Пейзажните снимки

17,90 лв.
Не е налично

Това е преработено и допълнено издание на най-популярното практическо ръководство по пейзажна фотография. В него ще откриеш актуална информация за цифровите фотоапарати и софтуера, използвани в пейзажната фотография. Ще си припомниш и основните правила, които най-известните фотографи пейзажисти прилагат, когато снимат на филм или с цифров фотоапарат. Научи се да откриваш най-добрата гледна точка, оптималната светлина и най-изразителните обекти. Лети заедно с Раймон Гиман, когато той се впуска рисковано да документира намаляващите ни гори. Разбери как Брус Дейл е успявал да прави отлични пейзажни снимки над 40 години. Срещни се с Джоуел Сартори, който придирчиво и внимателно обмисля избора на място за снимане. Но най-хубавото е, че ще видиш едни от най-добрите непубликувани досега снимки на "Нешънъл Джеографик". Ще пътуваш до Тайланд и Финландия, Ирландия и Орегон, Китай и Африка. Ще се возиш на самолет, ще седиш в кану и ще се потапяш във вълни, които се разбиват в брега. Поразително красиви пейзажни снимки - именно това "Нешънъл Джеографик" умее най-добре.

 Автор
 Робърт Капуто
 Марка
 Нешънъл Джиографик
 Тип
 Образователни книги
 Поредица
 Тайните на фотографията
 Възраст
 16+
 Корица
 Мека
 Формат
 13 x 21
 Страници
 160 черно-бели и цветни
 ISBN/Баркод
 9789542702795

Това е преработено и допълнено издание на най-популярното практическо ръководство по пейзажна фотография. В него ще откриеш актуална информация за цифровите фотоапарати и софтуера, използвани в пейзажната фотография. Ще си припомниш и основните правила, които най-известните фотографи пейзажисти прилагат, когато снимат на филм или с цифров фотоапарат. Научи се да откриваш най-добрата гледна точка, оптималната светлина и най-изразителните обекти. Лети заедно с Раймон Гиман, когато той се впуска рисковано да документира намаляващите ни гори. Разбери как Брус Дейл е успявал да прави отлични пейзажни снимки над 40 години. Срещни се с Джоуел Сартори, който придирчиво и внимателно обмисля избора на място за снимане. Но най-хубавото е, че ще видиш едни от най-добрите непубликувани досега снимки на "Нешънъл Джиографик". Ще пътуваш до Тайланд и Финландия, Ирландия и Орегон, Китай и Африка. Ще се возиш на самолет, ще седиш в кану и ще се потапяш във вълни, които се разбиват в брега. Поразително красиви пейзажни снимки - именно това "Нешънъл Джиографик" умее най-добре.

• Овладей своя цифров фотоапарат
• Научи най-новото от професионалистите в пейзажа
• Превърни естествената светлина в свой помощник
• Създай цифрови панорами
• Управлявай по-добре цветовете
• Организирай своите цифрови файлове

Пейзажните снимкиПейзажните снимки

Пейзажните снимкиПейзажните снимки

СЪДЪРЖАНИЕ

УВОД

ПЕЙЗАЖНАТА СНИМКА
Усещане за мястото
Мисли в прилагателни
Снимки на непознати места
Гледай и мисли
Сюжети
Профил: Раймон Гиман

КОМПОЗИЦИЯ
Трите страни на фотографията
Център на вниманието
Не се „прицелвай“ в обекта
Правило на третините
Преден план и дълбочина на рязкост
Небето
Водещи линии
Рамки в предния план
Графични мотиви
Мащаб: Използване на хора и животни
Празното пространство
Премахване на нежелани елементи
Панорами: Когато трябва по-широк обхват
Профил: Джоуел Сартори

 

Пейзажните снимкиПейзажните снимки

Пейзажните снимкиПейзажните снимки

ЕФЕКТИВНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА СВЕТЛИНАТА
Използвай оптимално наличните условия
Моментът от деня
Настроението
Сезоните
Фронтално осветление
Странично осветление
Насрещно осветление
Добавяне на светлина
Светкавица
Експозиция и клин
Времето
Залез и изгрев
Снимки нощем
Профил: Брус Дейл

ФОТОАПАРАТИ И ОБЕКТИВИ

ЦИФРОВА СТРАТЕГИЯ

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

ПОКАЗАЛЕЦ

 

Пейзажните снимкиПейзажните снимки

Пейзажните снимкиПейзажните снимки

Пейзажните снимкиПейзажните снимки


УВОД

Добрите пейзажни снимки прославят възхитителното разнообразие на нашата планета — нейната спокойна красота, нейното величие и дори крайната й суровост. Всяка гора, пустиня, планина и мочурище има свой характер, различен от всички други. Добрият фотограф пейзажист знае как да предаде неповторимите черти на дадено място, как да улови неговия изглед и настроение. Той или тя прави снимки не просто „на“, но и „за“ местността.
Пейзажите са сред най-любимите ни сюжети за фотографиране. Снимките, които правим, докато пътешестваме, събуждат спомени за посетените места. Когато разглеждаме фотографиите си по-късно, те извикват в паметта не само гледката, но и всички усещания и емоции, които сме изпитали там. Снимките са незаменими доказателства за най-рискованите (планината, която сме изкачили) или най-приятните (карибския плаж) моменти в нашия живот. Пазим ги като скъпоценности.
Но добрата пейзажна фотография се постига мъчно. Не е лесно да превърнеш триизмерния реален свят в плоска снимка. Когато стоим на планински връх или сред хълмиста равнина, всичките ни сетива са задействани. Виждаме гледката, но също така слушаме, долавяме мириса и усещаме с кожата си. Можем дори да вкусим свежия въздух или ветреца с привкус на узряло жито. Фотографиите не могат да съдържат такъв лукс. Фотографът трябва да знае как да предаде тези и подобни усещания в малката порция данни, уловена от сензора или парчето филм.
Сигурно забелязваш, че споменавам и сензор, и филм. Фотографията е в преход. Все повече професионални фотографи снимат с цифрови фотоапарати, макар че някои още използват филм. По-голямата част от информацията в тази книга важи и за двете.
Създаването на добри снимки не се е променило. Разликите настъпват, след като натиснеш спусъка. За тези разлики ще говорим в разделите за цифрови панорами, оборудване и обработка след заснемането.
Но за да получиш добри пейзажни снимки, на първо място трябва да наблюдаваш и да мислиш. Не е толкова важно какви средства използваш. В това ръководство ще разгледаме много различни видове пейзажи и ще изучим начините, по които светлината и елементите в композицията допринасят за създаване на добри пейзажни фотографии. Ще кажем и какво, кога и как се снима. Ще получим и проницателни съвети от трима фотографи на „Нешънъл Джиографик“, чиито забележителни снимки ни пренасят сред изключителни пейзажи от цял свят.
Навсякъде в тази книга ще бъдеш призоваван да излезеш навън и да правиш много, много снимки. Фотографията е като всеки друг занаят. Колкото повече мислиш за нея и я практикуваш, толкова по-изкусен ставаш.

Робърт Капуто

Пейзажните снимкиПейзажните снимки

Пейзажните снимкиПейзажните снимки

николай добрев петров 21/02/2016

Книгата представя не просто съвети за правене на по-добри пейзажни фотографии, а и тяхната философия, т.е. какво можем да "кажем" чрез тях (мнението е на фотоентусиаст, а не на професионалист). Определено си заслужава цената.

Добавяне на коментар:
spacer