Завръщане в Клондайк

59,00 лв.

Настоящият том съдържа комикси на Карл Баркс от 1952-1953 г., сред които и легендарната история за чичо Скрудж, дала заглавието – „Завръщане в Клондайк“. Там Скрудж Макдък среща любовта от времето на своята младост – Златна Златистата, с която се запознал, докато търсел злато. В книгата има и такива скъпоценни комикси като „Хипноза“, „Сеячът на дъжд“, „Лавина от яйца“, в който Доналд залива цял един град с яйца, както и цензурираната някога история за Хелоуин „Лакомство или пакост“.

Освен това в предговора читателят ще открие повече подробности за живота на златотърсачите и карта, разкриваща къде Скрудж е намерил първите парчета самородно злато, които се превръщат в основата на по-късното му състояние, направило го най-богатия жител на Дъкбург. Главата „Кой кой е в Дъкбург“ в края на книгата представя профилите на други жители на Дъкбург. В този том са представени индустриални магнати и предприемачи.

ДЪКБУРГ е колекция от любими класически комикси, написани и нарисувани от Карл Баркс между 1943 и 1972 г. Истинско съкровище за феновете!

 Автор
 Карл Баркс
 Марка
 Мики Маус и Доналд Дък
 Тип
 Комиксови книги
 Поредица
 Дъкбург
 Корица
 Твърда
 Формат
 170 х 260 мм
 Страници
 256 цветни
 ISBN/Баркод
 9789542728191

КОЙ Е КАРЛ БАРКС?

„Като вероятно всяко друго хлапе през 90-те години в България, и аз също отраснах с първите „Дисни“ комикси на „Егмонт“ и сериала „Патешки истории“ по БНТ. Тогава все още не знаех на кого дължим толкова много герои и приключения. Не съм си задавал въпроса от къде се е появил находчивият милиардер с приключенски дух чичо Скрудж. Кой е измислил вечно кроящите планове за следващ удар членове на бандата Бийгъл. Или плод на чие въображение е коварната вещица Маджика Де Спел. И изобщо кой е измислил знаменития Дъкбург и го е населил с колоритни персонажи като късметлията Гладстоун Джендър и щурия изобретател Хари Хлопдъск. За мен този чуден свят беше едновременно нов и необятен, но и го чувствах като даденост, която сякаш винаги е съществувала, като неделима част от културата на детството, подобно на приказките на Братя Грим и Шарл Перо. Днес знам, че зад всички тези персонажи стои класикът на комиксите Карл Баркс, чието влияние и принос за деветото изкуство са неизмерими. Творчеството на Баркс и до днес е вдъхновение за мнозина и еталон за рисунка и сценарии. Именно Крал Баркс полага основите на съвременния „Дисни“ комикс, разширява родословното дърво и обкръжението на Доналд Дък и пленява поколения читатели. И беше крайно време да можем да четем комиксите му и на български език!“ – Ненко Генов, КНИЖНИ КРИЛЕ

Carl Barks, Photo credit © Disney 2022

В началото на 90-те години по будките за вестници се появи списание „Мики Маус“, а по телевизията даваха „Часът на Уолт Дисни“ и всички деца бяхме запленени от тях. На мен лично историите за патоците от Дъкбург ми бяха по-интересни от останалите комикси, а „Патешки истории“ и до днес е един от любимите ми анимационни сериал. Кой да знае тогава, че зад всичко това стои геният на Карл Баркс...

Карл Баркс е създателят на Дъкбург, Скрудж Макдък, бандата Бийгъл, Маджика де Спел, Хари Хлопдъск (Жиро Конструиро) и още много любими персонажи.

За мен лично основното, с което историите на Баркс се отличават от останалите „Дисни“ истории, е размаха на въображението, с което са написани и нарисувани – успяват веднага да те потопят в атмосферата на поредното приключение и да те накарат да не спираш да четеш,  докато не стигнеш края. Разказваческите му умения са феноменални и вдъхновение от неговите истории са черпили хора като Стивън Спилбърг, Джордж Лукас и Осаму Тедзука. Историите и героите, създадени от Баркс оформят това, което днес познаваме като „Дисни“ комикси.

Надявам се „Завръщане в Клондайк“ да постави началото на поредица, която да ни представи и останалите класически автори на Дисни като Дон Роса, Ал Талиаферо, Флойд Готфредсон...“ – Григор Петров, КОМИКСИТЕ В БЪЛГАРИЯ (ComixBG)

* * * 

КНИЖНИ КРИЛЕ

„Очакват ви общо седемнадесет истории със знаменитите патоци, плюс още пет кратички шеговити случки, развити в една-единствена страница. Ако никога преди не сте чели ДИСНИ комикси, предстои ви да се запознаете с небивалия разказвачески талант на един истински маестро на комикса и комедията. Не случайно още навремето работата на Карл Баркс е изпъквала на фона на останалите комикси и творчеството му е било разпознаваемо, дори когато е излизало анонимно и неподписано… Не всеки може да ви накара да стискате палци на един дърт скъперник като чичо Скрудж, нали? Карл Баркс обаче е майстор, който постига това с лекота. Има защо тези герои да бъдат популярни и обичани от толкова поколения! Ярките им характери и разнообразните им индивидуалности, несъвършените им, но симпатични образи, карат читателите да се влюбят и да се идентифицират с тях.“

прочетете цялото ревю

Ясен М. 12/11/2022

Прекрасно издание. Дали "Дъкбург" ще бъде поредица и това ще е само първият том от нея? Или "Завръщане в Клондайк" е планиран като самостоятелно издание?

Егмонт България 14/11/2022

Здравейте, Ясен, благодарим ви за топлия прием на изданието. Към момента не можем да споделим информация, но си отбелязваме интереса ви и ще го предадем на издателския ни отдел. С пожелание за успешен ден, екипът на ЕГМОНТ

Иван Иванов Петков 08/12/2022

10 от 10! Чудна колекция от комикси! И аз подкрепям идеята за периодично издание! Най-добре ще е да е през 3-4 месеца, за да не стане като с графичните романи на Marvel, които пуснаха по лавките (излизаха на 2 седмици). Хората не могат да смогват да ги купуват толкова често. А когато минат две седмици и вече се изчерпат, или се сменят с новия брой, ситуацията става още по-заплетена. Цената на това издание не е ниска, но толкова струва и в Англия, или в Германия. Благодаря Ви, Егмонт!

Добрин Кирилов Нейков 11/12/2022

Задължително четиво! Ако искате да се почувствате носталгично и ако сте чели великите Макрокомикси, трябва да притежавате тази реликва! Цената е висока, но повярвайте ми, заслужава си! Аз също отбелязвам интереса си към бъдещи томове.

Стоян Серьожев Витеков 06/01/2023

Здравейте, ще има ли нов тираж. Много бързо се изчерпа, не успях да си взема бройка :(

Егмонт България 09/01/2023

Здравейте, Стоян, благодарим ви за интереса. Планирали сме нов тираж от изданието. Следете ни тук и в социалните мрежи, където при новости ще се завърнем с информация. С пожелание за хубав ден, екипът на ЕГМОНТ

Стефан С. 07/07/2023

Здравейте, можете ли да ми кажете кой е преводачът на това издание? Поздрави

Егмонт България 17/07/2023

Здравейте, Стефан! Преводачът на изданието е Ненко Генов. Поздрави, екипът на ЕГМОНТ

Добавяне на коментар: