1: Чисти

14,90 лв.
Не е налично

Град в Северна Америка, девет години, след като Детонациите са разгромили света. Купола се издига величествено над отломките от останалия свят - в него живеят Чистите, чиито тела са без белези, здрави и превъзходни. Те са избрани да поставят началото на една нова, по-добра човешка раса. А долу, в града, всички останали се борят да оцелеят. Така стоят нещата за 16-годишната Преша, която живее с дядо си в склада на стара бръснарница. Скоро тя ще трябва да се предаде на специализираната полиция, за да бъде тренирана за войник... или за да бъде използван за мишена, ако преценят, че е прекалено повредена и слаба. Но Преша не е слаба и не иска да се преструва повече. Тя бяга и е открита... от Партридж.Бащата на Партридж е сред най-влиятелните в Купола. Но младият мъж се чувства изолиран и самотен, различен. Един ден случайно предположение го навежда на мисълта, че майка му може все още да е жива, навън. Партридж рискува живота си, за да напусне Купола и да се опита да я намери.Когато Преша среща Партридж, светът за тях се разтърсва за пореден път...

 Автор
 Джулиана Багът
 Тип
 Антиутопии
 Поредица
 Чисти
 Възраст
 16+
 Корица
 Мека
 Формат
 13 x 21
 Страници
 488 черно-бели
 ISBN/Баркод
 9789542707875
Поредица ЧИСТИ във Facebook

Град в Северна Америка, девет години, след като Детонациите са разгромили света. Купола се издига величествено над отломките от останалия свят – в него живеят Чистите, чиито тела са без белези, здрави и превъзходни. Те са избрани да поставят началото на една нова, по-добра човешка раса. А долу, в града, всички останали се борят да оцелеят. Така стоят нещата за 16-годишната Преша, която живее с дядо си в склада на стара бръснарница. Скоро тя ще трябва да се предаде на специализираната полиция, за да бъде тренирана за войник... или за да бъде използван за мишена, ако преценят, че е прекалено повредена и слаба. Но Преша не е слаба и не иска да се преструва повече. Тя бяга и е открита... от Партридж.

Бащата на Партридж е сред най-влиятелните в Купола. Но младият мъж се чувства изолиран и самотен, различен. Един ден случайно предположение го навежда на мисълта, че майка му може все още да е жива, навън. Партридж рискува живота си, за да напусне Купола и да се опита да я намери.

Когато Преша среща Партридж, светът за тях се разтърсва за пореден път...  

* * *

Авторът

Джулиана Багът е родена на 30 септември 1969 година в Уилмингтън, Делауер и израства в близкия град Нюарк. Следва творческо писане в колежа „Лойола” в Балтимор, Мериленд и в същото време учи в Сорбоната в Париж, откъдето получава сертификат за владеене на френски език през 1990 година. След като взима бакалавърска степен през 1991-ва, се записва в магистърската програма по творческо писане на Университета в Северна Каролина. Завършва през 1994 година и скоро след това се омъжва за състудента си Дейвид Скот, с когото са заедно и до днес и имат четири деца.

Джулиана започва да пише, когато е на 22 години. Първият й роман Girl Talk се превръща в бестселър в САЩ, последван от не по-малко успешните The Miss America Family и The Madam, исторически роман, базиран върху живота на баба й. Книгата й Which Brings Me to You, написана в съавторство със Стийв Алмон и определена за най-добра през 2006 година от престижното издание Kirkus Reveiws, предстои да бъде екранизирана. Днес Джулиана има 17 публикувани книги, сред които романи за възрастни и тийнейджъри, преведени на повече от 50 езика. Носител е на редица литературни награди. Авторката е добре позната отвъд Океана и с поезията си с три публикувани сборника. Пише и под псевдонимите Бриджет Ашър (The Provence Cure for the Brokenhearted) и Н. Е. Боуд (The Anybodies). Над 100 нейни публикации са се появявали в „Ню Йорк Таймс”, „Вашингтън Поуст”, „Бостън Глоуб”, а романите й са препоръчвани от списание „Пийпъл”. През 2006 година със съпруга си създават неправителствената организация Kids in Need - Books in Deed, която се фокусира върху необходимостта от ограмотяване и осигуряването на безплатни книги на деца в неравностойно положение. Понастоящем Джулиана е доцент в програмата по творческо писане в щатския университет във Флорида. Още за писателката  може да откриете на адрес www.juliannabaggott.com.

* * *

Отзиви

„Постапокалиптичният свят на Багът е поразяващ... с неповторим пейзаж, фон за редица яростни сблъсъци, в които залозите са задоволително високи. Това, което отличава „Чисти” от останалите кървави заглавия в тийн литературата, не е толкова историята, която Багът разказва, а по-скоро изисканата премереност на прозата й.”
„Ню Йорк Таймс”

„Багът е направила на пръв поглед невъзможното, предлагайки оригинална визия за катаклизъм... този роман е изпълнен с въображение...”
„Съндей Таймс”

„Страхотен и пищен роман, безкраен във въображението си. Ще бъдете завладени.”
Джъстин Кронин, писател

„Чисти” не само че е най-забележителният роман за съзряването, който някога съм чел, но е и красива и безжалостна метафора за живота ни в настоящата епоха. Това е важна книга от един от най-добрите ни писатели.”
Робърт Олин Бътлър, писател и лауреат на „Пулицър”

„Чисти” е тъмно приключение, което е едновременно изумително и пристрастяващо - Преша Белц е отчасти манга героиня, отчасти постапокалиптична Алиса, заседнала в сюреалистичен Свят на чудесата, където всеки и всичко е в съзвучие и отразява това, което е било загубено. Спиращо дъха и плашещо. Не можех да спра, докато не прочета „Чисти”.
Даниел Трусони, писател

„Багът задълбава безстрашно в гротескно и пленяващо бъдеще, населявано от странно привлекателни жертви (и виновници) в един изцяло уникален апокалипсис. Повярвайте ми, „Чисти” ще ви изуми с наистина дяволски апокалипсис”.
Даниел Х. Уилсън, писател

„Постапокаполитично влакче на ужасите, изпълнено с невероятно оригинални герои, въображение и епични приключения.”
Стивън Шнейдер, продуцент

„Джулиана Багът е създала пленителен, кошмарен апокалиптичен свят, обитаван от същества, водещи безцветно съществуване и буквално белязани от това, което е било най-близко до тях в предишния им живот... Със сигурност ще преследва въображението на читателите за дълго, дълго време.”
Мат Бондурат, писател

„Оригинално и майсторски написано... потресаващо, опустошително и трогателно.”
Джеф Вандермер, писател

„Дългоочакваният постапокалиптичен хорър роман на Баггот е невероятна смесица от мрачно потискащ авторитаризъм и гротескна анархия. Авторката комбинира брутално описателни сцени с остър хумор и силен диалог, за да създаде абсолютен шедьовър в жанра.”
„Пъблишърс Уикли”

„Направете място в библиотеката си за „Чисти”... Тъмен и невероятно фантазен.”
„Ентъртеймънт Уикли”

„Романът на Джулиана Багът, който представя една ужасяваща постапокалиптична действителност, е смел, неподправен и непримирим поглед към героите. Авторът се справя  блестящо със задачата да сътвори реалистичен свят и потресаващи мутации... стилът на писане ще увлече читателите и ще ги накара да погълнат книгата за отрицателно време.”
„Нетгалей”

„Малко са писателите на нашето време, които могат да съперничат на замаха, енергията и абсолютната наслада на езика, която доставя прозата на Джулиана Багът.”
Мадисън Смарт Бел

Екатерина Александрова Ковачева 06/10/2012

Книгата беше невероятна! С нетърпение чакам следващата. Кога ще излезе?

Живка Петрова 13/07/2013

Книгата ме остави без дъх! Надявам се скоро да излезне и втората част на български език.

Добавяне на коментар:
spacer