Photo credit: Photography Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018

Дж. К. Роулинг

Дж. К. Роулинг е автор на седемте книги от поредицата „Хари Потър“, първоначално публикувани между 1997 и 2007 г. Идеята за Хари Потър я застига по време на едно пътуване с влак, а самата история пише, докато живее в Англия, Португалия и накрая в Шотландия.

Приключенията на Хари, Рон и Хърмаяни в Училището за магия и вълшебство „Хогуортс“ са продадени в над 500 милиона екземпляра, преведени са на над 80 езика и са екранизирани в 8 касови филма. Успоредно с поредицата, Роулинг пише и три кратки допълнителни книги за благотворителни инициативи: „Куидичът през вековете“, „Фантастични животни и къде да ги намерим“ и „Приказките на барда Бийдъл“. „Фантастични животни“ по-късно вдъхновява и нова филмова поредица по сценарий на Дж. К. Роулинг, която разказва за магизоолога Нют Скамандър. Последният филм от поредицата – „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“ – излезе през 2018 г.

Дж. К. Роулинг продължава историята на Хари като възрастен в театралната пиеса „Хари Потър и Прокълнатото дете“, която тя пише успоредно със сценариста Джак Торн и режисьора Джон Тифани. Пиесата постига огромен успех в театрите в Европа, Северна Америка и Австралия.

Роулинг също пише романи за възрастни. Под литературния псевдоним Робърт Галбрейт авторката издава криминалната поредица „Страйк“, която е адаптирана за телевизията.

Писателката е носител на множество награди и почести, сред които Орден на Британската империя  и  Орден на кавалерите на честта; Орден на Почетния легион, наградата „Ханс Кристиан Андерсен“, Награда за човешки права на Робърт Кенеди и значка „Син Питър“. Тя подкрепя много каузи чрез своя благотворителен фонд „Волант“ и е основател на детската благотворителна организация „Лумос“, която се бори за свят без сираци и институции и която цели да обединява семействата.

Цял живот Роулинг е мечтала да бъде писател и е най-щастлива, когато си измисля истории. Тя живее в Шотландия със своето семейство.

Фотография: Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018

Официален сайт на Дж. К. Роулинг: https://www.jkrowling.com/