#ХариПотърУДома 

10 април

ПЪТЕВОДИТЕЛ В ПЪРВОТО ЧЕТЕНЕ НА КНИГИТЕ ЗА ХАРИ ПОТЪР

Готов ли си да започнеш своето хогуортско приключение? Кой би могъл да те вини… Само разгърни страниците на първата книга от поредицата Хари Потър и да започваме!

И така, най-вероятно вече си чувал за Хари Потър, нали? Сигурно си попадал на филмите по телевизията или познаваш някой, който има собствена хогуотска мантия. Най-вероятно винаги си си мислил: „Кой ли ще да е този Дъмбълдор?“ или „Какво е това Уингардиум Левиоза?“.

Добре де, за какво се разказва в книгите всъщност?

Накратко, едно 11-годишно момче на име Хари Потър, с кръгли очила и мълниевиден белег на челото, разкрива, че притежава магически сили и трябва да замине в специално училище, където ще се научи как да прави магия. По време на неговите приключения, научава много тайни от своето минало и разбира, че не всички магьосници са добри…

Ще попаднеш на много странни думи

Куофъл, пихтиест червей, Ридикулус! Приготви се за всякакви чудновати и прекрасни думи по пътя. Това не са обикновени книги. Но не се тревожи, всичко ще ти бъде обяснено в движение и скоро езикът на магьосническия свят ще ти бъде като майчин! А ако все пак нещо ти се опъне, ние ще ти предложим удобен речник за улеснение. Следи страницата facebook.com/harrypotter.bg и тук.

Ще срещнеш множество интересни хора

Албус Дъмбълдор! Професор Макгонъгол! Кои са всички тези любопитни хора? Като за поредица, наречена на така обикновеното име „Хари Потър“, всъщност ще попаднеш на много по-чудновати имена в книгите… не се засягай, Хари. Скоро ще научиш, че вещиците и магьосниците са доста по-различни от нас, носят различни дрехи и имат различни интереси. И не са само хората – подготви се за среща с магически същества и дори говорещи портрети!

Може и да поназнайваш някои неща вече – но всичко е наред

Дори да не си чел книгите, не означава, че не си попадал на филмите за Хари Потър по телевизията. А може би някой приятел или роднина ти е споделял, че е от „Грифиндор“, и ти си се чудиш дали не е изперкал? Е, може и да поназнайваш това-онова, но не се тревожи. Всичко ще придобие смисъл, след като започнеш отначало. Може би все пак ще трябва да предупредиш приятелите си, за да не ти издадат нещо, преди да си го прочел!

Нещата може и да станат малко страшни…

Плашлив ли си? Бъди подготвен тогава! В училище „Хогуортс“ не всичко е такова, каквото изглежда. На някои места книгите може да станат малко страшнички, особено когато един определен Лорд Волдемор се появи… но също така се подготви за гигантски паяци, върколаци и още други създания, които няма да ти издадем в момента.

В крайна сметка не забравяй, че това е просто книга, така че винаги можеш да я оставиш настрани, когато събитията ти дойдат в повече!

И като с магия книгите ще стават все по-дебели

Докато четеш книгите за Хари Потър, ще научиш, че магьосническият свят е просто необятен и книгите започват да стават все по-обемни! Но вярвай ни, след като прочетеш първата, просто няма да можеш да ги оставиш настрани, ще си жаден за още и още страници.

Маратон е, а не спринт

Не се отчайвай, ако не си най-бързият читател на света. Има седем книги в поредицата за Хари Потър и това е много магия, която ще трябва да преодолееш! Не бързай, защото не искаш да пропуснеш нещо важно – има много важна информация в течение на историята, чието значение ще се разкрие по-късно в поредицата. Ние ще ти ударим едно рамо с първата от тях – в първата глава на „Хари Потър и Философският камък“ се споменава името на Сириус Блек. Дръж под око тази личност…

Веднъж завършиш ли поредицата… знай, че това не е краят

Би било подценяване да кажем, че сме били просто тъжни, когато някога завършихме и седемте книги от поредицата. Но не унивай, започнал си книгите в доста подходящ момент. Вече има нова история – „Хари Потър и Прокълнатото дете“, която разказва за приключенията на магьосническия свят 19 години по-късно. А след нея, ако ти допада да се връщаш в миналото, можеш да се насладиш на филма „Фантастични животни и къде да ги намерим“, който се развива през 20-те години на ХХ век и ни среща с множество нови вещици и магьосници.

Запомни, няма правилен или грешен начин за четене на книгите за Хари Потър (освен може би с главата надолу?!), така че се пробвай. Винаги може да посетиш WizardingWorld.com, ако желаеш да научиш повече за магьосническия свят в процеса на четене.

И така, глава първа…

Източник Wizarding World

 

 

ГЛОБАЛНА ИНИЦИАТИВА ХАРИ ПОТЪР У ДОМА

Важно!

ВРЕМЕННО ПРЕДОСТАВЕНИ ПРАВА КЪМ УЧИТЕЛИ

Дж. К. Роулинг и нейните издатели подкрепят великолепния пример на учителите, които се трудят усилено, за да осигурят дистанционно обучение на децата и младите хора с преустановен достъп до училище поради разпространението на вируса COVID-19. Писателката, както и екипът на литературната агенция The Blair Partnership, припознават и важността на дистанционните онлайн уроци, посветени на книгите и четенето на глас, особено в така създалата се ситуация, и в тази връзка временно предоставят права за ползване на авторско съдържание на учителите, които желаят да четат на глас и да създават видеозаписи за своите ученици в пространствата на виртуалните класни стаи.

Ако сте учител и бихте желали да споделите магията на Хари Потър по този начин, молим Ви да следвате указанията по-долу:

  • Можете да проведете виртуален урок или да публикувате видеоклип, включващи четене на откъс от роман за Хари Потър и изображение на корица на книгата, като е необходимо да ползвате училищни мрежи с необходимата степен на сигурност или затворени платформи за онлайн обучение като Google Classroom, Schoology, Edmodo или Discovery Education, с което да го направите достъпен за учениците в съответната виртуална класна стая.
  • Тези уроци или видеоклипове могат да бъдат съхранявани (хоствани) в съответната образователна платформа и/или сертифицирана училищна мрежа до края на учебната 2019/20 г. за съответната територия, но не по-късно от 31 юли 2020 г. След това е необходимо да бъдат перманентно изтрити от съответната платформа и/или затворена мрежа.
  • Видеоклипове, съдържащи четене на глас (или епизоди от клиповете), не може да се публикуват в YouTube или в която и да е социална платформа, както не може да се ползват с комерсиални цели.
  • Молим Ви да не променяте или съкращавате оригиналния текст от книгите за Хари Потър, когато четете във видеозаписите/уроците си.
  • Молим Ви да не споделяте пълното съдържание на видеоклиповете в социални мрежи, но ви препоръчваме да публикувате в социалните канали информация за тях или кратки видео откъси като анонси (не по-дълги от 30 секунди).

Изисквания за обратна връзка

Молим Ви да уведомите литературна агенция The Blair Partnership по имейл (адресиран до info@theblairpartnership.com), когато ще публикувате урок/видео с четене на глас, предоставяйки следната информация:

  • Име и местоположение на училището;
  • Кой роман от поредицата за Хари Потър ще четете и приблизителна продължителност на четене (например една глава, 25 страници и т.н.);
  • Име и имейл на лицето, което отговаря за урока/видеото;
  • Посочете училищната мрежа или образователната платформа, която ще ползвате за публикуване на видеозаписа или за провеждане на събитие „на живо“.

Молим Ви също така да изпратите имейл на info@theblairpartnership.com, с което ще потвърдите, че сте свалили и изтрили видео съдържанието при приключване на текущата учебна година (или по-рано, ако е приложимо).

Благодарим Ви предварително, че следвате тези указания и продължавате да уважавате авторското право и интелектуална собственост на Дж. К. Роулинг.

39% Отстъпка
119,48 лв.
194,30 лв.
Спестявате: 74,82 лв.
29,90 лв.
29,90 лв.
29,90 лв.
29,90 лв.
24,90 лв.
24,90 лв.
24,90 лв.
ХИТ!
59,00 лв.
19,90 лв.
15% Отстъпка
38,00 лв.
44,70 лв.
Спестявате: 6,70 лв.
20% Отстъпка
154,32 лв.
192,90 лв.
Спестявате: 38,58 лв.