя от времената на Сюлейман Великолепни..., какво по-магическо от това? А когато приказката е разказана с усета и финеса на Елиф Шафак, насладата се топи в устата като пилаф с мед и стафиди.

Искра Ангелова, актриса и журналист
Неповторимата дарба на Шафак да развива увлекателни, автентични и наситени с подкупващо искрена и дълбока мъдрост истории прави книгата чудесно четиво, а нейният Истанбул отново сякаш диша – космополитен, шарен, удивителен с контрастите си, населен с разнолики персонажи...

Мила Иванова, главен редактор на списание „Всичко за жената”
Магичен и колоритен като всеки неин роман, „Майстора на куполи“ впечатлява с приключенски дух и с усещане за опасност, описана толкова красиво, че чак ти се прищява да попаднеш в центъра на събитията. Опасно добра Елиф Шафак! Майсторски изящно перо и още един купол в царството на книгите! Освен всичко друго получаваме на хартия такъв Истанбул, в който да се влюбваме отново и отново.

Милена Трендафилова, редактор в сайта „Аз чета”
В "Майстора на куполи" Елиф Шафак създава свое време, в което вмества реални исторически събития. (...) Романът ни въвлича в онзи отминал свят, когато великолепието и красотата на една построена джамия са придавали смисъл в нечий живот или са запазвали спомена за отминал такъв.

Гергана Няголова, редактор в сайта Жените
Елиф Шафак умее по необикновено добър и магично увлекателен начин да улавя и пресъздава чрез словото си пулса на Истанбул. А нейната своеобразна приказка за Османската империя, наречена “Майстора на куполи”, е изключително наситена с красота, мъдрост и аромат на подправки, които могат да омаят читателското обоняние на всекиго.

Ана Клисарска, главен редактор на списание „Жената днес”
Истанбул през XVI век. Огромната империя има нужда от паметници на своето величие и един от най-ценните хора в нея е Главният архитект. Един от неговите калфи – Джахан – търси центъра на вселената.
„Майстора на куполи” е „1001 нощ”, Истанбул е Багдад, Елиф Шафак е Шехерезада. А тези, които търсят в нейните истории центъра на вселената, трябва да помнят, че той не е на Изток, нито на Запад, а винаги там, където те намери любовта.

Галина Чолакова, главен редактор на списание „Стори”
Вълнуващ роман за онзи купол, който всички градим и под който крием своите страхове, гнева си, тайните си, но пак под него пазим любовта, спомените и надеждата си – само те ни правят истински, макар и с тежката сянка на греховете и изборите ни. Елиф Шафак е не просто умел разказвач, тя успява да разкрие по непретенциозен, но съкровен начин онова, което мъдростта и жестокостта в историята на една империя никога не може да сломи – любовта.

Авторът

Елиф Шафак е най-четената писателка на Турция, утвърден автор на 12 книги, сред които „Любов”, „Копелето на Истанбул” и „Чест”. Четири години след издаването си в България „Любов” продължава да присъства в класациите за бестселъри. Творбите на Елиф Шафак са предевени на над 40 езика, а нейни политически коментари са публикувани в престижни издания като New York Times, Financial Times, Guardian, Independent, Newsweek и списание Time. Пише на турски и на английски, живяла е на Запад и на Изток и определя себе си като номад, космополит, любител на суфизма, пацифист, жена и майка.

Повече информация за Елиф Шафак и нейните романи ще откриете в нейния уебсайт www.elifshafak.com, а всичките й книги, излезли на български език, можете да намерите на egmontbulgaria.com/elifshafak.

Arzu Rahimova 31/10/2014

Чакам я тази книга от лятото и вече остават само броени дни до появата й на българския пазар. Благодаря Ви Егмонт от мое име и от името на всичките почитатели на талантливата писателка, че продължавате с издаването на книгите й.

Добавяне на коментар:
 

A post shared by Egmont Bulgaria (@egmontbulgaria) on