5: Последният олимпиец (илюстратор Викто Нгай)

12,90 лв.

Героите са се подготвяли цяла година за битката с титаните, знаейки, че шансовете не са на тяхна страна. Кронос е по-силен отвсякога и мощта му расте все повече и повече, щом божество или герой застанат на негова страна.

Докато олимпийците се опитват да възпрат вилнеещото чудовище Тифон, Господарят на времето поема към Ню Йорк, където Олимп стои напълно беззащитен. Пърси Джаксън е единственият, който може да го спре. И докато битката за западната цивилизация опустошава улиците на Манхатън, младият герой се изправя пред ужасяващото подозрение, че може би се сражава и срещу собствената си съдба.

Текстът на романа е идентичен с текста в издания с друго художествено оформление.

 Автор
 Рик Риърдън
Илюстратор на корицата
 Викто Нгай
 Тип
 Фентъзи романи
 Поредица
 Пърси Джаксън и боговете на Олимп
 Възраст
 10+
 Корица
 Мека
 Формат
 13 x 20
 Страници
 368
 ISBN/Баркод
 9789542728283

За автора:

Рик Риърдън, наречен от Publishers Weekly „разказвачът на боговете“, е автор на пет от най-продаваните поредици на New York Times. Той е най-добре познат с книгите си за „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“, в които героите от древногръцката митология оживяват за своите съвременни почитатели. През 2021 г. списание Time включва „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ в класация Топ 100 на най-добрите книги за тийнейджъри (young adults), обхващаща най-завладяващите, просветляващи и влиятелни книги от 1800-а година насам.

* * * 

Петте романа са сред най-популярните и обичани съвременни четива на деца, подрастващи, родители и педагози, както абсолютни бестселъри у нас и по света. В списъците със задължителна учебна литература за 5-и клас и препоръчителна литература за лятно четене.

Запознайте се с Пърси Джаксън. Той е едно съвсем обикновено 12-годишно момче. Или поне така си мисли. Страда от дислексия (защото мозъкът му е настроен за старогръцки) и Синдром на дефицит на вниманието (защото има силно развити бойни инстинкти). Звучи ви странно? Е, той е син на Посейдон, древногръцкия бог на моретата.

* * * 

Викто Нгай е илюстраторката на новите впечатляващи корици на „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“. Тя е част от престижния списък на Forbes „30 под 30“, който представя най-ярките млади предприемачи, звезди, артисти; носител на редица престижни отличия за илюстрация и визуални изкуства; университетски преподавател и гост-лектор. Повече за нея вижте на victo-ngai.com.

* * * 

ИНТЕРВЮ С РИК РИЪРДЪН

В. Оставихте вратата леко открехната за нова поредица с нечистокръвните. Да очакват ли почитателите ви нови приключения?

О. Абсолютно. Краят на „Последният олимпиец“ ви дава достатъчно ясна представа накъде тръгват нещата – ново пророчество, нова група колиби и нови герои в Лагера на нечистокръвните и много предстоящи приключения. Разбира се ще срещнете някои от старите си приятели от поредицата за Пърси и в следващите книги. Очаквайте нова поредица от пет книги в края на 2010 г.

 

В. Как написването на книгите за Пърси Джаксън ви промени като писател?

О. Надявам се, че поредицата ме направи по-добър писател, защото не е лесно да пишеш за деца! Трябва да разкажеш възможно най-вълнуващата история, и то без да губиш време. Трябва да задържиш интереса на читателя с непрестанен екшън. Децата са най-готините фенове, за които човек може да си мечтае, но могат да бъдат и най-суровите критици!

 

В. Какво се надявате да научат децата от поредицата?

О. Надявам се, че след като прочетат книгите за Пърси Джаксън, ще искат да четат още и още – особено тези, които преди това не са били големи читатели. Ако успея да ги накарам да мислят, че книгите всъщност са супер, ще съм щастлив. Освен това се радвам да чуя, че Пърси Джаксън е отворил вратата към древногръцката митология. Хлапетата четат „Одисея“ и разправят „Ей, това се случи и в „Пърси Джаксън!“.

Източник: Disney Hyperion reader’s guide

Напишете първи своето мнение за изданието

Добавяне на коментар: