Антихтонът на Данте

19,90 лв.
Не е налично

Почти безжизненото тяло на жена е открито захвърлено на брега на река Сентино, близо до най-големия пещерен комплекс в Европа – Гроте ди Фразаси. Военен автомобил преследва безмилостно бледо създание през гъстите гори на италианската провинция Анкона. В същото време осмоъгълната звезда в центъра на площад „Св. Петър“ във Ватикана се пропуква. Професор от Оксфорд открива ключа към дешифрирането на Свещена плоча, позната като Ангелската, създадена от окултиста от 16-ти век доктор Джон Дий. Учените се опитват да я разчетат от пет века.

Странно земетресение разтърсва Белград и кара мистериозни хилядолетни каменни фигури да се наредят във формата на хексаграма. Главните герои в „Антихтонът на Данте“ са Вера Кандилова, български археолог, и Ариман, мистериозен блед мъж, който търси истината за своя баща, наричан Безплътния. Те опитват да открият кода на Тайния град, създаден някога от архитекта Копеде в Рим, и неразчетените знаци от ангелската символика, наподобяваща изумително най-ранната писменост, позната на света и открита на Балканите. Търсят и отговорите на въпроси като този защо гробниците в Казанлък са строени за хора с височина от 2,3 метра – същата, приписвана на строителите на Древен Вавилон.

Вера и Ариман проследяват и пътеките към входа на Подземния свят, като осъзнават, че има само един начин да достигнат неговия център – да открият Тайната на Десетте чрез следите, вплетени в поезията на Данте. Но онова, което ще открият под земята, ще надхвърли всичките им очаквания.

„Антихтонът на Данте“ е динамичен исторически трилър, който се превръща в бестселър веднага след издаването му през 2010 г. Това е уникален роман, комбиниращ истински археологически доказателства, научни факти, снимки и елементи на фикция, за да предложи на читателите абсолютно нов поглед над човешката история, на тайното и мистичното, които ни вълнуват.

Това е ново преработено издание на романа (2015 г.).

 Автор
 Людмила Филипова
 Тип
 Роман
 Възраст
 16+
 Корица
 Мека
 Формат
 14 x 21
 Страници
 600 черно-бели
 ISBN/Баркод
 9789542716181

„Антихтонът на Данте“ е сякаш инструмент за разкодиране на забравени от модерните общества тайни и закономерности. Към него отново, както и за „Мастиленият лабиринт“, има създаден Музей на следите със снимки, на които читателите могат да видят повечето от местата, загадките и обектите, описани в романа, на уебсайта www.mastileniat-labirint.com.

Книгата може да се чете едновременно и като продължение на бестселъра „Мастиленият лабиринт“, и като съвършено нова история. Но тя е уникална и с това, че засяга теми, които досега не са поставяни в българската литература. Някои от тях са откритието от Лепенски вир, огледалните образи на Данте и Орфей, тайната на Десетия знак, който малцина са способни да съзрат, закономерностите на Десет хилядите земни вдишвания, философията на обърнатите полюси на значенията, както и защо ангелите са съществата, присъстващи във всички епохи, религии и светове.

През 2012 г. „Нешънъл Джиографик“ прави филм по предисторията на „Антихтонът на Данте“ – „Мастиленият лабиринт“, озаглавен „Орфеевият Амулет“.

* * *

Рядко продължението е толкова добро, колкото и началото на една история. Героите са познати, динамиката е голяма, философията, науката и религията следват своята вечна борба. Но когато до край и без предразсъдъци се потопите в неземния свят на Антихтон, ще усетите, че новината тук е Любовта! Людмила наистина е написала нещо ново по тази хилядолетна тема в човешкото изкуство.

Стилиян Иванов

 

„Антихтонът на Данте“ може да се чете и като трилър, но и като притча. Вглеждането в невидимото е предизвикателство, но и изпит. Струва си да разбереш каква оценка ще получиш след затварянето на последната страница на този изключителен роман.

Пепа Йорданова

 

„Антихтонът на Данте“ е атрактивен и поучителен роман. Той ни кара да се вгледаме в себе си, да бъдем толерантни към Другия, Различния, Невидимия, Непознатия, събужда в нас не само вкуса към Голямото приключение, но и към Великото познание, което се достига със страдания и лишения, но и задължително е сгряно от пламъка на любовта. Смятам, че това е най-амбициозният и съкровен опус в творчеството на Людмила Филипова, нейният Голям изстрадан личен проект.

Борислав Гърдев

Напишете първи своето мнение за изданието

Добавяне на коментар:
spacer