Истанбул и Западна Турция

19,90 лв.
Не е налично

Каквото и да се каже за Истанбул - никога няма да е достатъчно! Космополитният град, разположен удобно на два континента и събрал много различни вярвания и култури е живия пример за толерантност, дружелюбност и колорит. Трудно е да събереш всичко това само в една книга, дори тя да е пътеводител на Нешънъл Джеографик. Точно тази нелека задача поставя на изпитание авторите - Тристан Ръдърфорд и Катрин Томасети, които работят съвместно от години по над 25 пътеводителя. Макар и обиколили света и събрали впечатления за над 60 страни, и двамата поставят Турция на първо място в своя Топ 10 заради, както споделят, вкуса на сепията на скара, аромата на анасоновата ракъ и удоволствието да се пазариш на Капалъ чарши.

 Автори
 Тристан Ръдърфорд и Катрин Томасети
 Марка
 Нешънъл Джиографик
 Тип
 Пътеводители
 Възраст
 16+
 Корица
 Мека
 Формат
 13 x 21
 Страници
 272 цветни
 ISBN/Баркод
 9789542707028

Каквото и да се каже за Истанбул – никога няма да е достатъчно! Космополитният град, разположен удобно на два континента и събрал много различни вярвания и култури е живия пример за толерантност, дружелюбност и колорит. Трудно е да събереш всичко това само в една книга, дори тя да е пътеводител на Нешънъл Джиографик. Точно тази нелека задача поставя на изпитание авторите - Тристан Ръдърфорд и Катрин Томасети, които работят съвместно от години по над 25 пътеводителя. Макар и обиколили света и събрали впечатления за над 60 страни, и двамата поставят Турция на първо място в своя Топ 10 заради, както споделят, вкуса на сепията на скара, аромата на анасоновата ракъ и удоволствието да се пазариш на Капалъ чарши.

Точно тази смесица от разнообразни усещания, динамика, цветове, звуци, екзотика и емоции правят от Истанбул бликаща от енергия популярна туристическа дестинация, на която никой не може да устои и в която хилядолетна история и обещаващо бъдеще вървят ръка за ръка. По малко от всичко това ще откриете в „Истанбул и Западна Турция” – пътеводителят, който дори отговаря на въпроси като:

 • Защо е синя Синята Джамия?
 • Кои са осемте велики султани?
 • Къде точно Изтокът среща Запада?
 • Как се прави „турска пица”?
 • Защо се въртят Въртящите се дервиши?
 • Къде е Розовата градина?
 • Какви са тайните на „Св. София”?
 • Къде са събрани над 3500 магазина?
 • Как една руска робиня се сдобива с неограничена власт?
 • Кой е най-строго охраняваният музей?
 • Какво разказва Легендата за Моминската кула?

Освен всички тези любопитни подробности, а и много повече, пътеводителят ще ви предостави и задължителната за всеки турист информация, полезни съвети и оригинални идеи как да разнообразите посещението си в този истински жив и постоянно разрастващ се град, където винаги има какво още да се види и какво още да се усети. Отново и отново!

Истанбул и Западна ТурцияИстанбул и Западна Турция

Истанбул и Западна ТурцияИстанбул и Западна Турция

Истанбул и Западна ТурцияИстанбул и Западна Турция

СЪДЪРЖАНИЕ:

ДА ПЪТУВАШ С ОТВОРЕНИ ОЧИ
ПЛАНИРАНЕ НА ПЪТУВАНЕТО

История и култура
Истанбул днес
Историята на Истанбул
Земя и природа
Храна и напитки
Изкуство

ИСТАНБУЛ

Старият град
Дворецът Топкапъ и Археологическият музей
„Света София”
Синята джамия и околностите

Европейската част на Истанбул
Галата и околностите
Северно от Златния рог
Площад „Таксим” и квартал Нишанташъ
Топхане, Чукуркума и Джихангир
Бешикташ и Ортакьой
Северно от моста над Босфора

Азиатската част на Истанбул
Кадъкьой и околностите
Юскюдар и азиатският бряг на Босфора

Екскурзии около Истанбул
Плажовете на Черно и Мраморно море
Принцовите острови
Бурса и Улуда
Анкара

ЗАПАДНА ТУРЦИЯ

Троя и Гелиболу
Гелиболу
Троя, Чанаккале и Боскада

Ефес и Турция през римската епоха
Полуостров Чешме
Ефес и околностите
Памуккале и Хиераполис

Тюркоазеният бряг
От Гьоджек до Каш
От Кекова до Анталия

Кападокия
Гьореме и околностите

Полезна информация
Хотели и ресторанти
Пазаруване
Развлечения
Други занимания

ПОКАЗАЛЕЦ

Истанбул и Западна ТурцияИстанбул и Западна Турция

Истанбул и Западна ТурцияИстанбул и Западна Турция

ЗА АВТОРИТЕ

Тристан Ръдърфорд е автор на пътеписи, който работи на свободна практика от 2007 г. Неговите статии за The Independent и Sunday Times Travel Magazine обикновено предизвикват завист у конкуренцията. Води лекции за журналисти, специализиращи в областта на туризма, в колежа „Сейнт Мартин” и университета Кингстън, Лондон. От 60-те страни, които е посетил, за него Турция продължава да е на първо място, защото още не може да забрави вкуса на сепията на скара и на анасоновата ракъ по време на първата си вечеря край Босфора през 1995 г. Веднага след Истанбул сред любимите си места в Турция той нарежда археологическите останки от римската епоха, пръснати на юг от Ефес, и тихите рибарски селища по брега на Егейско море.

Родена в САЩ и отраснала в Италия, Катрин Томасети е автор на пътеписи и пътеводители за издания и поредици като The Guardian и Rough Guides. Снимки от богатата й колекция, направени във всички краища на света, сред които Китай, Сирия и Чили, са публикувани в Time Out, Dorling Kindersley и The Independent. В Турция Томасети търси предимно древни археологическите останки и трупа кулинарен опит, пътувайки често с царствените спални вагони из страната. Истанбул обаче си остава нейният личен фаворит и тя съветва туристите непременно да видят Египетския пазар и уличните сергии на Кадъкьой, както и да посетят известния покрит пазар Капалъ чарши.

Томасети и Ръдърфорд са съавтори на близо 25 пътеводителя за района на Средиземноморието, като и двамата живеят между Ница и Истанбул. Членове са на Британската гилдия на авторите на пътеписи.

Истанбул и Западна ТурцияИстанбул и Западна Турция

Истанбул и Западна ТурцияИстанбул и Западна Турция

Истанбул и Западна ТурцияИстанбул и Западна Турция

Напишете първи своето мнение за изданието

Добавяне на коментар: