Самодива

14,90 лв.
Не е налично

Под всеки свят се крие друг...

Теодора Славин пристига в Принстън за първата си година на обучение. Сама в непозната страна и далеч от семейството си в България, тя всячески се опитва да се адаптира към американските привички и предизвикателствата на колежанския живот, сред които и първата любов. Запленена от енигматичния Джейк и не по-малко привлекателния му и мистериозен брат Рис, Теа неусетно е въвлечена в чувствен и мистичен свят – колкото неустоим, толкова и опасен. В този свят, изтъкан от неуловими сенки, старогръцки митове се преплитат с българските легенди за самодивите – красиви горски духове, които прелъстяват и погубват мъжете. А Теа е на път да разбули семейна тайна, която ще преобърне живота й завинаги... ако съумее да приеме факта, че мъртъв невинаги означава изчезнал и любовта невинаги разграничава двете.

 Автор
 Краси Зуркова
 Тип
 Роман
 Възраст
 18+
 Корица
 Мека
 Формат
 14 x 21
 Страници
 416 черно-бели
 ISBN/Баркод
 9789542714767

Книгата излезе за първи път на английски език в началото на януари 2015 г. под импринта на HarperCollinsWilliam Morrow. Краси Зуркова умело съчетава съвременни с фантастични елементи, за да създаде една наистина въздействаща и пленителна история. Книгата е оценена високо от редица авторитетни издания, сред които Publishers Weekly, Kirkus Reviews и Library Journal. Български фолклор, старогръцки митове, магия, романтика и мистерия се преплитат в разказа за 18-годишната българка Теодора Славин, първокурсничка в престижния американски университет Принстън. Историята й, която се появява на българския книжен пазар, не е превод на английския оригинал. За да изрази в пълнота чувствата и мислите на своите герои и от уважение към българските си читатели, Краси Зуркова написа романа си отново, този път на български език.

Отзивите

Скоро след появата си на книжния пазар в САЩ, Wildalone получава редица отлични отзиви от престижни американски издания за литература и не само. Книгата влиза в селекцията за препоръчани заглавия през януари на литературния сайт Goodreads и американското издание на списание Cosmopolitan, нарежда се и сред бестселърите на месеца в класацията на Amazon, откъс от Wildalone е публикуван в USA Today.

"Писането на първа книга е трудно, особено когато не вървиш по утъпкани пътеки, а комбинираш жанрове и тематики”, споделя Зуркова в интервю за „Капитал Light”. „Когато най-накрая реших да се заема сериозно със създаването на роман, мислех, че ще ми трябват само няколко месеца. Вдъхновението не е достатъчно – писането си е занаят. Но самодивите бяха в сърцето на замисъла от самото начало, както и образа на Орфей. Останалото се появи впоследствие, когато започнах да чета повече за митовете около Дионис и да откривам в гръцките легенди паралели с българския самодивски фолклор."

В медиите

„Почитателите на фантастични романтични истории и митологии ще бъдат пленени от дебюта на Зуркова. А щом стигнат до последната страница, със сигурност ще искат приключенията на Теа и братята Естлин да продължат в бъдещи книги.” – Booklist

„Старогръцки митове, културни различия и колежанска романтика се смесват в поетичния и въздействащ дебют на Зуркова.” - Publishers Weekly

„Интелигентно написана, тъмна романтична история. Феновете на фентъзито и романтиката ще бъдат очаровани.” - Library Journal

„В Wildalone Краси Зуркова вдъхва живот на едни от най-прекрасните и тайнствени създания от българския фолклор, а именно самодивите. Свръхестествените елементи са пресъздадени невероятно умело. Самодивите, преданието за Орфей и Евридика, Тракийският орфизъм и Дионисиевите мистерии надграждат достоверността на историята по доста оригинален начин.” – „Аз чета”

Мелике Адем Шабан 19/05/2016

Книгата е страхотна!!! Чете се на един дъх. Горещо я препоръчвам на всеки, който обича заплетени взаимоотношения между момиче и момче и се интересува от гръцка митология.

Йоана Чавдарова 06/08/2016

Книгата е прекрасна и интересна. Краси пише завладяващо! А преплитането между нашия фолклор, класическата музика, любовта, мистерията и адаптирането на едно момиче в нов, чужд свят - те кара да не оставяш книгата! Един съвет - всеки път когато Тея свири на пиано потърсете произведението в интернет и четете на неговия фон. Препоръчвам!

Ангелина Иванова Зайкова 09/09/2016

Здравейте прочетох книгата уникална е без съмнение но на края не се разбира Теа намира ли път към Рис какво става с нея?

ДТ 08/10/2016

Имах известни съмнения, но подлъгвайки се от заглавието, реших да дам шанс, а и ми беше любопитно да прочета фентъзи от български писател. Книгата, обаче е като чернова не приминала редакция. За какво им се плаща на редактора и коректора? Пряка реч не на нов ред, синонимни думи/изречения, дори пълен член в скоби... Между две изречения сякаш липсват тонове страници, плоски разговори, дразнещи описания, клиширани заучени фрази от young-adult литературата (която по принцип много харесвам) и то използвани не на място. Да се чудиш да плачиш или да се смееш, но не от хумор и сърцераздирателни чувства, или да извлечеш вдъхновение, защото щом това е издадено от уважавани издателства и всичко, което намериш в интернет за книгата са хвалебствия и превъзнасяния без ни най-малка критика, то каквото и да напишеш ще се хареса... Надявах се, че въпреки че е зле написана, поне историята ще я бъде, ама не. Описанията за България и това как е тук са писани все едно от човек нямащ си ни най-малка представа за какво става въпрос и просто е направил бегло проучване в нета. Доста труд е хвърлен в проучване на легендите, но напразно, като историята куца и легендите немогат да се свържат с нея. Дори ефектът е обратен - само натоварва излишно и безсмислено, ако искам легенди ще чета книга с такива, аз искам фентъзи - измислена реалност родена от главата и чувствата на писателя, но уви уви очакванията ми (макар че не съм предполагала, че ще е толкова зле), че книгата няма да я бива се подтвърдиха. А моментът на разкриване на истината беше тооолкова претупан, буквално сместен в две изречения, все едно за секунда ти се излива кофа студена вода и остава само гадното и мокро чувство. По-добре, ако буди интерес, я заемете от някъде, защото единственото, което ще виждате докато четете е - искам да свиря, не искам да свиря, не искам да съм като сестра си, но ще правя точно каквото е правила тя, за да мога да я почувствам и искам Джейк, но не мога да кажа на Рис, че съм с него, щото го сметнах за брат му, бла бла бла, това са най-зле похарчените ми пари за книга (ако не броим Довърши тази книга и Унищожи този дневник, които принципно изобщо не могат да се нарекат книги)...

Славян Георгиев Йоргакиев 13/03/2017

Ще кажа че книгата е доста добра въпреки коментара който прочетох и който бе негативен. Факта че книгата достигна и влезе в топ десет в Амазон говори много за популярността и качеството й. Пожелавам на авторката да напише още много книги вълнуващи и интересни.

Алекс Николова Николова 05/04/2017

КНИГАТА Е СТРАХОТНА ! За два дни се бях преместила в Принстън и Кейп Код ! Интересна, ненатоварваща и ненатрапчиво съчетаваща различни съдби,герои и истории в едно.

Кристияна 21/04/2017

Книгата беше много обещаваща. Щом попадна в ръцете ми реших, че съм намерила точно това, което ми се чете. Започнах да я чета - интересен сюжет, добри идеи, преплитането с митологията беше точно по вкуса ми. Но имаше моменти в които всичко беше крайно претупано, както казва ДТ - "две изречения" за нещо, което има потенциала да се развие много по-добре. До тук добре. И тогава дойде краят - страхотно разочарование. Очаквах много повече. Все едно книгата е писана с много желание и вдъхновение, но те са приключили преди края и той самия е "пльоснат" така, колкото да има нещо. Много добра основа, не толкова добър краен резултат.

мартина 28/08/2017

Една от най-хубавите книги, които съм чела! Би се харесала на всеки!

Добавяне на коментар:

Краси ЗурковаРодена и израснала в България, Краси Зуркова заминава за САЩ, за да учи в Принстън, подобно на героинята си от „Самодива”. Завършва история на изкуствата, а по-късно и право в Харвард. Работи като адвокат в Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис, където понастоящем живее. Адвокатската й практика не й пречи да следва творческото си вдъхновение. Нейни поеми са публикувани в множество литературни списания, а есето й Колекциониране на книги в отсъствието на книги, което разказва за съставянето на лична библиотека под комунистическа цензура, печели първа награда в конкурса за есета на Принстън и Харвард. Краси е и музикант и именно любовта й към Шопен и интересът към българския фолклор я вдъхновяват за „Самодива”. Посетете я онлайн в сайта й на адрес: zourkova.com и следете профилите й в социалните мрежи:
Facebook: KrassiZourkovaAuthor
Twitter: @zourkova
Instagram: @zourkova

 

A post shared by Egmont Bulgaria (@egmontbulgaria) on

 

A post shared by Egmont Bulgaria (@egmontbulgaria) on