Войната на буквите

19,90 лв.
Не е налично

Годината е 927-ма. В мрачно подземие живее уродлив божий неверник, образован изгнаник, който ще разкаже тази история. История за призванието, което малцина щастливци откриват. За избора между любовта и обречеността пред дълга. За съкровена тайна, пазена в сърцето на велик народ. История за тайнствата на българската азбука и скритата в нея сила."Войната на буквите" от водещата българска писателка Людмила Филипова не е просто исторически роман. В него познатото и премълчаното се преплитат в разказ за едно от най-значимите дела на българския народ - съхраняването, защитата и налагането на азбуката ни. История, която преди 11 века първи разкрива Черноризец Храбър. "За буквите" обикаля света. Но впоследствие истината бива многократно преправяна и най-сетне забравена.

 Автор
 Людмила Филипова
 Тип
 Роман
 Възраст
 16+
 Корица
 Мека
 Формат
 14 x 21
 Страници
 528 черно-бели
 ISBN/Баркод
 9789542712558

„Казват, че великите дела се пазят в сърцата на хората,
а чудесата – в Божието...“

Годината е 927-ма. В мрачно подземие живее уродлив божий неверник, образован изгнаник, който ще разкаже тази история. История за призванието, което малцина щастливци откриват. За избора между любовта и обречеността пред дълга. За съкровена тайна, пазена в сърцето на велик народ. История за тайнствата на българската азбука и скритата в нея сила.

„Войната на буквите“ от водещата българска писателка Людмила Филипова не е просто исторически роман. В него познатото и премълчаното се преплитат в разказ за едно от най-значимите дела на българския народ – съхраняването, защитата и налагането на азбуката ни. История, която преди 11 века първи разкрива Черноризец Храбър. „За буквите” обикаля света. Но впоследствие истината бива многократно преправяна и най-сетне забравена.

Романът пресъздава важно и велико време, в което не армиите, не земите, нито дори религиите дават контрол и власт, а силата на азбуката. Това е епохата на Походите на буквите, за които никой не е разказал. Време, в което наказват със смърт за използването на писмена, различни от признатите от империите. Време, в което българският народ въпреки всичко се изправя да защити буквите си. Благодарение на него, на хилядите му жертви и на апостолите на буквите днес милиони хора по света и десетки езици използват кирилицата - българицата. Днес тя е и третата официална азбука на Европейския съюз.

Разказът започва с най-малкия син на великия български цар Симеон, Баян, който учи в Магнаура. Принуден да търпи подигравките и високомерието на ромейските аристократи, той гордо носи титлата български княз и живее за откраднатите мигове в присъствието на Мария. Внучката на император Роман Лакапин е тайно влюбена в младия българин. Тя знае, че това е невъзможна любов - рано или късно животът й ще бъде разменен за мир. Въпреки всичко обича. До деня, в който острието на императора не посича грамадна каменна статуя. В миг светът им рухва. В този ден цар Симеон умира, а на престола се възкачва синът му Петър. Слаб духом, отдаден на книгите и размислите за Бог, той няма волята да спре амбициите на майка си, която предлага на Роман Лакапин договор за мир, залог, за който да стане Мария. Баян обаче не ще се спре пред нищо, за да защити любовта си. А битката за нея ще го сблъска с изненадваща тайна, която твори чудеса. Тайната на буквите. Легендата за кръвта, която тече във вените ни. За борбата и волята на един народ да бъде себе си, да бъде силен, да бъде Български народ. 

„Войната на буквите” през погледа на...

Д-р Соломон Паси, председател на Атлантическия клуб в България:
„Това е роман за магичната сила на писмото, изригваща щом и където буквите се появят.”

Проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт:
„Ази, Буки, Веди – свещени букви, направили ни народ, устоял през мрачното Средновековие и Османското иго. Омраза, кръв, интриги и любов съпътстват величавата битка азбуката да ни даде силата България да пребъде през вековете. Прочитайки тази книга, ще се почувствате горди, че сте българи.”

Доц. д-р Леандър Литов, ръководител на българския екип в Европейската организация за ядрени научни изследвания (ЦЕРН):
„С романа си Людмила Филипова е вградила поредната тухла във вековечната сграда на българското.”

Алек Попов, писател:
„Людмила Филипова посяга към различни исторически епохи и географски реалии без излишна плахост и забърква интригуващи сюжети със замах и дързост.”

Зорница София, режисьор:
„Увлекателно и дръзко Людмила Филипова ни повежда из нашето минало. Исторически фигури оживяват пред нашето въображение, оплетени в изкусна мрежа от премеждия, една голяма любов и битки за власт. Битки, които не се водят просто на бойно поле, а в светилища на писмеността, повдигайки важни въпроси. Битки, за които искаме да знаем още.”

* * *

ЛЮДМИЛА ФИЛИПОВА е водеща българска писателка, автор на девет романа. Икономист по образование, тя се дипломира в УНСС, след това получава магистърската си степен в американския университет City University и завършва програма по творческо писане в Оксфорд. Работи в областта на медиите, PR и маркетинга, преди да се насочи към писателската кариера. Литературният й дебют е през 2006 г. с „Анатомия на илюзиите” – роман, с който печели любовта на читателите и признанието на критиката. Следват „Червено злато” (2007), „Стъклени съдби” (2008), „Мастиленият лабиринт” (2009), „Антихтонът на Данте” (2010), „Аномалия” (2011), „Печатна грешка” (2012), „Където се раждат ангелите” (2013) и „Войната на буквите” (2014). Книгите й са превеждани и издавани на английски, руски, сръбски, гръцки и турски, като се превръщат в бестселъри в България и чужбина. Дори световният канал National Geographic заснема документален филм по романа й „Мастиленият Лабиринт”. По други три от книгите й се подготвят международни филмови продукции. Английското издание на „Антихтонът на Данте”, издадено в началото на 2014 г. от „Егмонт България” със съдействието на Министерство на културата, е първата книга от български автор с премиера на престижния Лондонски панаир на книгата. Людмила има редица международни литературни отличия и представяния на творбите си.

За повече информация посетете сайта на авторката на адрес www.ludmilafilipova.com

Напишете първи своето мнение за изданието

Добавяне на коментар:
spacer