Мастиленият лабиринт

16,90 лв.
Не е налично

Някои ги възприемат като светци и божества, докато велики творци като Овидий, Данте и Орфей ги описват като сенки. Хиляди други са ги виждали като ангели, но малцина са се спускали във вътрешността на Земята, за да разкрият лицата им. Днес за първи път човешко същество се доближава до мига да улови тяхната истинска същност.

Изучавайки сходствата между християнството и орфизма, археоложката Вера Кандилова се натъква на озадачаващи символи, обвързани с праисторическа балканска цивилизация, изчезнала мистериозно преди 5000 години. И светът не познава по-древна. Започнало като чисто академично разследване, нейното пътешествие през Швейцария, Русия, Италия и България я отвежда до римските катакомби, скандален средновековен амулет, гравирани златни плочи, древни тайни надписи и – най-накрая – загадъчен ръкопис, озаглавен Мастиленият лабиринт.

Интелектуалната загадка бързо се превръща в интуитивна. След поредица от убийства, кражбата на ценни артефакти и едно отвличане следите водят Вера по път, обещаващ да разкрие тайната на легендарните безплътни. Те ревностно бранят най-старинното познание, предоставяйки достъп до него само на просветлени индивиди като онези, които хората наричат Исус, Енох, Орфей, Данте.

Вера е решена да проследи пътеката от следи, преди красивият и мистичен убиец Ариман да успее да ги унищожи. Подземно братство, водено от жесток лидер, познат като Безплътния, е отгледало Ариман, превръщайки го в хладнокръвна машина за постигане на целите си. Безскрупулният асасин има нова фатална мисия, а единственото, което би могло да го изкуши да не я осъществи, е любовта, тъй като ангелите са способни да обичат така, както никое човешко същество не може…

Това е ново преработено издание на романа (2015 г.).

 Автор
 Людмила Филипова
 Тип
 Роман
 Възраст
 16+
 Корица
 Мека
 Формат
 14 x 21
 Страници
 424 черно-бели
 ISBN/Баркод
 9789542716167

„Мастиленият лабиринт“ е вълнуващ исторически трилър, в който всяка сцена е базирана на реална история и съществуващ артефакт. Местата и времето на случващото се в романа са действителни. Някои от имената на участниците са променени.

„Мастиленият лабиринт“ има много изходи и единствено от читателя зависи през кой ще успее да излезе. Всяка глава в книгата е нова страница от изгубения край на таен ръкопис, намерен в стара римска библиотека, в края на най-стария път в Европа – Виа Аппия Антика. И като борави със стотици факти и научни трактовки, романът неусетно преобръща представите ни за история, религия и философия. Към книгата е изграден уникален музей на следите в Лабиринта, от стотици снимки от Москва, Бирма, Берлин, Гърция, Рим и Тракия, направени от авторката, които илюстрират съдържанието. А достъп до него има само читателят намерил паролата ключ, за който инструкциите са в романа.

* * *

Чудесен експеримент. Едно разследване. Една изчезнала цивилизация. Следи, които старателно се заличават. Читателят се превръща в археолог, в криминалист, в откривател. Получава база данни – документи, снимки, артефакти и насоки, които трябва да го доведат до истината. А тя е някъде около нас. Тази книга заема празна ниша в българската литература – романите загадка. Те нямат възрастови ограничения и носят информация, която се запомня.

Мария Станкова

 

Това е може би най-добрата ѝ книга досега. Следвайки един от най-успешните модели, романът се разполага на границата на документалистиката и фикцията – героите са пълнокръвни персонажи със своя история и роля, носители на идеи. Интерпретират се митове, напластяват се интерпретации, дописват се сюжети; разгадават се мистификации.

Доц. д-р Амелия Личева

 

Това е не просто роман, а киноразказ, който ще ви накара да преосмисляте многократно представите си за началото на човешкото знание.

Стилиян Иванов

Напишете първи своето мнение за изданието

Добавяне на коментар:
spacer