1: Похитителят на мълнии (илюстратор Викто Нгай)

12,90 лв.

Пърси Джаксън е напът да бъде изхвърлен от училище… отново. И това е най-малкият от всичките му проблеми. Напоследък чудовища и древногръцки богове се пръкват навсякъде, вместо да си стоят по страниците на учебника му по литература. А за капак на всичко, изглежда, че е успял да ядоса някои от тях. Истинската мълния на Зевс е открадната и познайте кой е главният заподозрян.

Сега Пърси има десет дни, за да открие и върне задигнатата собственост на повелителя на небето. За да се увенчае с успех подвигът му обаче, момчето ще трябва да направи малко повече от това просто да разбере кой е истинският крадец.

Текстът на романа е идентичен с текста в издания с друго художествено оформление.

 Автор
 Рик Риърдън
 Илюстратор на корицата
 Викто Нгай
 Тип
 Фентъзи романи
 Поредица
 Пърси Джаксън и боговете на Олимп
 Възраст
 10+
 Корица
 Мека
 Формат
 13 x 20
 Страници
 336
 ISBN/Баркод
 9789542728023

За автора:

Рик Риърдън, наречен от Publishers Weekly „разказвачът на боговете“, е автор на пет от най-продаваните поредици на New York Times. Той е най-добре познат с книгите си за „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“, в които героите от древногръцката митология оживяват за своите съвременни почитатели. През 2021 г. списание Time включва „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ в класация Топ 100 на най-добрите книги за тийнейджъри (young adults), обхващаща най-завладяващите, просветляващи и влиятелни книги от 1800-а година насам.

* * * 

Петте романа са сред най-популярните и обичани съвременни четива на деца, подрастващи, родители и педагози, както абсолютни бестселъри у нас и по света. В списъците със задължителна учебна литература за 5-и клас и препоръчителна литература за лятно четене.

Запознайте се с Пърси Джаксън. Той е едно съвсем обикновено 12-годишно момче. Или поне така си мисли. Страда от дислексия (защото мозъкът му е настроен за старогръцки) и Синдром на дефицит на вниманието (защото има силно развити бойни инстинкти). Звучи ви странно? Е, той е син на Посейдон, древногръцкия бог на моретата.

* * * 

Викто Нгай е илюстраторката на новите впечатляващи корици на „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“. Тя е част от престижния списък на Forbes „30 под 30“, който представя най-ярките млади предприемачи, звезди, артисти; носител на редица престижни отличия за илюстрация и визуални изкуства; университетски преподавател и гост-лектор. Повече за нея вижте на victo-ngai.com.

* * * 

ИНТЕРВЮ С РИК РИЪРДЪН

В. Как ви дойде идеята за Пърси Джаксън?

О. Синът ми учеше древногръцките митове във втори клас и ме помоли да му разкажа приказка за лека нощ с богове и герои. Доста години съм преподавал древногръцка митология в гимназията, така че с удоволствие изпълних желанието му. Когато изчерпах всички митове, той посърна и ме накара да си измисля нови истории със същите герои.

Съвсем спонтанно създадох Пърси Джаксън и мисията му да открие мълнията на Зевс в съвременна Америка. Около три вечери разказвах цялата история, а като приключих, синът ми ме посъветва да я превърна в книга.

 

В. Преподавал сте дълго време. Защо напуснахте класната стая?

О. Трудно се реших. Обичам да преподавам. Обичам да работя с деца. Но като завърших първата книга за Пърси Джаксън, осъзнах, че няма да успявам да издавам по една книга на година и в същото време да върша добра работа в класната стая, затова се принудих да напусна учителската професия.

Хубавото е, че продължавам да работя с деца като писател на младежка литература. Надявам се да запаля още повече хлапета по древногръцката митология.

 

В. Споделихте ли първата книга за Пърси Джаксън с някой от учениците си, преди да я издадете?

О. Деветгодишният ми син пръв чу историята, но исках да се уверя, че би привлякла вниманието и на по-големи деца. Подбрах няколко мои ученика от шести, седми и осми клас и ги помолих да направят „тест драйв“ на романа. Страшно се притеснявах! Свикнал съм да показвам работата си на възрастни, но не знаех дали хлапетата ще харесат Пърси. Най-сетне разбрах какво им е било на тях, като ми предаваха есета и чакаха да ги оценя! За щастие децата се влюбиха в книгата ми.

 

В. Имате ли съвет за младежите, които искат да станат писатели?

О. Не се страхувайте да поискате помощ! Намерете някой учител, когото уважавате. Кореспондирайте си с писатели. Сами ще се уверите, че един учтив имейл почти винаги получава отговор.

Второ, четете много! Четете всичко, което ви попадне. Ще усвоите писателския занаят само ако се потопите в гласовете, стиловете и техниките на вече установени писатели. 

Трето, пишете всеки ден! Водете си дневник. Нахвърляйте в него интересни истории, дочути оттук-оттам. Описания на хора, които сте срещнали. Няма значение какво точно пишете вътре, важното е непрекъснато да се упражнявате. Писането е като спорта – усъвършенствате се само ако тренирате. Не го ли практикувате, писателските ви мускули атрофират.

И накрая, не се обезсърчавайте! Отхвърлянето е част от писателската практика, и винаги боли. Номерът е да не се отказвате. Облепете стаята си с писма с откази, ако трябва, но не се отказвайте.

Източник: Disney Hyperion reader’s guide

Виктор Георгиев Желязков 28/07/2023

Споделям мнението за книгата на свои приятели и познати като едно вълнуващо приключение в лагера на нечистокръвните! Всички моменти с госпожа Додс ме караха да настръхна. Тази книга е събрала в себе си героизма на Пърси Джаксън, Анабет и Гроувър. Тези три деца се изправят срещу всички създания които срещат по пътя си. Нямам търпение да прочета втората част!!!

Добавяне на коментар: