Седемте златни града на Сибола

59,00 лв.

Настоящият том съдържа комиксите на Карл Баркс от 1954-1955 година. В заглавната история „Седемте златни града на Сибола“ Скрудж иска да инвестира в нов бизнес, но дали съществува някаква фирма, която все още не му принадлежи? В историята „Ни видра, ни плъх“, старият скъперник не може да отвори своя сейф. Шифърът за него се намира на шията на леминг, който е на борда на кораб, поел курс към Норвегия. Следващият комикс разказва за луд професор, който иска да изобрети зеле без мирис. Уви, опитите се провалят и вместо търсения резултат, професорът открива изключително ефикасен вкаменяващ лъч. Междувременно в Дъкбург, Хюи, Дюи и Луи готвят отчаян план за бягство от наближаващата учебна година, а Доналд има толкова голям проблем със сладкото, че се оказва затворен в бъчва на кушетката у психиатъра!

ДЪКБУРГ е колекция от любимите класически комикси, написани и нарисувани от Карл Баркс между 1943 и 1972 година. Комиксите са представени в хронологичен ред. Истинско съкровище за феновете!

 Автор
 Карл Баркс
 Марка
 Мики Маус и Доналд Дък
 Тип
 Комиксови книги
 Поредица
 Дъкбург
 Корица
 Твърда
 Формат
 170 х 260 мм
 Страници
 240 цветни
 ISBN/Баркод
9789542731306

КОЙ Е КАРЛ БАРКС?

„Като вероятно всяко друго хлапе през 90-те години в България, и аз също отраснах с първите „Дисни“ комикси на „Егмонт“ и сериала „Патешки истории“ по БНТ. Тогава все още не знаех на кого дължим толкова много герои и приключения. Не съм си задавал въпроса от къде се е появил находчивият милиардер с приключенски дух чичо Скрудж. Кой е измислил вечно кроящите планове за следващ удар членове на бандата Бийгъл. Или плод на чие въображение е коварната вещица Маджика Де Спел. И изобщо кой е измислил знаменития Дъкбург и го е населил с колоритни персонажи като късметлията Гладстоун Джендър и щурия изобретател Хари Хлопдъск. За мен този чуден свят беше едновременно нов и необятен, но и го чувствах като даденост, която сякаш винаги е съществувала, като неделима част от културата на детството, подобно на приказките на Братя Грим и Шарл Перо. Днес знам, че зад всички тези персонажи стои класикът на комиксите Карл Баркс, чието влияние и принос за деветото изкуство са неизмерими. Творчеството на Баркс и до днес е вдъхновение за мнозина и еталон за рисунка и сценарии. Именно Крал Баркс полага основите на съвременния „Дисни“ комикс, разширява родословното дърво и обкръжението на Доналд Дък и пленява поколения читатели. И беше крайно време да можем да четем комиксите му и на български език!“ – Ненко Генов, КНИЖНИ КРИЛЕ

Carl Barks, Photo credit © Disney 2022

В началото на 90-те години по будките за вестници се появи списание „Мики Маус“, а по телевизията даваха „Часът на Уолт Дисни“ и всички деца бяхме запленени от тях. На мен лично историите за патоците от Дъкбург ми бяха по-интересни от останалите комикси, а „Патешки истории“ и до днес е един от любимите ми анимационни сериал. Кой да знае тогава, че зад всичко това стои геният на Карл Баркс...

Карл Баркс е създателят на Дъкбург, Скрудж Макдък, бандата Бийгъл, Маджика де Спел, Хари Хлопдъск (Жиро Конструиро) и още много любими персонажи.

За мен лично основното, с което историите на Баркс се отличават от останалите „Дисни“ истории, е размаха на въображението, с което са написани и нарисувани – успяват веднага да те потопят в атмосферата на поредното приключение и да те накарат да не спираш да четеш,  докато не стигнеш края. Разказваческите му умения са феноменални и вдъхновение от неговите истории са черпили хора като Стивън Спилбърг, Джордж Лукас и Осаму Тедзука. Историите и героите, създадени от Баркс оформят това, което днес познаваме като „Дисни“ комикси.– Григор Петров, КОМИКСИТЕ В БЪЛГАРИЯ (ComixBG)

Напишете първи своето мнение за изданието

Добавяне на коментар: