Червено злато

14,90 лв.
Не е налично

„Червено злато“ е международен трилър, разкриващ тайните на мащабни политически конспирации, международни заговори и сложни схеми на тайните служби в Европа, Америка, Русия, Либия и Изтока за милиарди долари и за контрол. Заложниците са стотици хора. Всичко това е преплетено с реални човешки съдби, исторически събития и глобални заплахи. Бомбени атентати и търговия с нелегални кръвни медицински продукти, заразили със смъртоносни болести милиони хора по света. И една силна любов, за която болката и времето на изгубените дни си струват за вечността на един-единствен миг дори.

Няколко преплетени в един разкази заради няколко колби човешка кръв. Дарена кръв, призвана да спаси живот. Доброволно дарена или отнета принудително, прелята на нуждаещите се, тя може да ги спаси или да предизвика смъртоносна епидемия. Когато от червеното злато се печелят пари – кървави пари.

Това е ново преработено издание на романа (2015 г.).

 Автор
 Людмила Филипова
 Тип
 Роман
 Възраст
 16+
 Корица
 Мека
 Страници
 296 черно-бели
 ISBN/Баркод
 9789542716174

Корина е проститутка. Живее в Хараре. Има син на име Бакари. Той е от бял мъж на име Харт Едисън, който никога не е виждал детето си. Понякога тя лъже Бакари, че баща му изпраща пари. Но те са от клиенти. За да проституира, Корина трябва да докаже на чужденците, че е „чиста“. Донорската карта е перфектното доказателство, макар да е издадена преди години. Всеки месец тя дарява по 500 мл кръв, за да я запази. Не знае, че от година носи вируса на СПИН. Тя е само един от хилядите дарители на кръв, чийто живот зависи от пластмасовата кръводарителска карта. Винсент Винегард е бивш служител на Австрийската компания „Абловия“, обработила и продала хиляди литри заразена кръв по цял свят. Тежестта на съвестта го принуждава да се срещне с разследващ журналист. Решил е да каже в детайли всичко за схемите и каналите, чрез които се пренася и продава червеното злато – така търговците наричат червената течност. Той разказва как тя стига по тайни канали до Европа и Америка. Там се обработва в медикаменти и се продава по целия свят. За да се намали разходът, кръвта често не се тества. Персонажите и информацията е базирана на авторско разследване за големия скандал в Австрия от края на 90-те, когато властите откриват канал за нелегална търговия с кръв.

* * *

Вторият роман на Людмила Филипова всъщност е филм. Не само със стремителното действие на два континента, отчетливите епизоди, сюжети и яростни образи. Филм е най-вече защото облича с думи водопад от лица, които ни преследват, тревожат, карат ни да се срамуваме и да побесняваме вече 8 години. В този смисъл „Червено злато“ подлага на изпитание смелостта ни да се сблъскаме челно с образи, които - банализирани от телевизионните новини – сега се изправят плътни, ярки и раняващи и най-притъпената съвест.

Любен Дилов-син

 

Голяма опасност те дебне, докато четеш „Червено злато“. Основният риск е, когато несъзнателно преминеш онази незабележимо тънка червена линия, която разделя измислицата от действителните факти, описани в тази книга. Аз лично трябваше на няколко пъти да спирам четенето и да се самоубеждавам, че не всичко разказано се е случило в действителност. Защото все пак става дума за един роман, макар и твърде реалистично написан. Прочетете тази книга, за да разберете задължителната част от истината около СПИН скандала в Бенгази – една зловеща история, която за нещастие засегна и нас българите.

Георги Mилков

Напишете първи своето мнение за изданието

Добавяне на коментар:
spacer