Цирцея

19,90 лв.
Не е налично

В дома на Хелиос, бога на Слънцето и най-могъщия сред титаните, се ражда дъщеря. Цирцея е необикновено дете – не е могъща като баща си, нито порочно съблазнителна като майка си, заради което е презряна и отхвърлена от семейството си. Изолирана от своите, тя се обръща към смъртните и скоро разкрива, че всъщност притежава голяма сила – силата на магьосничеството.

Ужасен от способностите ѝ, Зевс я запраща на самотния остров Еея, където Цирцея черпи сила от природата и развива силите си. Но тя няма да бъде вечно сама. Съдбата ѝ се преплита с тази на много от известните митологични фигури – вестоносеца на боговете Хермес, майстора Дедал, Минотавъра и разбира се, лукавия Одисей.

Много опасности грозят сама жена в свят като този, а Цирцея успешно си навлича гнева както на смъртни, така и на богове. За да защити това, което ѝ е най-близко до сърцето, тя трябва да използва всичката си сила и да реши дали принадлежи на божествата, от които е родена, или на смъртните, които е обичала.

***

„Дързък и разрушителен преразказ на легендата за едноименната богиня, който успява да бъде едновременно епичен и интимен в своя обхват, отдавайки друга роля на най-известната женска фигура от „Одисея“ като героиня сама по себе си.“ – The New York Times

„Цирцея“ е бестселър на New York Times и Sunday Times, в списъка с най-добрите книги на 2018-а е на Waterstones, избрана е за книга на годината в категорията „Фентъзи“ на Goodreads и е в престижната селекция на най-добрите книги за 2018 г. на редица издания като Daily Telegraph, Guardian, Time Magazine, Washington Post.

 

 Автор
 Маделин Милър
 Импринт
 Анишър
 Корица
 Мека
 Формат
 14 x 21
 Страници
 352
 ISBN/Баркод
 9789542722380

За автора:

Маделин Милър е автор на два бестселър романа, оглавили класацията на „Ню Йорк Таймс“„Песен за Ахил“, който печели Orange Women’s Prize for Fiction за художествена литература за 2012 г., и „Цирцея“, който е в краткия списък на Women’s Prize for Fiction за художествена литература за 2019 г. Нейните книги са преведени на тридесет и два езика. Милър има магистърска степен по класическа литература от университета „Браун“, учила е в катедрата по драматургия в Училището по драма в Йейл, където се фокусира върху адаптирането на класически текстове към съвременни форми. Повече от десетилетие преподава латински, гръцки и Шекспирови произведения на гимназисти. 

 

* * * 

– Как чувстваш божествеността си?

– В смисъл?

– Аз например чувствам моята като водопад, който се лее бистър чак до каменното си подножие.

На свой ред казах, че отъждествявам божествеността си с бриз сред зъбери или с грачещ в гнездото си гларус.

– Говориш така, тъй като се влияеш от моя отговор. Кажи ми какво усещаш дълбоко в себе си.

Затворих очи. Ако бях смъртна, щях да чуя биенето на сърцето си. Но кръвта тече лениво във вените на боговете и не чух нищо. Не исках да го разочаровам и притиснах ръка до сърцето си. Най-сетне долових тихо туптене и казах:

– Чувствам се като черупка.

– На мида или на раковина?

– На раковина.

– И какво има в черупката?

– Нищо. Въздух.

– Това са две различни неща. Нищото е нищо, а въздухът изпълва дъха, живота, духа и думите. Всичко!

Напишете първи своето мнение за изданието

Добавяне на коментар:

Маделин Милър е родена в Бостън и е отраснала в Ню Йорк и Филаделфия. Следва в Университета „Браун“, където получава бакалавърска степен и магистърска степен по класически езици и литература. През последните петнайсет години преподава латински, гръцки и Шекспирово творчество.

„Песента на Ахил“ е нейният първи роман, с който през 2012 година печели най-престижната литературна награда за жени писатели „Ориндж“, преведен е на двайсет и пет езика и става бестселър автор на „Ню Йорк Таймс“.

Текстове на Милър са поместени в множество издания, сред които „Гардиън“ и „Уолстрийт джърнъл“. Понастоящем Маделин живее във Филаделфия, Пенсилвания.