Вечната гръцка митология

25,00 лв.
Не е налично

Боговете са непредксазуеми и многолики. Някои от тях се страхуват от децата си и ги поглъщат. Други обичат изкуствата и веселието. Трети създават хоратa за… забавление на другите богове.

Кои са титаните? Кои са олимпийците? Кои са смъртните герои, постигнали безсмъртие? Тази книга съдържа историите на най-прочутите древногръцки богове - от изначалните божества, сътворили света, до завистливите богини, за които красотата е най-важното. Жестокости, безразсъдства, хитрости, лъжи, любов, коварства и справедливост - в гръцките митове има от всичко.

Изданието "Вечната гръцка митология" на НЕШЪНЪЛ ДЖЕОГРАФИК съдържа още: карта на древна гърция, сравнение между имената на основните богове в гръцката и римската митологии и богати илюстрации, които пресъздават историята на света от неговото създаване до легендарната троянска война.

 Автор
 Дона Джо Наполи
 Марка
 Нешънъл Джиографик
 Тип
 Образователни книги
 Възраст
 13+
 Корица
 Твърда
 Формат
 21 x 27
 Страници
 192 цветни
 ISBN/Баркод
 9789542708148
Склад: Изчерпано

Боговете са непредксазуеми и многолики. Някои от тях се страхуват от децата си и ги поглъщат. Други обичат изкуствата и веселието. Трети създават хоратa за… забавление на другите богове.

Кои са титаните? Кои са олимпийците? Кои са смъртните герои, постигнали безсмъртие? Тази книга съдържа историите на най-прочутите древногръцки богове – от изначалните божества, сътворили света, до завистливите богини, за които красотата е най-важното. Жестокости, безразсъдства, хитрости, лъжи, любов, коварства и справедливост – в гръцките митове има от всичко.

Изданието „Вечната гръцка митология“ на НЕШЪНЪЛ ДЖИОГРАФИК съдържа още: карта на древна гърция, сравнение между имената на основните богове в гръцката и римската митологии и богати илюстрации, които пресъздават историята на света от неговото създаване до легендарната троянска война.

Вечната гръцка митология

СЪДЪРЖАНИЕ

Въведение

ГЕЯ
Майката Земя

УРАН
Бащата Небе

КРОНОС
Царят на титаните

ЗЕВС
Царят на боговете

ХЕСТИЯ
Богинята на домашното огнище

ПОСЕЙДОН
Богът на моретата

АТИНА
Богинята на мъдростта

ХАДЕС
Богът на подземния свят

ДЕМЕТРА
Богинята на земеделието

Вечната гръцка митология

АПОЛОН
Богът на музиката

АРТЕМИДА
Богинята на лова

ХЕРА
Богинята на брака

ХЕФЕСТ
Богът на ковашкото изкуство

АФРОДИТА
Богинята на любовта и красотата

ХЕРМЕС
Вестителят на боговете

АРЕС
Богът на войната

Вечната гръцка митология

ХЕЛИОС
Богът на Слънцето

СЕЛЕНА
Богинята на Луната

ДИОНИС
Богът на виното

ПЕРСЕЙ
Злочестият герой

ОРИОН
Ловецът

ХЕРАКЪЛ
Героят, постигнал безсмъртие

ЯЗОН
Мореплавателят

ТЕЗЕЙ
Царят на Атина

ЕЛЕНА
Пагубната красавица

Карта на Гърция
Хронология
Персонажи от митологията
Библиография
Показалец

Вечната гръцка митология

Вечната гръцка митология

Вечната гръцка митология

ВЪВЕДЕНИЕ

Често взимаме някои събития от всекидневието си за даденост. Изгрева на слънцето, пътя му по небосклона, залеза… Появата на звездите нощем. Посоката, в която текат реките. Преливащите от живот въздух, суша и вода. Това, че различните създания се хранят едно с друго: растенията биват поглъщани от животни, които на свой ред стават храна на други животни. Да не забравяме и моментите на катаклизми: изригване на вулкан, земетресение, цунами, ураган. Животът на Земята е сложен.

И най-ранните извори за човешката история свидетелстват, че хората са си давали сметка за сложността на света и се опитвали да я обяснят. Доколкото знаем, човекът е единственото създание, което непрекъснато си задава въпроси за естеството на съществуването. В различните общества те често са доста сходни, но даваните отговори и отношението на хората се отличават значително. Именно тези отговори определят ценностната система на дадено общество. За достигането до тях хората се облягат едновременно на своите чувства, интелект и опит. Чрез тях градим етиката, обичаите и приказките си.

В тази книга ще се запознаем с отговорите, които древните гърци дали на много от въпросите, които човечеството копнее да разбере. Ще се срещнем с боговете, богините, героите и чудовищата, които обичат и мразят и често са жертва на ревност или измама – благословени и прокълнати, с всички чувства, които радват и измъчват и простосмъртните. Четейки митовете, разбираме, че простите отговори от боговете не били достатъчни за древните гърци. Те явно искали боговете да се превърнат в тяхно отражение, за да им помогнат да вникнат по-добре в самите себе си.

Вечната гръцка митология

Вечната гръцка митология

Вечната гръцка митология

Напишете първи своето мнение за изданието

Добавяне на коментар: